Roda verliest zinderende bekerpot in Tilburg na penalty’s

In een zenuwslopende wedstrijd tegen Willem II is een einde gekomen aan de bekercampagne van Roda JC. Na een gevecht van 120 minuten, waarin Willem II driemaal de paal raakte en Roda een treffer geannuleerd zag worden door de videoref, miste Tsiy Ndenge de beslissende bal in de penaltyserie: 2-2 (5-4).

Het is de vierde keer in de afgelopen vijf seizoenen dat Roda strandt in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Drie grote kansen
In het openingskwartier deden de beide teams vooral aan aftasten, totdat er in no-time drie grote kansen te noteren vielen. Eerst mocht Willem II-spits Fran Sol vogelvrij inschieten, maar voorkwamen Jurjus en Werker met vereende krachten de openingstreffer. Ogbeche leek vlak daarna de 1-0 alsnog op het scorebord te zetten, maar zijn volley spatte uiteen op de doelpaal. Roda, dat zodoende twee keer ontsnapte aan een vroege achterstand, beet in de tegenaanval van zich af: Vancamp kreeg de bal van Mikhail Rosheuvel op een presenteerblaadje, maar treuzelde te lang in de afronding.

Gustafson en Ogbeche scoren
Roda, dat Ognjen Gnjatic vlak voor de aftrap geblesseerd had zien afhaken waardoor Chris Kum speelde, opereerde met een vijfmansverdediging en dat leidde her en der tot misverstanden. Toch sloegen de Kerkradenaren als eerste toe, want Willem II beging de grootste fout. Na een overduidelijke overtreding door Lewis op Vansteenkiste mocht Gustafson na 37 minuten aanleggen vanaf de penaltystip en de Zweed bleef ijzig kalm: 0-1. Twee minuten later was die voorsprong echter als sneeuw voor de zon verdwenen; nu bediende Vansteenkiste op ongelukkige wijze tegenstander Ogbeche, die boven de Roda-defensie uit torende en met het hoofd Jurjus kansloos liet.

Fabelachtige treffer Avdijaj
Direct na rust nam Roda het heft opnieuw in handen, ditmaal op schitterende wijze: Donis Avdijaj zette Roda op een 1-2 voorsprong met een fabelachtig schot in de verre kruising, waarbij keeper Branderhorst geen schijn van kans had. Die voorsprong bood Roda echter weinig zekerheid, want Willem II voerde direct de druk op en kwam via Ogbeche, Haye en Sol tot uitstekende schietkansen. Laatstgenoemde faalde daarbij voor de tweede keer oog-in-oog met Jurjus. Diezelfde Jurjus kon in de 63ste minuut alsnog vissen: een vrije trap van Tsimikas vloog via de Roda-muur binnen, waardoor de Tilburgers weer op gelijke hoogte kwamen.

Videoref in krankzinnig slot
Met Tsiy Ndenge en Maecky Ngombo in de ploeg slaagde Roda er iweer in om naar voren te voetballen. De geel-zwarten kregen grip op de wedstrijd en leken zich zelfs te belonen met de 2-3, toen Avdijaj op aangeven van Ngombo binnentikte. De videoref besliste na het terugkijken van de beelden echter anders: vijftien seconden voor de goal werd een handsbal van Rosheuvel geconstateerd.  De krankzinnige slotfase kreeg aan de overkant een vervolg, toen Roda in de slotminuut door het oog van de naald kroop. Eerst haalde Kum een kopbal van de lijn, waarna Haye in de rebound de paal naast Jurjus raakte. Doordat de bal niet binnenviel, kwam er een verlenging van een halfuur.

Misser komt Roda duur te staan
In die verlenging liepen de beide teams op het tandvlees, maar kansen bleven komen: invaller El Hankouri was de derde Willem II-er die het aluminium raakte, toen zijn schot op de paal eindigde. Roda kreeg vervolgens aan de overkant een niet te missen kans, die het wel miste. Na mistasten van Branderhorst ging Ngombo namelijk uit een moeilijke hoek tevergeefs voor eigen succes, waar hij voor het lege doel Avdijaj had moeten bedienen. Die misser kwam Roda duur te staan, want toen het uitdraaide op een strafschoppenserie trokken de Kerkradenaren aan het kortste eind: alle penalty’s vlogen erin, totdat Tsiy Ndenge de beslissende tiende penalty miste.