Roda JC onderuit bij NAC, maar hoop gloort door late goal

De play-offs zijn voor Roda JC begonnen met een domper. Op bezoek bij NAC Breda werd met 3-1 verloren. Een laat doelpunt van Brian Koglin zorgt wel voor hoop in het Kerkraadse kamp.

In het Rat Verlegh Stadion, sfeervol als altijd, moesten de Kerkradenaren laten zien dat ze met frisse hoofden uit de verloren promotiewedstrijd tegen FC Groningen waren gekomen. Dat lukte in de eerste helft niet, want de Bredanaars waren feller en scherper. Dat fanatisme werd na een kwartier beloond door een treffer van Sigurd Haugen, een doelpunt dat symbool stond voor het wedstrijdverloop. Roy Kuijpers won een eerste duel, waarna ook de tweede bal een prooi was voor NAC: Haugen schoot van een meter of vijftien binnen.

In de eerste helft viel sowieso op dat Roda voetballend een stuk beter was dan de thuisploeg, maar het in duels volledig moest afleggen. Niet dat de Brabanders daar nou zo veel uit wisten te creëren, maar ze hadden wel het overwicht. Roda creëerde één grote kans, toen een afvallende bal door Sami Ouaissa werd ingeschoten. Pepijn van de Merbel bracht redding voor NAC.

Na rust greep Bas Sibum voor zijn doen behoorlijk vroeg in door Walid Ould-Chikh en Rodney Kongolo naar de kant te halen. Dat sorteerde niet het gewenste effect, want hoewel Roda een betere tweede helft speelde, ging het qua score al snel helemaal verkeerd. Binnen een kwartier was de stand namelijk 3-0. Eerst leidde een verkeerde terugspeelbal van invaller Orhan Dzepar tot een penalty, die door Dominik Janosek benut werd. Drie minuten later pegelde diezelfde Janosek een afvallende bal op schitterende wijze tegen de touwen, waardoor de kwartfinale van de play-offs een vroegtijdige beslissing leek te krijgen.

In het laatste half uur van de wedstrijd ging Roda vervolgens alle risico’s nemen om een doelpunt te forceren, maar het mocht juist van geluk spreken dat de score niet hoger uitviel. Daar had NAC behoorlijk wat kansen voor, maar onder andere Haugen en ook Jan van den Bergh misten grote kansen. Dat Roda nog hoop mag koesteren, moet het danken aan Koglin, die vijf minuten voor tijd uit het niets met een prachtige vrije trap voor 3-1 tekende. Daardoor werd het zowaar wat stil in het Rat Verlegh Stadion, want die goal is de levenslijn waaraan Roda zich zal vastklampen, zo beseften ook de NAC-fans zich.

De opdracht voor Roda JC is daarmee duidelijk: thuis met minimaal twee doelpunten verschil van NAC winnen om een verlenging af te dwingen, of drie doelpunten om ineens door te gaan. De return staat voor vrijdagavond op het programma.

Foto: Roda JC Live