Roda JC moet buigen voor Ajax na strafschoppen

Roda JC Kerkrade is uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB beker. Strafschoppen brachten de beslissing in het Parkstad Limburg Stadion, waardoor Ajax in de kwartfinale staat van de beker.

De Kerkradenaren startten aardig aan het duel in een goed gevuld Parkstad Limburg Stadion door een gevaarlijke rush en dito schot van Mario Engels. Na dertien minuten was het echter Ajax dat de leiding nam. Klaas-Jan Huntelaar ging gewillig naar de grond, toen Richard Jensen zijn hand op de arm van de spits legde. Uit de toegekende penalty scoorde Dusan Tadic.

Roda JC liet zich echter niet van de wijs brengen en hield zich vast aan de tactiek: stevig counteren en voor de rest geconcentreerd verbeteren. Tot grote kansen kwam Ajax dan ook niet en in de 36e minuut kreeg Roda een reuzenkans om op gelijke hoogte te komen, toen Mario Engels al even eenvoudig naar de grond ging bij contact met Kostas Lamprou. De penalty werd benut door Mitchel Paulissen, waardoor de ruststand 1-1 werd.

Dat werd ook de eindstand na een gezapige tweede helft, waarin nauwelijks kansen werden gecreëerd door beide ploegen. Roda speelde vanuit een goede organisatie, waar Ajax moeilijk doorheen kwam. De Amsterdammers beperkten zich tot afstandsschoten, terwijl de thuisploeg nauwelijks aan counteren toekwam. Verlengen was daarom het logische resultaat.

Ook in dat half uur extra tijd werd niet gescoord, maar grote kansen werden er wel genoteerd. In de eerste helft van de verlenging kreeg de ingevallen Mart Remans een reuzenkans om de 2-1 op het bord te zetten, maar zijn schot was te zwak om Lamprou te verrassen. Aan de overkant redde Radomir Novakovic uitstekend op een goede kopbal van Kasper Dolberg. Novakovic onderscheidde zich gedurende de wedstrijd meermaals met enkele knappe reddingen.

In de penaltyserie misten Engels en Paulissen de eerste twee pingels aan geel-zwarte zijde, terwijl Ajax wel trefzeker was via Tadic en Huntelaar. Een misser van Matthijs de Ligt kon niet voorkomen dat de Amsterdammers met de winst aan de haal gingen: Daley Blind schoot de beslissende penalty via Novakivic tegen de touwen.

Foto: Roda JC Live/Sem Caelen