Roda JC zoekt naar revanche vijf jaar na laatste Mijnstreekderby

Ruim vijfenhalf jaar geleden kruisten Roda JC en Fortuna Sittard voor het laatst de degens. Woensdagavond is het weer zo ver, in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie tussen de twee aartsrivalen.

Op 25 januari 2015 kwamen de Sittardenaren namelijk voor het laatst op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion. Een pijnlijke nederlaag volgde, want hoewel Roda JC de overhand had, was Fortuna dodelijk effectief. Drie doelpunten van Roel Janssen brachten de Fortunezen in een zetel. Een late treffer van Tom van Hyfte bood geen soelaas meer, want het bleef bij 1-3. Een bittere pil voor de geel-zwarten, die eerder dat seizoen op bezoek bij Fortuna Sittard nog relatief gemakkelijk met 0-2 zegevierden.

Kans op revanche in eigen huis kreeg Roda JC daarna niet meer, want de Kerkradenaren promoveerden meteen terug naar de Eredivisie. Toen de derby op Eredivisie-niveau eindelijk terug leek te komen door de onverwachte promotie van de Fortunezen, ging dat feest niet door, aangezien Roda via de play-offs uit de Eredivisie kukelde.

Derby zonder publiek

Gelukkig is daar nog het KNVB-bekertoernooi, waar clubs uit Ere- en Eerste Divisie gewoon aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De misschien wel gedroomde loting kwam begin oktober dan ook uit de koker, maar net in het verkeerde tijdperk. Door de geldende coronaregels zijn geen toeschouwers welkom in het Parkstad Limburg Stadion, waardoor de derby een groot deel van zijn charme verliest. De motivatie kan niet uit het publiek komen, maar zal echt uit de spelers zelf moeten komen.

Wat dat betreft lijkt Fortuna in het voordeel. Met Roel Janssen en Jorrit Smeets kennen twee basisspelers de derbygevoelens in Zuid-Limburg als geen ander. Dat is anders bij Roda JC, waar alle Limburgers uit de basisopstelling hebben moeten verlaten. Wel zit er genoeg Limburgs bloed op de bank bij de Kerkradenaren, en daarnaast zijn Jordy Croux en Miguel Santos bekend met de zuidelijke derby’s. Bovendien hoeft een speler als Erik Falkenburg, bekend met de vergelijkbare wedstrijd tussen NAC en Willem II, waarschijnlijk niet doordrongen te worden van het belang van deze wedstrijd.

Vormcrisis

Wie de derbygevoelens aan de kant schuift, ziet twee elftallen die momenteel zeer matig presteren. Roda JC heeft in oktober nog geen winst weten te boeken en ging afgelopen weekend kansloos onderuit bij SC Cambuur. Na een sterke start lijkt de klad erin te zijn gekomen bij het team van Jurgen Streppel, dat plots moeite heeft om tot kansen te komen. Het aardig verzorgde voetbal uit de eerste weken is verdwenen.

De noorderburen van Roda JC staan op de laatste plaats in de Eredivisie. Zondag verloor Fortuna in eigen huis van FC Groningen en het spel van de Sittardenaren is al langer niet prettig om naar te kijken. Trainer Kevin Hofland weet dat hij inmiddels onder grote druk staat. Een nederlaag tegen Roda JC zou zo maar kunnen betekenen dat Hofland, toch de succestrainer van de laatste jaren in Sittard, komend weekend niet meer op de bank zit.

Wijzigingen

In een poging om het tij te keren zal in ieder geval doelman Alexei Koselev op de bank zitten bij Fortuna vanavond. Hij wordt vervangen door reservedoelman Yanick van Osch. Voor de rest lijkt Hofland geen wijzigingen in zijn basiself te gaan aanbrengen.

Bij Roda JC kan Jurgen Streppel geen beroep doen op Kees Luijckx en Richard Jensen. Daardoor wordt het puzzelen in de verdediging. De kans lijkt reëel dat naast Xander Lambrix daarom Niek Vossebelt in het centrum van de verdediging zal staan. Vossebelt maakte tegen SC Cambuur echter een onzekere indruk, waardoor ook Leslie Dunkwu een optie is.

Verwachte opstelling Roda JC: Santos – Marzo, Vossebelt, Lambrix, Absalem – Klaasen, Bakker – Pflücke, Alberg – Falkenburg, Croux.

Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Van Osch – Angha, Ninaj, Janssen, Cox – Seuntjens, Smeets, Tekie – Flemming, Polter, Semedo.

Foto: Roda JC Live