Roda kan komend seizoen sterkere De Silva verwachten

Daniël de Silva maakte weinig speelminuten in zijn eerste seizoen bij Roda JC Kerkrade. De Australiër verblijft momenteel in zijn vaderland, waar hij met een personal trainer zichzelf aan een zwaar trainingsregime heeft onderworpen. De middenvelder hoopt zo fysiek sterker te worden en stelt dat hij zich over een paar weken bij Roda meldt als een ‘andere’ speler.

Dat zegt de jongeling in gesprek met het Australische FOX Sports. Hij verliet Australië in de vorige zomer als een toptalent, maar slaagde er in Kerkrade nog niet in om zijn stempel te drukken. Hij begon slechts éénmaal in de basis van de formatie van coach Darije Kalezic. Nu werkt hij samen met personal coach Tim Schleiger een maand lang bijzonder hard aan zijn fysieke gesteldheid, aangezien dat geldt als De Silva’s grootste tekortkoming tijdens wedstrijden. “Fysieke kracht is iets waar je continu aan kunt werken. Terwijl ik me ontwikkelde was dat iets waar ik niet mee bezig was, waardoor ik ook niet veel speelminuten maakte”, aldus de jeugdinternational. “Ik ben 19, maar wanneer ik in een fysiek duel met een kerel of een grote centrale verdediger terechtkom, moet ik me wel staande kunnen houden.”

“Ik moet me sterker kunnen verweren”
Één van De Silva’s sterke punten is zijn techniek en begaafdheid in de kleine ruimte. Het werken aan zijn fysiek moet niet ten koste daarvan gaan, stelt hij. “Ik ben altijd lichtvoetig geweest, ik ben niet hierheen (naar Australië, red.) gekomen om dat te verliezen. Maar wanneer ik in die duels kom, moet ik me wel sterker kunnen verweren.” Personal coach Schleiger, die in Australië een aardige reputatie heeft opgebouwd na samenwerkingen met Australian Football-spelers en cricketers,  dwingt de speler daarbij tot het uiterste. “Elke dag doen we verschillende sessies. Soms is dat op het veld, waar ik ook onder meer aan mijn explosiviteit werk, soms in de gym, en we hebben ook een aantal keren in het zwembad gewerkt. Dat laatste is waarschijnlijk het zwaarst.”

Geen excuses meer
De 19-jarige dribbelaar, formeel nog steeds eigendom van het Australische Perth Glory, meldt zich eind juni weer bij Roda, om dan te beginnen aan het tweede seizoen van zijn huurperiode in het Parkstad Limburg Stadion. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik werk nu hard en er zijn nu geen excuses meer, ook niet met betrekking tot mijn fysiek. Het belangrijkste doel voor aanvang van het seizoen is om écht sterk en fit te worden om zo een stevig fundament te leggen. Wedstrijdfit worden is natuurlijk een ander verhaal, maar de afgelopen weken (De Silva heeft nu drie van de vier trainingsweken achter de rug, red.) waren zwaar, maar het bevalt me en ik werk met een fantastische trainer. Ik voel me ten opzichte van drie weken geleden vele malen fitter en aan het eind zal ik er klaar voor zijn.”

Foto: Pro Shots

Comments (2)

Comments are closed.