Roda JC Kort | Training, seizoenkaarten, Seuntjens, promotie?

In de regelmatig terugkerende rubriek Roda JC Kort brengt Roda JC Live, ook tijdens de coronacrisis, het korte nieuws rondom de club. In de editie van 30 april gaan wij in op de invloed van het coronavirus op het voetbal en de uitlatingen van Ralf Seuntjens.

Per 4 mei hervat Roda JC de trainingen, zo heeft de club bekendgemaakt op zijn website. Sinds medio maart hebben de trainingen stilgelegen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Vorige week kondigde premier Rutte aan dat de maatregelen voor topsport iets versoepeld worden.

Zij kunnen weer gaan trainen in kleine groepen en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Hiertoe heeft de KNVB in overleg met het RIVM een protocol aan de clubs verzonden met richtlijnen om rekening mee te houden tijdens de trainingen. Dit betekent dat René Trost vanaf maandag weer voor de groep staat.

Bij de trainingen zijn pers en publiek niet welkom. Publiek zal tot het begin van het nieuwe seizoen in ieder geval geen wedstrijden bijwonen in het Parkstad Limburg Stadion, aangezien het seizoen is afgelast. In een gezamenlijk statement hebben de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie bekendgemaakt dat zij uiterlijk 12 mei informatie geven over eventuele restitutie van seizoenkaarten.

Wel doen de clubs ook alvast een beroep op de supporters. “Daarentegen bevinden de Keuken Kampioen Divisie-clubs zich, net als zovelen, in een heel moeilijke tijd en hopen wij dat zoveel mogelijk supporters hun club trouw blijven om het voortbestaan van de club én deze mooie competitie te kunnen waarborgen.”

Na een stemming van de clubs uit Ere- en Eerste Divisie besloot de KNVB uiteindelijk om geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden tussen beide competities. Slechts twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie stemden tegen promotie en degradatie: Telstar en Roda JC. Hierop kreeg de club uit Kerkrade fikse kritiek te verduren van Ralf Seuntjens.

De aanvaller van De Graafschap vindt het niet getuigen van solidariteit. “Vandaag las ik dat Roda JC, een collega-club uit de eerste divisie, tegen promotie en degradatie heeft gestemd. Ik vind dat ongelooflijk”, stelt Seuntjens tegenover het Algemeen Dagblad. “Lekker ambitieus signaal geeft zo’n club daarmee af naar zijn eigen fans en sponsoren. Zo van: als wij bovenaan hadden gestaan, waren we het liefst ook in de eerste divisie gebleven.”

Er gloort echter nog hoop voor Seuntjens, want zowel De Graafschap als koploper SC Cambuur gaan er alles aan doen om de beslissing van de KNVB ongedaan te maken. Daarbij lijken ze de steun te krijgen van alle Keuken Kampioen Divisie-clubs, meldt Voetbal International. Die hebben gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken van een Eredivisie van twintig clubs.

Eerder werd dit idee pertinent afgeschoten door de KNVB, onder meer omdat er “geen draagvlak in de Keuken Kampioen Divisie” voor zou zijn. De clubs in de Eerste Divisie lijken hier nu wel heil in te zien, mede door de grotere promotiekansen die een Eerste Divisie met slechts achttien clubs biedt.

Foto: Roda JC Live