Roda-supporters luchten hart tegenover bestuurders op chaotische avond

De clubleiding van Roda JC is woensdagavond de discussie aangegaan met honderden toegestroomde aanhangers. Dat gebeurde op een ingelaste supportersbijeenkomst. Waar met name Wim Collard, Nick Janssen en Hessel Meijer het zwaar te verduren kregen, maakte technisch directeur Harm van Veldhoven in gesprek met de supporters de meest standvastige indruk.

Naast algemeen directeur Collard, commercieel directeur Janssen, technisch directeur Van Veldhoven en RvC-lid Meijer waren ook de beide adviseurs Huub Stevens en Sef Vergoossen aanwezig. Dat de onvrede onder de Roda-supporters groot is, werd ook woensdagavond duidelijk. Zo werd de positie van vooral Collard door velen ter discussie gesteld en raakten Janssen en Meijer in stevige woordenwisselingen verwikkeld. Dat meerdere bestuurders erkenden dat er in het verleden fouten zijn gemaakt, kon de gemoederen in een chaotisch vraag-antwoord-reactie-schouwspel amper doen bedaren.

“Vertel mij niet dat er geen inzet is”
Harm van Veldhoven kon wel enkele malen op applaus rekenen. De deze zomer aangestelde technisch directeur kreeg ook enkele kritische vragen op zich afgevuurd, maar slaagde erin om (een gedeelte van) de zaal van zijn visie te overtuigen. Op een gegeven moment deed de getergde van Veldhoven dat met een verheven stem. “Niets in het leven komt op bestelling. We hebben het tegen PEC, Vitesse en Heracles op cruciale momenten laten liggen. Dat is ook onzekerheid. Ik zie spanning, spanning, spanning, maar op termijn zullen de jongens gaan opstaan.” Hij gelooft niet dat het een mentaliteitskwestie is die prestaties in de weg zit. “Ik begrijp dat het moeilijk is. Iedereen is over de zeik, ook ik. Maar als je in de 93ste minuut onderuit gaat, heeft dat niets met mentaliteit te maken. Het heeft meer met onzekerheid en jeugdigheid te maken. Vertel mij niet dat er geen inzet is bij de spelers.” Van Veldhoven was desalniettemin content met de inmenging van de supporters op deze avond. “Het is ook goed dat hier eenieder zijn gal kan spuwen. Maar we moeten elkaar nu niet gaan naroepen. We moeten de schouders eronder zetten.”

Malki
De technisch directeur gaf verder aan dat hij hoopt over twee of drie weken een fitte Sanharib Malki te kunnen contracteren. Hij speelde eerder deze week voor het eerst een duel, met het beloftenelftal. “Malki had het gisteren in zijn eerste oefenduel moeilijk. We verwachten er veel van, maar ook dat heeft tijd nodig.” Los daarvan heeft de technisch directeur het volste vertrouwen in de spelersgroep. “Geld is er nu niet. Hier moeten we het mee doen. We moeten nu naar voren kijken en met deze groep kunnen we ons op het hoogste niveau handhaven. 100%.”

Begroting en Korotaev
Wim Collard gaf op zijn beurt tekst en uitleg over een aantal algemene zaken. Zo verwacht hij volgende week nieuws uit Zeist. “De KNVB nam onze begroting niet in behandeling doordat Aleksei Korotaev vast zat. Wij zijn daartegen in beroep gegaan en hebben dat beroep gewonnen. We verwachten komende week uitsluitsel te krijgen van de KNVB en ik ga er vanuit dat we naar Categorie 2 gaan.” Die begroting omvat logischerwijs geen kapitaal van Korotaev. “Daar is weinig veranderd. Hij is nu weliswaar op borgtocht vrijgelaten, maar niet vrijgesproken. We hebben ook geen direct contact gehad met Aleksei, wel met zijn entourage. We moeten er niet op rekenen dat Korotaev op korte termijn iets voor Roda kan betekenen.

