Roda met gewijzigde aanvalslinie tegen Eindhoven

Vrijdagavond om 20:00 uur trappen Roda JC Kerkrade en FC Eindhoven af voor hun onderlinge duel in de derde speelronde van de Jupiler League. Plaats van handeling is het Parkstad Limburg Stadion, waar de supporters van de thuisclub met niets minder dan een driepunter genoegen zullen nemen. Roda JC Live blikt vooruit op het treffen tussen de nummer 4 en 8 van de ranglijst.

Roda nog zonder puntverlies
De selectie van René Trost heeft resultaat-technisch tot nog toe geen steken laten vallen. In de eerste speelronde werd mede-degradant RKC Waalwijk op spectaculaire wijze met 3-2 verslagen; het door de rode kaart van Ramos in ondertal opererende Roda zag haar keeper Verbist een strafschop keren, verdubbelde in de daaropvolgende counter via Pluim haar voorsprong en nadat de Waalwijkers in de tweede helft de stand gelijk hadden getrokken, bracht invaller Lagouireh in blessuretijd de supporters in vervoering door de winnende treffer binnen te schieten. Vorige week bonden de Limburgers SC Telstar eveneens aan de zegekar door een 1-2 eindresultaat in Velsen. Hoewel de Witte Leeuwen tot aan de gelijkmaker van Höcher (strafschop) eigenlijk niet voor het kwalitatief veel hoger ingeschatte Roda onderdeden, was het nu invaller Johan Plat die het team in de slotfase de overwinning schonk. 6 punten uit 2 duels, 5 gescoorde doelpunten; vooraf hadden we ervoor getekend. Daarnaast hoeven er rondom de selectie, mede door de prima resultaten, vooralsnog geen brandjes geblust te worden. Hoewel we pas twee wedstrijden onderweg zijn en we zeker geen overhaaste conclusies gaan trekken, worden er al contrasten ten opzichte van vorig seizoen duidelijk, in positieve zin wel te verstaan. Aan de andere kant: het had niet veel gescheeld of er was in de afgelopen weken twee keer gelijkgespeeld, en in dat geval het beeld er een stuk minder rooskleurig uitgezien. Daarnaast dook in de persoon van Frank Demouge deze week het eerste blessuregeval van dit seizoen op.

Onberekenbare tegenstander met scorend vermogen
Het logo van FC Eindhoven (Foto: Interacademiale)Dan naar FC Eindhoven. Voor de gemiddelde Roda-aanhanger is het een club, zoals we er dit seizoen zoveel gaan tegenkomen, die vooral vraagtekens oproept. Naast Nederlanders bevat de selectie van trainer Jean-Paul de Jong ook een aanzienlijk aantal Belgische spelers, vooral in de defensie. In aanvallend opzicht beschikken de Brabanders over het nodige scorend vermogen met Donny de Groot en Jens van Son, afgelopen seizoen goed voor respectievelijk 12 en 9 doelpunten. In de vorige jaargang scoorden alleen de promovendi Willem II (78), FC Dordrecht (83) en Excelsior (70) vaker dan Eindhoven, dat de reguliere competitie afsloot op de zesde plek op de ranglijst om vervolgens in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld te worden door Sparta. Die trefzekere voorhoede van de afgelopen jaargang werd in de zomer ontdaan van Jasper Waalkens (3 goals, 8 assists), die naar Fortuna Sittard verkaste, en… Nayib Lagouireh (10 goals, 8 assists), die zoals bekend de overstap maakte naar ons aller Roda JC. Nieuweling Roald van Hout, die overkwam van Sparta, liet vorige week in het gewonnen duel met FC Emmen zien dat hij nu een bepalende rol in de aanval kan vervullen. Rechtsbuiten Van Hout scoorde twee keer in die wedstrijd, eerst opende hij de score met een fraai ingeschoten vrije trap en later zette hij de 3-0 eindstand op het scorebord via een geplaatste curvebal van buiten het zestienmetergebied. Van Peppen en Ramos weten bij deze wie ze moeten uitschakelen. Overigens leden de blauw-witten in de eerste speelronde een vrij kansloze 3-1 nederlaag op bezoek bij degradant en titelkandidaat NEC Nijmegen.

