Roda toont met name veerkracht tijdens duel tegen jonkies

Met de klinkende zege tegen Jong Ajax (0-4) zal Roda JC ongetwijfeld het nodige vertrouwen hebben getankt. Veel meer dan dat valt niet af te leiden uit de winst op Sportpark de Toekomst.

De eclatante zege was uiteraard voor een groot deel te danken aan het spel dat Roda afgelopen zondag in Amsterdam op de mat wist te leggen. Er werd hoog druk gezet, fanatiek doorgejaagd en bij vlagen alleraardigst gecombineerd. Het is het voetbal zoals trainer Jurgen Streppel dat graag ziet, zo bleek ook tijdens de voorbereiding.

Geluk

Feit is wel dat die manier van spelen een stuk makkelijker is uit te voeren tegen bijvoorbeeld Nordin Musampa en Steven van der Sloot, dan het is tegen Jurrien Timber en Liam van Gelderen. Want inderdaad, Roda JC kreeg niet het Jong Ajax tegenover zich dat je de rest van het seizoen tegenover je krijgt. Terwijl arbiter Erwin Blank voor het eerst op de fluit blies, was een groot deel van het ‘normale’ Jong Ajax nog aan het voetballen – een paar honderd meter verderop, in de Johan Cruijff ArenA, tegen FC Union Berlin.

Het was hoe dan ook een meevaller voor Roda JC, dat wél aantoonde over veerkracht te bezitten in en rondom de wedstrijd tegen de Amsterdamse jonkies. Een dag voor de wedstrijd viel Mitchel Keulen geblesseerd weg, waardoor Michalis Ioannou noodgedwongen als linksback moest optreden. Een plek waar hij nog nooit gespeeld had, aldus Streppel, want de Cyprioot is veel meer een aanvallende middenvelder. Hij vulde het echter prima in.

Zweefduik

En na een kwartier spelen mocht de nieuwbakken eerste doelman, Jan Hoekstra, alweer inrukken. Bij een elegante zweefduik kwam Hoekstra verkeerd terecht, waardoor zijn schouder uit de kom raakte. De van FC Groningen gehuurde doelman voelde de echter pijn pas toen de schouder terug werd gezet, maar kon hoe dan ook niet verder.

Je kunt je afvragen hoe Radomir Novakovic daarnaar heeft gekeken. De Duitser was niet tevreden met het vooruitzicht weer een seizoen als tweede doelman te moeten fungeren en behoort, na wat gerommel, niet meer tot selectie. Na een kwartier in het seizoen had hij al zijn eerste minuten kunnen maken, maar zijn eigen attitude heeft dat nu verhinderd. Prompt was daar dus de kans voor Loek Hamers, 20-jarige jongen van de club uit Roermond.

Captain

Ook het inbrengen van de debutant bracht Roda niet aan het wankelen, want Hamers zette de verdediging over het algemeen prima neer en bracht knap redding op een kopbal van invaller Brian Brobbey – de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde. Het zal Streppel goed hebben gedaan om die veerkracht in het elftal te zien, met de excellerende Kees Luijckx als dirigent. Het eerste deel van zijn terugkeer in Kerkrade is in ieder geval geslaagd. Op revanche is hij uit, en met het spel van zondag gaat hij die revanche wel krijgen bij Roda JC.

Hoe goed Roda nou echt is, zal pas in de komende weken moeten blijken, wanneer er echte tegenstanders op het programma staan. Met name over twee weken, wanneer een lastig uitduel tegen De Graafschap wacht. Voor nu kan Roda zijn zegeningen tellen, want die drie punten, die tellen hoe dan ook.

Header: Roda JC Live