Roda JC Kort | Durwael, Flapper, speeldagen en de gemeente

In de regelmatig terugkerende rubriek Roda JC Kort brengt Roda JC Live u op de hoogte van de kleinere nieuwtjes rondom Roda JC. Ditmaal vertrekken er twee spelers, worden de corona-speeldagen bekend en spreekt de gemeente over huuruitstel.

Timothy Durwael keert niet terug bij Roda JC Kerkrade. De verdediger geeft dat aan op zijn eigen LinkedIn-pagina. Desgevraagd bevestigt de club deze berichtgeving. “COVID-19 stopte helaas voor ons allen abrupt en eerder dan verwacht het voetbalseizoen”, stelt Durwael. “Ik wil hierbij graag Roda JC bedanken voor de kansen die ik gekregen heb binnen deze mooie club en tal van vriendschappen die ontstaan zijn. Ik wens hen het allerbeste toe.” De Belg speelde veertien officiële wedstrijden voor Roda JC. Hij zoekt nog naar een nieuwe club.

Wie niet meer naar een nieuwe club zoekt, is Fons Flapper. De jonge verdediger met welhaast legendarische achternaam stroomde dit jaar door vanuit Jong Roda JC en maakte tweemaal zijn opwachting in het eerste elftal. Flapper verkast naar de amateurs van SV Meerssen, meldt De Limburger.

Dat betekent dat Flapper zijn oude club komend seizoen vaak in actie kan zien op de televisie, want Roda JC gaat doordeweeks spelen. Om zo veel mogelijk wedstrijden live uit te kunnen zenden, worden de Keuken Kampioen Divisie-duels in het komende seizoen voorlopig doordeweeks afgewerkt. Althans, dat is het plan, waarover donderdag een beslissing geveld wordt. Zo gauw er publiek welkom is bij wedstrijden worden de oude speeldata weer gehanteerd. Tot die tijd wordt gespeeld op dinsdag, woensdag en donderdag.

De belangrijkste wedstrijd voor Roda JC in lange tijd werd echter maandagavond gespeeld. In de commissie AZM van de gemeente Kerkrade presenteerde Bert Peels de plannen van Roda JC en vroeg hij om uitstel van huurbetaling. De club wil dat het huurbedrag van 400.000 euro de komende drie jaar wordt verlaagd naar een huurbedrag van 250.000 euro per jaar. Het bedrag van vier ton is al een halvering ten opzichte van de daadwerkelijk verschuldigde stadionhuur van 800.000 euro.

De commissie uitte forse kritiek op het verzoek van Stichting Phoenix en noemde Roda JC onder andere een “migrainedossier” voor de gemeente Kerkrade. Met name Carin Wevers (SP) trok fel van leer tegen Peels en stelde dat de investeerder zich moest schamen voor de aanvraag, terwijl het gezamenlijk vermogen van de Phoenix-groep een veelvoud is van de 150.000 euro verlaging. Desondanks is de verwachting dat de gemeenteraad zal instemmen met het verzoek. Hierover wordt besloten op 1 juli.