Roda JC wint weer eens in “bijna perfecte wedstrijd”

Na een periode van gelijke spelen en coronabesmettingen weet Roda JC weer wat winnen is. Voor het eerst in wel vijf maanden tijd mocht met het eigen publiek weer de ‘humba’ gedaan worden.

Niet dat die humba nodig was om het publiek op te warmen. De 7.500 aanwezige supporters lieten zich goed horen en mochten maar liefst vier keer juichen. Zeker de twee doelpunten die voor de Koempeltribune vielen, in de tweede helft, waren goed uitgespeeld. Dat tot genoegen van de fans, die voor de wedstrijd nog ‘getrakteerd’ werden op een optreden van Johnny Rosenberg, bij wie de kou de zang niet ten goede kwam.

Glijpartijen
In het Parkstad Limburg Stadion was het, ondanks alles, namelijk wel gewoon koud. Zo koud zelfs dat de grasmat aan een kant van het veld bevroor. Het veld, toch al niet in goede staat, kreeg zoveel water over zich heen in de afgelopen weken, dat het schaatsen geblazen werd, toen het eenmaal ging vriezen in Kerkrade. Het leidde tot veel glijpartijen. Wonder boven wonder niet tot blessures, al zag één uitglijder van Patrick Pflücke er bijzonder pijnlijk uit. Gelukkig voor de Duitser kon hij wel verder – en ook gelukkig voor Roda.

Bij vlagen liet Pflücke vrijdag weer zien een klasse apart te zijn, strooiend met passes, zoals maar weinigen dat kunnen in de Eerste Divisie. Toch was het niet de middenvelder die de show stal, maar Dylan Vente, die voor de tweede keer dit jaar een hattrick scoorde tegen FC Dordrecht. Vente komt daarmee op zestien doelpunten en nestelt zich op plek drie in de topscorerslijst. Iets dat een paar maanden geleden maar weinigen zagen aankomen. “Je moet lekker in hun schaduw blijven en er dan aan het einde overheen klappen”, zei de spits lachend over die topscorerslijst.

Clean sheets
Aan de andere kant van het veld werkt ook iemand stilletjes aan de cijfers. Rody de Boer hield alweer voor de tiende keer dit seizoen de ‘nul’, ook iets dat een paar maanden geleden maar weinigen zagen aankomen. De doelman die lang niet altijd even zeker oogde, staat toch vaker wel dan niet op de juiste plek. Extra knap is dat hij niet kan bogen op de zekerste verdediging. Bij Roda is de defensie immers, volgens vrijwel iedereen, de zwakste linie.

Die defensie kwam vrijdag niet of nauwelijks in de problemen. “Bijna de perfecte wedstrijd”, noemde Richard Jensen het niet voor niets. De aanvoerder zag hoe zijn team alle ruimte kreeg tegen het gehavende FC Dordrecht, dat noodgedwongen zonder echte backs in actie kwam. De gelegenheidsbacks werden aan alle kanten voorbij gekomen, wat uiteindelijk in vier doelpunten resulteerde.

Een welkome overwinning voor Roda JC, dat zo weer wat aansluiting heeft bij de subtop. De top twee lijkt uitgesloten, maar de play-offs lijken zo goed als zeker. Reden voor Jensen om een ouderwets voetbalcliché uit de kast te halen: “We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd, en dan zien we wel waar we gaan eindigen.”

Foto: Roda JC Live