Roda JC houdt drie punten over aan foutenfestival

In een tranentrekkend slechte, maar daardoor ook heel vermakelijke wedstrijd heeft Roda JC afgerekend met FC Den Bosch. Na een ruststand van 2-2 scoorde Marzo tien minuten na rust de winnende treffer.

In een guur Parkstad Limburg Stadion, met natte sneeuw en stromende regen, ontvouwde zich vrijdagavond vanaf minuut één een foutenfestival. Roda JC en FC Den Bosch leken allebei besloten te hebben om niet te gaan verdedigen. Dat leidde logischerwijs tot doelpunten. Al na vier minuten kwamen de bezoekers op voorsprong, door een intikker van Jizz Hornkamp. Een kwartier later scoorde Hornkamp nog eens, en bij beide doelpunten zag Rody de Boer er niet goed uit.

Tussen de twee Bossche treffers was Roda JC op gelijke hoogte gekomen via Patrick Pflücke. Die kopte binnen na een prima actie van Bryan Limbombe. Dat gebeurde nadat trainer Jurgen Streppel al na vijf minuten, via een ‘nepblessure’ van De Boer, zijn halve elftal instructies moest geven.

Na de 1-2 gingen beide ploegen vrolijk door met dramatisch verdedigen, en dat leidde na 25 minuten tot de gelijkmaker. Toen Pflücke ontsnapte aan buitenspel stond Roda opeens in een drie tegen één-situatie. Spits Dylan Vente mocht het laatste zetje geven.

Wat zich in de minuten daarna ontvouwde, had meer weg van Monty Python dan van betaald voetbal. Bijna iedereen op het veld deelde in de malaise. Dat zorgde voor een heel slechte, maar ook heel vermakelijke wedstrijd, met veel kansen. Dat die allemaal ontstonden door slecht verdedigen, doet niet af aan de amusementswaarde.

Open wedstrijd
Ook in de tweede helft bleef het een open wedstrijd, maar wel met wat minder kansen. Dat leek vooral te komen doordat de ploegen iets minder ‘kip-zonder-kop’ verdedigden. Na een klein uur kwam Roda uiteindelijk verdiend op voorsprong. Pflücke schoot een vrije trap tegen de paal en bij de rebound was nota bene Marzo het meest attent. De rechtsback maakte daarmee iets van het fragiele verdedigende werk goed.

In het restant van de wedstrijd waren de kansen spaarzaam, maar ging nog steeds een hoop fout. Dat leidde tot wat frustraties, waardoor ook het spel grimmiger werd. Er ontstonden een paar opstootjes en scheidsrechter Laurens Gerrets hield de boel niet meer in de hand. Den Bosch-trainer Jack de Gier kreeg zelfs twee keer geel voor protesteren, en moest daarom naar de tribune.

Door dat alles lag het spel meer stil dan dat er gespeeld werd, en dus werd er ook niet meer gescoord. In de allerlaatste seconden kreeg FC Den Bosch daar wel de kansen voor: Hornkamp raakte met een afstandsschot de paal, en in de dying seconds tikte De Boer nog een schot uit de kruising. Daarmee hield hij zijn ploeg uiteindelijk toch op de been en pakt Roda drie belangrijke punten.

Foto: Roda JC Live