Roda JC op jacht naar tweede plek van FC Eindhoven

In het kleine Jan Louwers Stadion neemt Roda JC het vrijdagavond op tegen FC Eindhoven, een heuse topper in de Keuken Kampioen Divisie. De Eindhovenaren staan na zeven wedstrijden op de tweede plaats.

Daarmee is de ploeg vooralsnog de verrassing van het seizoen. Onder trainer Rob Penders deed FC Eindhoven vorig seizoen al een serieuze gooi naar promotie, na een aantal grauwe jaren in de middenmoot. Ook dit seizoen lijkt Penders te mogen mikken op een sensationele stap naar de Eredivisie. Met zeventien punten uit zeven wedstrijden, en zelfs nul nederlagen, is de start in ieder geval uitstekend te noemen. Zo werd er knap gewonnen van Willem II, Jong AZ en MVV, terwijl op bezoek bij NAC Breda ook verrassend een punt werd gepakt.

Tijdens die wedstrijden bleek het elftal van Penders uitsteken din balans te zijn. Door met vijf verdedigers te spelen wordt de boel achterin behoorlijk dicht gehouden. terwijl voorin Naoufal Bannis wel raad weet met de kansen die hij krijgt. De Feyenoord-huurling scoorde al vier keer in de eerste zeven wedstrijden, en gaf ook nog een assist.

Buitenspelers op stoom
Bij een overwinning in Eindhoven komt Roda JC op gelijke hoogte met de blauw-witten en pakt het dus de gedeelde tweede plek. Na een wisselvallige fase speelde de ploeg van Jurgen Streppel maandagavond tegen De Graafschap weer eens een overtuigende wedstrijd. De Superboeren werden met 3-2 verslagen, maar die score had ook vele malen hoger kunnen uitvallen. Buitenspelers Lennerd Daneels en Bryan Limbombe kregen alle ruimte van de Doetinchemmers. De vraag is wat Roda vrijdagavond kan laten zien, want de Kerkradenaren hebben het tot nu toe behoorlijk lastig als de buitenspelers uitgeschakeld worden.

De geschiedenis geeft in ieder geval hoop, want de laatste keer dat Roda JC verloor van FC Eindhoven was op 17 augustus 1975. Weet u het nog? Op Kaalheide was een doelpunt van wijlen Dick Nanninga toen niet voldoende om een 1-2-nederlaag te voorkomen. In Eindhoven verloor Roda JC in 1971 voor het laatst (totaal: 4 gewonnen, 3 verloren, 5 gelijk).

Tegen De Graafschap verving Niek Vossebelt bij Roda JC Romano Postema. Dat had toen te maken met de fitheid van Postema, maar Vossebelt vulde het zo goed in, dat hij wellicht weer mag starten. Aan de andere kant kan Streppel tegen het meer verdedigende FC Eindhoven de creativiteit van Postema ook goed gebruiken.

Verwachte opstelling Roda JC: Nicolas – Reith, Röseler, Joppen, Douglas – Hartjes, Vossebelt, Bijleveld – Daneels, Vente, Limbombe.

De wedstrijd in het Jan Louwers Stadion begint vrijdagavond om 20:00 uur en staat onder leiding van Robin Gansner. De wedstrijd is, zoals altijd, live te volgen via Twitter.

Foto: Roda JC Live