Historie
11 maal eerder speelden Roda JC en FC Eindhoven tegen elkaar in Kerkrade. De Limburgers kwamen 7 keer als winnaar uit de strijd, de Brabanders deden dat 1 keer en bij 3 ontmoetingen werden de punten gedeeld. Niet geheel verrassend is het doelsaldo met 23 doelpunten voor en 7 doelpunten tegen in het voordeel van de thuisclub. De Eindhovenaren boekten hun enige overwinning in de Oostelijke Mijnstreek op 17 augustus 1975 (ter info: op dat moment ging Gerrie Senden net naar de kleuterschool). De meest recente Roda JC – FC Eindhoven vond plaats op 11 augustus 1998, in het kader van de KNVB Beker. Geel-zwart walste in die ontmoeting over blauw-wit heen, op Sportpark Kaalheide werd het 5-1. Het laatst gespeelde onderlinge duel dateert van 19 juli 2011, toen Roda een oefenduel in het Eindhovense Jan Lauwers Stadion met 0-1 won door een doelpunt van Adil Ramzi.

Plat en Lagouireh in de basis, Schreurs op de bank
Bij Roda keert aanvoerder Guy Ramos terug van een schorsing. Hij zal vanzelfsprekend terugkeren in het basiselftal van de Kerkradenaren, hetgeen ten koste gaat van Crescendo van Berkel. In de voorhoede ontbreekt spits Frank Demouge. Hij heeft in de ontmoeting met SC Telstar een hamstringblessure opgelopen en is daardoor voorlopig uitgeschakeld. Rigino Cicilia kreeg begin deze week in dienst van Jong Roda JC een rode kaart en mag daarom in de aankomende 4 speelrondes ook niet voor de Kerkraadse hoofdmacht uitkomen. Hierdoor is Johan Plat de enige overgebleven pure spits in de selectie van René Trost; hij kan derhalve morgenavond op een basisplaats rekenen. Wie we ook aan de aftrap kunnen verwachten, is ex-Eindhoven-speler Nayib Lagouireh. Op basis van de afsluitende training op donderdag lijkt het er sterk op dat hij als rechtsbuiten de voorkeur krijgt boven Brian Jacobs. Nieuweling Danny Schreurs zal eveneens nog op de bank beginnen. Het duel met de Brabanders komt te vroeg voor de geblesseerde Martijn Monteyne. Anco Jansen is intussen een zekerheidje in de ziekenboeg, hoewel hij hard werkt aan zijn herstel en stapje voor stapje dichterbij zijn rentree komt.

Ook bij FC Eindhoven keert een verdediger terug van een schorsing; Timothy Durwael heeft zijn straf uitgezeten en neemt de voor hem vertrouwde rechtsbackpositie weer in. Over de inzetbaarheid van middenvelder Paul Beekmans en aanvaller Diego Karg zijn nog twijfels, zij komen terug van blessures. Verdediger Ivo Rossen, die langdurig uitgeschakeld is door een hamstringblessure, is vrijdag zeker niet inzetbaar.Roda JC - FC Eindhoven; de verwachte opstellingen

 

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Reinold Wiedemeijer. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Siebert en Lobbert. Vierde official is de heer Berben.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-0 (Luc), 2-0 (Sem), 1-1 (Jeroen), 2-2 (Robbert)

De Roda JC Live-redactie, die naast het toekennen van zo nu en dan twijfelachtige spelersbeoordelingen ook graag een duit in het zakje doet als het gaat om het voorspellen van wedstrijden, behaagt het om u te vertellen dat we het wederom niet met elkaar eens zijn wat betreft de einduitslag. De helft van ons is ervan overtuigd dat het kwalitatieve surplus en een geconcentreerde verdediging de thuisclub de overwinning gaat opleveren, terwijl de andere helft het immer onberekenbare Eindhoven met een punt de terugweg naar Brabant ziet inzetten. We gaan het zien!

Roda JC – FC Eindhoven wordt niet live uitgezonden door FOX Sports. Voor zij die de wedstrijd niet in het Parkstad Limburg Stadion bijwonen, verzorgt Roda JC Live zoals gebruikelijk een live-verslag op de Twitter (www.twitter.com/rodajclive)!

Headerfoto: Pro Shots

Comments are closed.