Roda recht de rug en wint bij Jong Ajax

Na een matige reeks wedstrijden heeft Roda JC weer een overwinning geboekt. Op Sportpark De Toekomst werd Jong Ajax met 1-2 verslagen.

Het resultaat betekent een zeer welkome opsteker voor de geplaagde Kerkradenaren. De laatste winstpartij van Roda dateerde inmiddels van medio november, toen ADO Den Haag met 0-1 werd verslagen. Met name na de jaarwisseling leek het veldspel van Limburgse kant tot nu toe nergens op. Het zal menig Roda-supporter dan ook goed hebben gedaan hoe Roda maandagavond uit de startblokken schoot.

Met veel energie en behoorlijk veldspel werd Jong Ajax in de eerste twintig minuten vastgezet. Dat leidde evenwel niet tot grote kansen, al testte Bryan Limbombe met een schotje wel doelman Tom de Graaff. De Amsterdammers, die met zes bankzitters uit de Klassieker van afgelopen zondag aan de start verschenen, kwamen via Silvano Vos dichterbij een goal. Op zijn schot had Moritz Nicolas dan weer een antwoord.

Dat antwoord moest de Duitser na 24 minuten schuldig blijven, toen Donny Warmerdam een vrije trap van Kristian Hlynsson vrijstaand mocht inknikken. Na die treffer moest Roda plots in de achteruit, maar bij rust stonden de Kerkradenaren wonderwel toch op voorsprong. Na 41 minuten spelen kopte Dylan Vente raak uit een vrije trap van Lennerd Daneels. In blessuretijd gaf dezelfde Warmerdam vervolgens een cadeautje weg, door een hoge bal plots achter De Graaff te koppen, die klaar stond om te vangen en dus uit positie was.

Die blunder van Warmerdam bepaalde de eindstand op 1-2, want tot scoren kwamen beide ploegen in de tweede helft niet. Roda was op basis van de tweede helft ook de ploeg die de meeste aanspraak maakte op een overwinning, maar vooral Limbombe liet een aantal grote mogelijkheden onbenut. De linksbuiten was een plaag voor de Ajax-defensie, maar faalde oog in oog met De Graaff juist keer op keer. Dat Roda verzuimde afstand te nemen, leidde er aan het eind bijna toe dat Ajax alsnog een punt pakte. Moritz Nicolas was echter attent op schoten van Sontje Hansen en Jorrel Hato.

Door de overwinning klimmen de Kerkradenaren weer wat plekjes. De ploeg staat nu negende op de ranglijst en treedt vrijdag aan tegen FC Dordrecht.

Foto: Roda JC Live