Roda JC overleeft stormloop en krijgt drie punten cadeau

Ook de tweede wedstrijd van het nieuwe Eerste Divisie-seizoen heeft Roda JC drie punten opgeleverd. In eigen huis bepaalde Dylan Vente de eindstand door een penalty te benutten op 1-0.

Die strafschop kregen de Kerkradenaren cadeau door geblunder van Kik Pierie. De verdediger dacht dat de scheidsrechter voor een vrije trap had gefloten en pakte tot ieders verbazing de bal op in de zestien. De bal was echter nog gewoon in het spel en dus wees Clay Ruperti resoluut naar de penaltystip. Vente pakte het cadeautje uit en tekende zo voor zijn eerste doelpunt van het nog prille seizoen.

Het bleek de beslissende treffer in een wedstrijd die alle kanten op kon. Vanwege het ontbreken van Benjamin Bouchouari, die Roda JC gaat verlaen, moest Xander Lambrix de positie op het verdedigende middenveld invullen. Daar had de Belg de nodige moeite mee, want hij werd te pas en te onpas voorbij gelopen door de technisch begaafde Ajacieden. Toen na een half uur Xian Emmers ook nog noodgedwongen naar de kant moest, moest Jurgen Streppel helemaal improviseren op het middenveld.

Dat alles gebeurde na een prima start voor Roda JC. In het eerste kwart kreeg de ploeg een aantal kansen op de voorsprong, waarvan de grootste voor Lambrix was. Hij schoot van een meter of tien over het doel van Sten Kremers. Naarmate de eerste helft vorderde, nam Jong Ajax het heft in handen. De grootste kans van de Amsterdammers was voor Youri Regeer, die voor eigen succes ging in plaats van af te leggen op zijn medespelers.

In de tweede helft was het vervolgens weer Roda JC dat beter uit de startblokken kwam. Na de 1-0 van Vente moest de thuisploeg echter terug. Het bleek het begin van een twintig minuten lang slotoffensief van Ajax, dat bleef drukken. Heel grote kansen bleven echter uit, mede doordat de Roda-verdediging met pijn en moeite elke bal uit de zestien wist te krijgen. Dat daar aan het einde maar liefst zeven verdedigers voor nodig waren, doet niets af aan het feit dat Roda opnieuw de nul wist te houden en gedeeld koploper is in de Keuken Kampioen Divisie.