Roda verliest zaak tegen KNVB: ‘Mogelijk onjuiste beslissing doet niet ter zake’

De gang naar de rechter heeft voor Roda JC geen vervolg van de bekercampagne opgeleverd. De KNVB werd in de door de club aangespannen rechtszaak in het gelijk gesteld. Ook krijgt de club geen financiële compensatie.

Belangrijkste reden voor de uitspraak in hoger beroep is dat het besluit van een scheidsrechter over een spelsituatie altijd bindend is. “Dat dit mogelijk een onjuiste beslissing is door de scheidsrechter, doet niet ter zake”, zo motiveert de rechter de uitspraak.

Zonder succes
Roda JC had de rechtszaak aangespannen omdat de club van mening is dat de videoscheidsrechter op onrechtmatige wijze heeft ingegrepen tijdens de kwartfinale van de KNVB Beker op bezoek bij Willem II, enkele weken geleden. Eerder had ook de voetbalbond al, na advies van de internationale spelregelcommissie IFAB, officieel protest door de Kerkraadse club afgewezen. De clubleiding besloot daarop om – zonder succes – naar de civiele rechter te stappen, in de hoop om de laatste minuten van het duel bij een 2-3 voorsprong over te spelen.

Handsbal
Donis Avdijaj leek de Kerkradenaren in de wedstrijd in de 81ste minuut op een 2-3 voorsprong te zetten, maar die treffer werd na inmenging van videoscheidsrechter Jochem Kamphuis afgekeurd door scheidsrechter Dennis Higler. De videoref zag in de aanloop naar die goal een handsbal van Mikhail Rosheuvel, waarna Willem II nog kortstondig in balbezit kwam voordat Roda via Rosheuvel, Ngombo en Avidjaj dus trefzeker was. Roda JC stelt dat, aangezien de Tilburgers tussentijds het balbezit heroverden, een nieuwe situatie ontstond en dat daarom de goal niet afgekeurd had mogen worden. Roda JC verloor de bekerkraker uiteindelijk na een strafschoppenserie.

Geld
Roda JC loopt door de gang van zaken het nodige geld mis. De club rekende bij een halve finale op zo’n 500.000 euro aan inkomsten, wetende dat er in een volle Rotterdamse Kuip gespeeld zou worden en dat clubs verplicht zijn in het bekertoernooi om de wedstrijd-recette te delen. Roda JC krijgt bovendien de proceskosten van de zaak – zo’n 5000 euro – op haar bordje.

Frappante ontmoeting
Het betekent dat Willem II aanstaande woensdag ‘gewoon’ op bezoek gaat bij Feyenoord om daar de halve finale van de KNVB Beker af te werken. Voor Roda JC staan er dit seizoen alleen nog Eredivisie-wedstrijden op het programma. Komende zondag staat er direct een frappante ontmoeting op de kalender: het team van Robert Molenaar gaat dan uitgerekend op bezoek bij Willem II.