Roda JC beleeft probleemloze avond in Flevopolder

Roda JC heeft overtuigend afgerekend met zijn ‘Almere City’-syndroom. In het Yanmar Stadion wonnen de Kerkradenaren met maar liefst 0-4.

Daarmee kwam een einde aan een zegeloze reeks tegen de Flevolanders. Traditioneel heeft Roda JC het lastig tegen Almere, maar vrijdagavond ging het vanaf het begin crescendo. Al na twee minuten kwamen de bezoekers op voorsprong, toen Dylan Vente beheerst een voorzet van Patrick Pflücke binnen schoot.

Het was Almere aan te zien dat ze speelden met een gelegenheidsverdediging. Trainer Alex Pastoor had de hele achterhoede gewisseld, deels gedwongen, maar ook deels vanwege de 5-1-nederlaag tegen Jong PSV van maandagavond. Het kwam de communicatie achterin niet ten goede. Na een kwart wedstrijd mocht Bryan Limbombe vrijuit kappen, draaien en passeren in de zestien van de thuisploeg. In de korte hoek zorgde hij voor de 0-2, waarbij doelman Agil Etemadi er ook nog eens niet goed uit zag.

Buiten een afzwaaiende voorzet van Jorrit Smeets (op de lat), wist de thuisploeg hier niets tegenover te zetten. Sterker nog, vlak voor rust besliste Roda JC het duel al. Opnieuw was het Limbombe, die Etemadi ditmaal met een goed geplaatst schot verschalkte.

In de tweede helft maakte Almere er een fysiekere wedstrijd van, en ook liet Roda de teugels een beetje vieren. Het zorgde ervoor dat het niveau soms bedenkelijk werd, maar toch wisten de Koempels nog uit te lopen. Tien minuten voor tijd knikte Vente een hoekschop binnen, waardoor ook hij zijn tweede van de avond maakte.

Dat het bij die eindstand van 0-4 bleef, had Almere te danken aan scheidsrechter Martin Vos. Een pittige overtreding van Joey Jacobs in de zestien werd niet bestraft met een penalty, terwijl de verdediger toch echt de enkels van Vente raakte. Een paar minuten eerder was een doelpunt van Limbombe nog afgekeurd wegens buitenspel, maar ook dat leek onterecht te zijn.

Door de overwinning én het gelijkspel van De Graafschap tegen Excelsior, stijgt Roda JC weer eens een plaatsje op de ranglijst. De Kerkradenaren staan nu zesde, met een ruime voorsprong op de niet-play-off-plekken.

Foto: Roda JC Live