Roda kan rekenen op lastige avond in de Betuwe

Vanavond vervolgt Roda JC Kerkrade haar bekercampagne met een uitduel bij de amateurvereniging FC Lienden. Kan Roda JC doorstoten naar de achtste finales van het bekertoernooi, net als in de voorgaande jaren? Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die vanavond om 20:00 zal aanvangen.

De club
De befaamde amateurclub FC Lienden werd opgericht op 1 augustus 1930 en telt inmiddels zo’n 400 leden. De club staat vooral bekend om haar eerste team dat op zondag uitkomt; dat is immers ook het team waar Roda vanavond tegen speelt. Dit elftal boekt sinds jaar en dag goede resultaten in het vaderlandse amateurvoetbal en speelt inmiddels alweer 10 jaar lang in de hoogste amateurdivisie van Nederland. De afgelopen zes jaar (dit seizoen inclusief) kwam FC Lienden uit in de Topklasse, en toen die nog niet bestond was het elftal al vier jaar actief in de Hoofdklasse.

Dat mag opmerkelijk genoemd worden, aangezien Lienden in 2001 nog slechts in de Vierde Klasse Zondag uitkwam. Met de aanstelling van Hans Kraaij jr. als trainer werd echter een gestage opmars ingezet: de befaamde voetbalanalyticus promoveerde in twee seizoenen van de Tweede Klasse naar de Hoofdklasse en wist uiteindelijk dus ook te promoveren naar de Topklasse met de amateurs.

Lienden, bijgenaamd Het Chelsea van de Betuwe, naar hun blauw-witte outfits, werd afgelopen seizoen algeheel amateurkampioen van Nederland. Ze werden eerst kampioen in de Topklasse zondag en wisten in de landelijke amateurfinale Kozakken Boys met 3-0 te verslaan. Het was de eerste keer dat FC Lienden deze titel wist te behalen. De club koos er niet voor om te promoveren naar de Jupiler League, maar met de open voetbalpiramide die in aantocht is, lijkt het zeker dat FC Lienden binnenkort ook op bezoek mag bij clubs als MVV en Fortuna Sittard.

(Weinig) historie

FC Lienden

Roda JC Kerkrade

0

Gespeeld 0

0

Gewonnen 0
0 Gelijk

0

0 Verloren

0

0 – 0 (0) Doelsaldo

0 – 0 (0)

 

De laatste, en enige, ontmoeting die Roda JC had met FC Lienden dateert uit de tijd dat Hans Kraaij jr. nog trainer was en stond, uiteraard, ook in het teken van de KNVB-beker. Toen kwam Lienden, met een vol uitvak, op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion, nadat het een ronde eerder Vitesse had uitgeschakeld. In eigen huis bleek FC Lienden een bijzonder lastige, stugge tegenstander.

De amateurs uit de Betuwe hielden, met wat hulp van de lat en de paal, erg lang stand tegen de Eredivisionist uit Kerkrade. Na 90 minuten stond de brilstand nog steeds op het scorebord en moest er dus verlengd worden. Zoals gezegd ging dat op bepaalde momenten gepaard met het nodige geluk, maar toen Roda aan het einde meer risico ging nemen, kreeg Lienden ook kansen om de winnende treffer te maken. Bovendien viel er wat voor te zeggen dat Lienden in de eerste helft een penalty werd onthouden.

In de verlenging bleken de amateurs het uiteindelijk niet meer te kunnen belopen en Roda won dan ook door goals van Meeuwis en Oper met 2-0. Desondanks zei het genoeg dat de spelers van FC Lienden na afloop een staande ovatie kregen van het aanwezige publiek op de West-tribune. Het lijkt duidelijk dat Roda JC een bijzonder lastige avond kan gaan beleven in de Betuwe.

Wedstrijdinformatie
Roda zal de amateurs in ieder geval gaan bestrijden zonder Arjan Swinkels en Farshad Noor. Noor kampt, zoals bekend, met een gebroken voet, en Swinkels viel in het thuisduel tegen Excelsior uit na een ongelukkige botsing. Kalezic zal, in tegenstelling tot het duel tegen De Treffers, waarschijnlijk wel een wijziging aanbrengen in zijn elftal; Mitchel Paulissen kan rekenen op een basisplaats.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Werker, Sankoh, Van Peppen – Griffiths, Faik, Van Hyfte, Paulissen – Juric, Boakye.

De scheidsrechter vanavond is de heer Karel van den Heuvel. Hij vervangt Richard Liesveld, die op zijn beurt weer Serdar Gözübüyük moet vervangen, want die is ziek. De aftrap op Sportpark de Abdijhof is om 20:00. Ruim honderd Roda-supporters zullen hun club ondersteunen.

Foto: Pro Shots