Roda wil N.E.C.-publiek stil krijgen op weg naar finale

In het Goffertstadion krijgt Roda JC donderdagavond niet alleen te maken met N.E.C., maar ook met haar supporters. Die 1.500 Nijmegenaren wil Jurgen Streppel stil krijgen, door met zijn team de finale van de play-offs te bereiken.

Net als voor de wedstrijd tegen De Graafschap heeft Roda zich een avond voor de wedstrijd verschanst in Zeist, waar de ploeg zich in alle rust kan voorbereiden op de kraker tegen N.E.C. Tegen De Graafschap pakte die voorbereiding immers goed uit, want de Kerkradenaren wisten verrassend genoeg te winnen. Die zege moet Roda het broodnodige vertrouwen hebben gegeven.

Met name Thijmen Goppel, toch niet de meest rustige speler voor het doel, zal vertrouwen hebben geput uit zijn twee doelpunten op De Vijverberg. De goedgemutste rechtsbuiten hoefde het een keer niet van zijn snelheid te hebben, maar toonde zich bijzonder scherp voor het doel. Die scherpte heeft Roda donderdagavond andermaal nodig, want N.E.C. staat niet bekend als een ploeg die veel kansen weggeeft.

Duidelijke cijfers
De Nijmegenaren wonnen donderdag van Almere City FC. Als dat nog geen verrassing op zich was, waren de duidelijke cijfers dat wel: 0-4. Een knappe prestatie van  N.E.C., dat in de competitie op het laatste moment nog voorbij werd gestreefd door FC Volendam en daarom slechts als zevende eindigde. De overwinning op Almere, waarvan in de competitie nog twee keer werd verloren, zal ook in Gelderland voor vertrouwen hebben gezorgd. Daar komt de aanwezigheid van 1.500 supporters in het Goffertstadion nog bij.

Door te promoveren zou N.E.C. af kunnen rekenen met het play-off-trauma dat de ploeg in de laatste jaren heeft ontwikkeld. Tot 1994 promoveerden de Nijmegenaren maar liefst drie keer via de play-offs, maar de laatste jaren is het juist kommer en kwel. Tweemaal degradeerde de club via de nacompetitie en promotie werd niet meer afgedwongen. RKC Waalwijk, FC Emmen en NAC Breda – allemaal latere promovendi blokkeerden de weg van N.E.C. naar de Eredivisie.

Rode kaarten
Op basis van de competitiewedstrijden tussen beide ploegen valt, voor wat het waard is, geen duidelijke favoriet op te maken. In Kerkrade verloor Roda JC met 1-3, in Nijmegen werd het een gelijkspel. Beide keren schoot Roda zichzelf lelijk in de voet, door rode kaarten op het moment dat het team van Streppel juist de overhand had. Roland Alberg en Erik Falkenburg benadeelden toen hun ploeg, die donderdagavond juist het hoofd koel moet zien te houden.

Voor Roda JC helpt het dat bij N.E.C. Elayis Tavsan ontbreekt. De aanvaller was tijdens de verloren thuiswedstrijd een plaag voor de Roda-defensie en scoorde de bevrijdende 1-2. Tavsan ontbreekt vanwege een hamstringblessure, terwijl talentvolle middenvelder Dirk Proper nog niet mee kan spelen vanwege een coronabesmetting.

Wisselingen
Bij de Kerkradenaren ontbreekt Michalis Ioannou vanwege een positieve coronatest. Ook Danny Vijgen en Youri Roulaux zijn niet-inzetbaar, maar Streppel kan wel beschikken over een fit basiselftal. Daarin maakt hij waarschijnlijk twee wijzigingen: Stefano Marzo keert terug, waardoor Kees Luijckx weer op de bank mag beginnen, en Niek Vossebelt mag vanaf het begin meedoen. De middenvelder viel tegen De Graafschap goed in en vervangt Benjamin Bouchouari, die met gevaarlijk balverlies juist beide tegengoals inleidde.

Verwachte opstelling N.E.C.: Branderhorst – Van Rooij, Sanniez, Van Eijden, Odenthal, El Karouani – Barreto, Vet, Bruijn – Janga, Okita.

Verwachte opstelling Roda JC: Hoekstra – Marzo, Jensen, Bakker, Absalem – Vossebelt, Falkenburg, Klaasen – Goppel, Vente, Pflücke.

De wedstrijd in het Goffertstadion begint donderdagavond om 18:45 uur en is live te volgen via ons Twitter-account. Scheidsrechter is Jeroen Manschot.

N.E.C. – Roda JC
Gespeeld: 42
Winst N.E.C.: 18
Gelijkspel: 10
Winst Roda JC: 14
Doelsaldo: 64 – 50 (-14)

Foto: Roda JC Live