Het was druk in de brasserie van het Parkstad Limburg Stadion. (Roda JC Live)

Transfers afgelopen winter
Een ander interessant onderwerp dat aan de orde kwam, was het transferbeleid van afgelopen januari. Toen werden er in een kort tijdsbestek, nadat Korotaev als investeerder 2 miljoen euro transferbudget beschikbaar stelde, een hoop spelers aangetrokken. RvC-lid Hessel Meijer daarover: “In de winter moesten er in 5 dagen tijd spelers gehaald worden. We zouden die 2 miljoen euro niet krijgen als het niet aan transfers gespendeerd werd. Dat geld is in lucht opgegaan. Ik ben de eerste om toe te geven dat dat fout is geweest.” Meijer doelt daarmee op het falen van meerdere spelers. Zo kon Ognjen Gnjatic in zijn eerste maanden niet overtuigen en stonden Lyes Houri en Simeon Raykov amper op het veld. “En Badibanga was op voorhand een fenomeen, maar dat hebben we niet teruggezien”, vult Collard aan. “Een aantal spelers kwam met Korotaev en Anelka mee. En in het kader van onze relatie met Korotaev konden we ook niet zomaar Anelka aan de kant schuiven.” Collard stelt desalniettemin dat een aantal transfers al maanden in de pijplijn zaten. “Frits Schrouff heeft de beurs getrokken voor Verboom en Papazoglou. Dat waren ook de enige transfers geweest als het geld van Korataev er niet was gekomen. Gnjatic en Van Velzen stonden al op de shortlist voordat Korotaev kwam. En El Makrini hadden we al zo’n drie jaar op de radar.”

Vergoossen en Stevens
Ook de adviseurs Vergoossen en Stevens kwamen aan het woord. Hessel Meijer noemde hen woensdagavond, samen met Van Veldhoven, de drie beste trainers in de Roda-geschiedenis en hij was dan ook blij dat dat drietal het zo gewenste ‘voetbalverstand’ aan de organisatie heeft toegevoegd. Over de huidige stand van zaken was Vergoossen helder: “Roda heeft drie transferperiodes nodig om stabiel te worden. Het heeft me verbaasd dat de staf nu al dit voor elkaar heeft gekregen.” Volgens de ex-trainer is de aanhang de grootste kracht van de club. “Roda heeft een gigantisch klein achterland, maar een gigantisch grote achterban. Relatief wellicht zelfs de grootste van Nederland. De steun van de supporters is absoluut noodzakelijk.” Huub Stevens, die vroeg op de avond nog een scheldende supporter naar voren haalde om de vraag op een normale toon te stellen, vroeg ook om het vertrouwen van de supporters. “De resultaten zijn niet goed, dat klopt. Met een laat aangestelde coach en technisch directeur begonnen we het seizoen ook op achterstand. Maar ik zie wel een goede ontwikkeling. We moeten nu de rust bewaren. De steun van de aanhang is er altijd geweest en die moet er nu ook zijn.”

“Stabiliteit heeft tijd nodig”
Zoals gezegd liet Van Veldhoven van de bestuurders de ‘beste’ indruk achter. Ook hij deed tegenover de honderden toegestroomde supporters een beroep op hun steun. “Het is positief dat we hier met zovelen zijn, dat toont aan dat jullie uit het goede hout gesneden zijn. Als coach heb ik hier succes gehad, maar dat was de eerste maanden zeker niet het geval. Stabiliteit heeft tijd nodig, ook nu. Dat kan in kleine dingen zitten. Zo kreeg ‘mijn’ elftal destijds een enorme impuls toen Arnold Kruiswijk in de winter werd aangetrokken. Maar vanuit beperkte middelen moeten we iets creëeren. Dit wordt hoe dan ook een jaar van overleven. En met jullie steun kan dat.”

Header: Roda JC Live