Roda JC verbaast Berger, Kalezic teleurgesteld over vertrek

Afgelopen maandag presenteerde Roda JC Kerkrade Ton Caanen als de nieuwe technisch directeur. Daarmee sloeg de club het eerder uitgebrachte advies door Best-FC, het consultancybureau van Han Berger, in de wind. Berger reageert verbaasd.

“Roda’s besluit vervreemdt mij”
Het rapport stelde dat er één sterke directeur moest komen, die zowel de technische zijde als de bedrijfskant van de club voor zijn rekening zou moeten kunnen nemen. Wim Collard zou dan terugkeren in zijn rol als financiële man. Voor die ene directeur zou een kandidaat van buitenaf het meest geschikt zijn.

Nu heeft de club echter gekozen voor iemand die vroeger al voor de club werkte, en bovendien voor een tweede directeur. Collard blijft namelijk gewoon aan als algemeen directeur. Berger wil tegenover Voetbal International niet ingaan op de details. “Dat is niet onze taak. We hebben wel een ander bestuursmodel geadviseerd dan datgene waar Roda nu voor kiest. Roda heeft dus niet, zoals zij zelf stellen, ons advies hierin opgevolgd.”

Volgens Berger komt dit echter niet als een verrassing. “Toen we begonnen, dachten we al dat de club al had gekozen voor deze oplossing. Wij zeiden toen dat als dat zo was, we de moeite en tijd konden besparen. Roda wilde echter toch heel graag dat wij onze opdracht zouden afmaken. De club heeft dan de vrijheid om dat advies in de wind te slaan, maar het bevreemdt mij wel.”

“Ton Caanen heeft echt goede contacten, maar het gaat erom wat het beste is voor de organisatie als geheel. Er is behoefte aan sterk leiderschap. Nu zijn er te veel losse eilandjes, die allemaal hun uiterste best doen, maar die wel verbonden moeten worden. De potentie bij Roda is groot, maar eerst moet het financiële probleem worden opgelost.”

Kalezic teleurgesteld, niet gepasseerd
Hoofdtrainer Darije Kalezic werkte bij De Graafschap al samen met Berger en is dan ook zeer teleurgesteld over zijn vertrek. “Welke club zou niet graag willen dat iemand met zijn staat de organisatie komt adviseren en verbeteren?”, vraagt hij zich hardop af tegenover Soccernews. “De afgelopen maanden heeft hij weer gezorgd voor geweldige ondersteuning en vakkundige analyses. Zijn vertrek vind ik erg jammer.”

Ondertussen laat Kalezic weten dat hij niet betrokken is bij het besluit om Caanen aan te stellen. Dat is des te opvallender, aangezien al een tijd geruchten de ronde doen over een niet al te sterke relatie tussen het tweetal. Toch voelt de trainer zich, naar eigen zeggen, niet gepasseerd. “Toen ik afgelopen zomer bij Roda in dienst trad, had ik twee eisen: de aanstelling van een fysieke trainer (Gert Jan van Dijk, red.) en een vrije werkplek voor mezelf om een proces in gang te zetten. Meteen stelde ik dat de beslissingsbevoegdheid met betrekking tot het eerste elftal bij mij ligt.” Daaraan is tot nu toe voldaan, volgens Kalezic. “Ik richt mij op dat proces. We zijn er inmiddels samen met de spelers in geslaagd een fantastisch werkklimaat te scheppen.”

Foto: De Telegraaf