Roda JC onderdeel van indrukwekkende Schalke-choreo

Roda JC mag dan wel dé Koempelclub van Nederland zijn, aan de andere kant van de grens is er ook eentje gevestigd. FC Schalke 04 vierde zaterdag op indrukwekkende wijze dat het 20 jaar geleden de UEFA Cup won en daarbij was ook een rolletje voor Roda JC weggelegd.

De supporters van de club uit Gelsenkirchen pakten voorafgaand aan de wedstrijd tegen Hamburger SV immers groots uit en produceerden een immense sfeeractie waarbij iedere meter van de Veltins Arena werd benut. Zo werd er ook een spandoek onthuld waarop het logo én spelers van Roda JC in duel met de Königsblauen afgebeeld werden. Roda JC en Schalke troffen elkaar in het seizoen 1996/1997 immers in de eerste ronde van de UEFA Cup. In Duitsland verloor Roda met 3-0, waarna er op Kaalheide met 2-2 gelijkgespeeld werd. Edwin Vurens en Gerald Sibon waren verantwoordelijk voor de Roda-goals in de return, maar konden daarmee niet voorkomen dat het toernooi voor de Kerkradenaren al vroeg ten einde kwam.

Beeld van het Roda-doek op de lange zijde van de Veltins Arena.

Schalke, dat werd gecoacht door van Roda overgenomen Huub Stevens, zou uiteindelijk via Trabzonspor, Club Brugge, Valencia CF, Tenerife en Internazionale beslag leggen op de cup. Het leverde Stevens in Gelsenkirchen de titel ‘Trainer van de Eeuw’ op, temeer omdat het tot dusver de enige grote prijs is die de club wist te winnen. De oefenmeester, die binnen afzienbare tijd in een andere functie wel eens zou kunnen terugkeren bij Roda JC, was zaterdag met de spelersgroep van 1997/1998 in het stadion van Schalke aanwezig. Onder hen waren ook Johan de Kock en Marco van Hoogdalem, die in 1996 allebei de overstap van Roda JC naar Schalke hadden gemaakt.

Panorama-view van de enorme sfeeractie

Foto’s: FC Schalke 04 Fanbelange