Roda-top verbaast en is verbaasd: “Honderd keer excuses”

Daags nadat de Roda-top bij monde van Joop Janssen een opmerkelijk persbericht naar buiten bracht, heeft diezelfde top met verbazing gereageerd op de wrevel die dat bericht heeft gewekt. In De Limburger proberen Jos Som en Martijn Wismans de boel te sussen.

Het borrelt al weken in de kantoren van het Parkstad Limburg Stadion. Nadat eerst bekend werd dat het functioneren van ‘lichtgewicht’ Martijn Wismans op afkeuring kon rekenen, is nu raad van commissarissen-voorzitter Joop Janssen de pineut. Intern is veel te doen om zijn autoritaire werkwijze, die naar verluidt zorgde voor het opstappen van René Trost. Supporters vroegen uiteindelijk in een brandbrief om het onmiddellijke vertrek van Janssen.

Zaterdag voerde de Kerkraadse club crisisberaad. Daarbij schoven niet alleen het bestuur en de raad van commissarissen aan, maar ook hoofdtrainer Jurgen Streppel en de leden van de Phoenix-groep. De funders, die normaliter afzijdig willen blijven, gaan prat op rust binnen de club en wilden zich derhalve hoogstpersoonlijk mengen in de kwestie. Tot het door fankanalen gewenste opstappen van Janssen leidde het overleg echter allerminst.

Vlak na het overleg kwam Roda namelijk met een zeer opmerkelijk persbericht, juist uit naam van Janssen zelf. In het bericht klopt de club zichzelf op de borst over het afgelopen jaar, waarin orde op zaken is gesteld. Echter wordt ook een klemmend beroep gedaan op de supporters en regionale ondernemers, die ‘nu met ons mee moeten doen, willen we de sportieve ambities waarmaken’. In het bericht wordt zelfs gesproken over een winstwaarschuwing.

Duidelijk is dat men doelt op onder andere de tegenvallende seizoenkaartverkoop (1.954 verkochte kaarten tot dusver) en het gapende gat in de begroting, als gevolg van de tegenvallende commerciële resultaten. Algemeen directeur Wismans, toch juist aan boord gehaald vanwege zijn commerciële verleden, heeft nog in niets bewezen geschikt te zijn voor de functie. Ook na het topoverleg schijnt zijn hoofd nog op het hakblok te liggen.

Misverstand
Enkele dagen nadien, en veel verbaasde reacties op het persbericht later, blijkt een en ander te berusten op een misverstand. Althans, volgens de hoofdrolspelers zelf. Jos Som, voorzitter van Stichting Roda JC (de stichting die de aandelen houdt), steekt de hand in eigen boezem. “Nu je het zegt, denk ik: verdorie, ik snap de reacties”, aldus de oud-burgemeester in De Limburger. “Als dat zo is overgekomen, honderd keer excuses.” Som geeft tevens aan dat er binnen twee maanden een evaluatie komt waarin ieders functioneren tegen het licht wordt gehouden.

Ook Wismans, die van zo’n evaluatie het meest te duchten lijkt te hebben, reageert in het lokale dagblad. “Het is jammer als dat zo [beschuldigend, red.] is geïnterpreteerd. Ik heb de tekst uiteraard ook eerst gelezen en toen is het me niet opgevallen.”

Foto: Roda JC Live