Voorbeschouwing | Zespuntenduel leent zich voor revanche

Zondagmiddag begint Roda JC in Tilburg aan een reeks cruciale wedstrijden. Het gat met tegenstander Willem II is drie punten, en dus mag met recht gesproken worden van een zespuntenduel. Roda JC Live blikt vooruit.

Lading
Ook buiten de situatie op de ranglijst, heeft de wedstrijd een bijzondere lading. De twee kampen stonden deze maand immers reeds tegenover elkaar; op 1 februari in het kader van de KNVB-beker, en afgelopen donderdag stond Roda voor de rechter, naar aanleiding van die wedstrijd. Roda JC werd niet in het gelijk gesteld en dus treedt Willem II volgende week aan in de halve finale van de beker. Sentiment genoeg rond de kelderkraker dus.

Daar komt nog bij dat beide ploegen naar een overwinning snakken. Van de laatste tien competitieduels wisten de Tilburgers er slechts één in een overwinning om te zetten, toen het team te sterk was voor VVV-Venlo (3-0). De overige negen duels leverden slechts drie punten op, en dus zes nederlagen. Daarmee bestaan er nog steeds degradatiezorgen in Noord-Brabant, want drie punten is het minieme gat van Willem II met de nacompetitieplekken. Voordelig voor de ploeg van Erwin van de Looi is dat er nog tegen drie concurrenten wordt gespeeld.

Cruciaal
Eén van die concurrenten is Roda JC. Ook de Kerkradenaren hebben in de laatste tien wedstrijden slechts eenmaal gewonnen, thuis tegen Excelsior. Na de winterstop kwamen de Limburgers echter sterk uit de startblokken, met zes punten uit vijf (lastige) duels. Afgelopen zondag werd het opgebouwde vertrouwen echter te grabbel gegooid met een 1-4 nederlaag tegen FC Utrecht. Met name over de tactische omzetting van trainer Robert Molenaar is veel gezegd en geschreven. Voor de geel-zwarten, die alleen na speelronde 1 niet op één van de onderste drie plekken stonden, breekt met de uitwedstrijd tegen de Tricolores een cruciale periode aan: in de komende drie weken staan er ontmoetingen gepland met concurrenten Sparta en NAC, terwijl ook de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo geen onmogelijke opgave lijkt.

Met nog tien wedstrijden te spelen, gaat de Eredivisie haar laatste fase in. Voor beide ploegen kan een nederlaag op zondag een grote klap zijn; Willem II neemt met een overwinning afstand van de degradatiezone, terwijl Roda juist de Tilburgers definitief in de strijd tegen degradatie kan betrekken.

Wedstrijdinformatie
Willem II-coach Erwin van de Looi weet nog niet of hij over Ismail Azzaoui en Thomas Meissner kan beschikken. De aanvaller en verdediger kampen met lichte blessures en pas op de wedstrijddag zal duidelijk worden of zij kunnen spelen. Verder is het de vraag of de Tilburgers net als vorige week met een viermansverdediging zullen opereren, of dat de coach net als de vorige duels tegen Roda een vijfde verdediger opstelt. Jordens Peters, Asumah Abubakar en Etien Velikonja ontbreken vanwege langdurige blessures.

Vermoedelijke opstelling Willem II: Branderhorst – Lewis, Van der Linden, Lachman, Tsimikas – Enoh, Chirivella – Croux, El Hankouri – Fran Sol, Ogbeche.

Ook Robert Molenaar heeft te maken met langdurig geblesseerden: Mitchel Paulissen, Celestin Djim en Ashton Götz zijn er in Tilburg vanzelfsprekend niet bij. Daarnaast werd Daryl Werker deze week geopereerd aan zijn knie, waardoor de centrumverdediger de komende weken eveneens niet inzetbaar is. Ognjen Gnjatic stond deze week weer op het trainingsveld, maar de wedstrijd van zondag lijkt voor hem nog te vroeg te komen. Achter de naam van Donis Avdijaj, die sneller lijkt te herstellen van zijn blessure dan gedacht, staat een groot vraagteken: mogelijk keert hij terug in de wedstrijdselectie. Mohamed el Makrini is weer helemaal fit en lijkt verzekerd van een basisplaats, temeer omdat het in de lijn der verwachting ligt dat Molenaar na het debacle tegen FC Utrecht niet opnieuw met vijf verdedigers start.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gustafson – Rosheuvel, Ndenge – Schahin, Vancamp.

De wedstrijd in het Koning Willem II Stadion vangt zondagmiddag om 14:30 aan. Zoals gebruikelijk is deze LIVE te volgen via Twitter (klik!).

Foto: Roda JC Live