Voorbeschouwing | Alles in eigen hand in seizoensfinale

Aankomende zondagmiddag werkt de gehele Eredivisie op hetzelfde moment de allerlaatste speelronde van het huidige seizoen af. Waar het overgrote deel van de ogen uiteraard gericht zullen zijn op de climax van de titelstrijd tussen Feyenoord en Ajax, staat er ook op veel andere velden nog een hoop op het spel. Roda JC Kerkrade gaat op bezoek in Arnhem, waar het aantreedt tegen bekerwinnaar Vitesse. Samen met Sparta en N.E.C. strijdt de Limburgse formatie om directe handhaving (en dus het ontlopen van nacompetitie). Hoewel de voortekenen gunstig zijn, kan het zomaar billenknijpen worden voor de mooiste club van Limburg. Roda JC Live blikt, uiteraard met het volste vertrouwen, alvast vooruit op de clash in de GelreDome middels de gebruikelijke voorbeschouwing.

SBV Vitesse: historie is al geschreven
Nog maar kort geleden beleefde Vitesse een van dé hoogtepunten uit de al heel lange geschiedenis van de club: het winnen van de KNVB-Beker. Aan de hand van Ricky van Wolfswinkel (zie verderop) wonnen de Arnhemmers met 2-0 in de Kuip van AZ en kon het de dennenappel meenemen van de ene naar de andere stad van de Rijn. Het seizoen is daarmee voor Vitesse geslaagd en meteen voorbij, want door de bij de bekerwinst behorende Europese kwalificatie is de club niet langer in de race om de play-offs voor de voorronden van de Europa League. Cadeautjes zal Vitesse zondag echter niet zomaar weggeven. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen zullen de mannen van Henk Fräser ongetwijfeld proberen het thuispubliek nog één keer voor de zomer te vermaken. Tevens kan AZ nog gepasseerd worden op de ranglijst. Een vijfde plek in de Eredivisie levert, behalve een stukje prestige, ook een grotere zak aan mediagelden op dan de zesde positie. Voor de thuisspelende geel-zwarten is er dus nog alle reden om voor een 34e keer in deze Eredivisiejaargang vol aan de bak te gaan.

Roda JC Kerkrade: in eigen hand
De bezoekers leven, zoals natuurlijk bekend, in een heel andere wereld dan die van bekerwinst en vaderlandse subtop. Hoewel de Limburgers een degelijk seizoen draaien is het op de vooravond van de laatste speelronde nog altijd niet zeker van deelname aan de Eredivisie in 2018/2019. Om daar wél zeker van te zijn moet een duidelijk doel bereikt worden: een beter resultaat neerzetten dan concurrenten Sparta en N.E.C. Hoewel het voor de Nijmegenaren vanwege de doelsaldi lastig gaat worden om Roda JC te passeren, moet met Sparta wel serieus rekening worden gehouden. De Kasteelheren gaan op bezoek bij het reeds gedegradeerde Go Ahead Eagles en heeft bij Limburgs puntverlies al voldoende aan de kleinst mogelijke overwinning in Deventer om ook volgend jaar zeker te zijn van Eredivisieschap.

De beste papieren zijn op dit moment echter ‘gewoon’ in handen van Roda JC, dat zelf z’n stinkende best zal moeten doen in Arnhem voor een goed resultaat. Als het de concurrenten niet lukt om een afdoende resultaat neer te zetten heeft Roda JC zelfs genoeg aan een nederlaag, maar laten we hopen dat Yannis en co. niet afhankelijk hoeven te zijn van de uitkomsten op de andere velden. Dat is voor onze zenuwen, maar ook voor het mooi afsluiten van het seizoen, natuurlijk het allerbeste.

De speler: Ricky van Wolfswinkel
De meest in het oog springende voetballer van onze tegenstander dit weekend is zonder twijfel Ricky van Wolfswinkel. De Nederlandse centrale spits, afkomstig uit Woudenberg en kind van de club, maakt in het huidige seizoen furore met niet minder dan achttien doelpunten in de Eredivisie en drie in het KNVB-bekertoernooi. Van Wolfswinkel is één van de zeldzame voetballers in de Eredivisie die het in zich heeft om op eigen houtje een slechte wedstrijd in het voordeel van zijn ploeg te beslissen. Van Wolfswinkel heeft sinds zijn eerste selectie bij Vitesse in 2007 een hoop verschillende clubs gezien: via FC Utrecht belandde hij bij Sporting Clube de Portugal, waar nu Bas Dost elke mogelijke bal het doel in werkt. Het verging Van Wolfwinkel heel aardig in Portugal, maar zijn overstap naar Norwich City FC was minder succesvol en via verhuurperiodes aan AS Saint-Étienne en Real Betis Sevilla keerde hij afgelopen zomer weer terug naar zijn eerste liefde. Hoe het daarna verder ging is bekend. Van Wolfswinkel heeft op dit moment een contract tot medio 2019 en een geschatte marktwaarde van rond 2,5 miljoen euro.

Wedstrijdinformatie
Bij Vitesse ontbreken enkel Kelvin Leerdam en Maikel van der Werff. De rest van de selectie lijkt wedstrijdfit en er zijn geen schorsingen te vinden. De verwachte opstelling: Room – Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk – Nakamba, Foor, Baker – Rashica, Van Wolfswinkel, Tighadouini.

Roda JC Kerkrade mist ten opzichte van een week geleden Mohamed El Makrini. De verwachting is dat Adil Auassar zijn vacante positie morgen opvult. De verwachte opstelling: Van Leer – Van Peppen, Kum, Werker, Milec – Auassar, Van Hyfte – Van Velzen, Ajagun, Rosheuvel – Schahin.

Foto: Roda JC Live.