#RODNEC | Memorabele ontmoetingen in recente verleden

Vrijdagavond treffen de twee zwaargewichten van de Jupiler League elkaar voor het eerst dit seizoen. Roda JC zit koploper N.E.C. op de hielen en wanneer de Kerkradenaren het onderlinge duel in eigen huis winnend afsluiten, staan de beide degradanten na 18 wedstrijden op 44 punten. Het zwaarbeladen duel werd in de voorgaande seizoenen natuurlijk in de Eredivisie afgewerkt. Roda JC Live selecteerde een aantal memorabele wedstrijden tussen de twee kamphanen uit het recente verleden en blikt terug op deze duels.

Zondag 1 mei 2011:
N.E.C. – Roda JC Kerkrade 5-0 (2-0)
1-0 Vleminckx (19′)
2-0 Amieux (29′)
3-0 Vleminckx (55′)
4-0 Vleminckx (70′)
5-0 Vleminckx (90+2′)
Opstelling Roda JC: Prus – De Fauw, Wielaert, Kah, Hempte – Vormer, Delorge (82′ Sutchuin Djoum), Hadouir, Janssen (74′ Bodor) – Skoubo (86′ Pluim), Junker.

Op een zonnige zondagmiddag in mei 2011 speelt Roda in de 33e speelronde van de Eredivisie een uitduel tegen N.E.C. Nijmegen. De Kerkradenaren, die op dat moment getraind worden door Harm van Veldhoven, verkeren op dat moment in een blakende vorm, aangezien zij in de voorgaande 5 speelrondes ongeslagen bleven, 4 wedstrijden daarvan winnend afsloten, daarin maar liefst 19 doelpunten lieten noteren en uiteindelijk opgeklommen waren naar de 5e positie op de ranglijst. Van die 19 doelpunten werden er 5 gemaakt door goalgetter Mads Junker, die daarmee zijn seizoenstotaal op 20 had gebracht en op de topscorerslijst nét Dimitry Bulykin en Björn Vleminckx (beide 19) achter zich liet. Vleminckx, op dat moment de spits van dienst bij N.E.C., wou dan ook alles in het werk stellen om Junker van zijn troon te stoten, waardoor er tijdens N.E.C.-Roda JC eigenlijk een wedstrijd binnen een wedstrijd gaande was. In de 90 minuten die er gespeeld worden in Stadion De Goffert, zal de Belg vervolgens het heft in eigen handen nemen; met twee intikkers, een kopbal en een schot uit de draai velt hij hoogstpersoonlijk de defensie van de geel-zwarten en heeft hij een aanzienlijk aandeel in de 5-0 zege van de Nijmegense middenmoter op de Limburgse subtopper. Vleminckx zal met zijn 23 treffers dan ook de topscorerstitel voor zich opeisen, terwijl Junker zijn uitstekende seizoen afsluit met 20 goals. Da’s ook niet verkeerd, natuurlijk.

Zondag 20 januari 2013:
Roda JC Kerkrade – N.E.C. 2-0 (1-0)
1-0 Malki (1′)
2-0 Lebedynski (68′)
Opstelling Roda JC: Kurto – Monteyne, Biemans, Wielaert, Tamata – Delorge, Bonevacia, Hupperts, Fledderus (86′ Sutchuin Djoum) – Lebedynski (90+2′ Donald), Malki (90+2′ Németh).

Sanharib Malki heeft zojuist de 1-0 binnengekopt. (Bron: Loo-TV)
Sanharib Malki heeft zojuist de 1-0 binnengekopt. (Bron: Loo-TV)

In het seizoen 2012/2013 kent Roda een moeizame eerste seizoenshelft onder leiding van de nieuwe trainer Ruud Brood. De Limburgers gaan op een teleurstellende 15e positie de winterstop in, met evenveel punten als nummer 16 VVV-Venlo. Het is dus zaak dat er snel punten worden gepakt bij de hervatting van de competitie. Het eerste duel dat na de jaarwisseling op het programma staat voor Roda, is een thuiswedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen. Het is lang onzeker of het duel überhaupt wel doorgaat, aangezien op de wedstrijddag er een flink pak sneeuw op het Limburgse land neerstrijkt. Met hulp van supporters wordt het veld speelklaar gemaakt en een aantal uren voor het aanvangstijdstip geeft ook scheidsrechter Nijhuis zijn goedkeuring over het doorgaan van het treffen. Het gevolg is dat er 90 minuten onder b(iz)arre omstandigheden gevoetbald wordt in het Parkstad Limburg Stadion. Een gedeelte van de supporters blijft thuis vanwege de gladheid en het gure weer, onbegaanbare delen van de tribunes moeten met lint afgezet worden, er worden roze lijnen op het haast bevroren veld getrokken en de toch bijna 12.000 aanwezige toeschouwers vertonen meer kenmerken van eskimo’s dan van voetbalsupporters. Gelukkig is het fenomeen Sanharib Malki in de voorhoede van de geel-zwarten te vinden en hij besluit om na amper 13 seconden spelen de 1-0 tegen de touwen te koppen; het snelste Eredivisie-doelpunt in de geschiedenis van de club. In de tweede helft zorgt de bij U ongetwijfeld bekende Mikolaj Lebedynski, normaal gesproken pinchhitter maar nu in de basis ten koste van Krisztían Németh, voor de kers op de taart, door de 2-0 op het scorebord te zetten.

Zaterdag 14 december 2013:
N.E.C. – Roda JC Kerkrade 4-3 (0-2)
0-1 Hupperts (8′)
0-2 Németh (12′)
1-2 Vermijl (46′)
2-2 Rieks (61′)
3-2 Rieks (67′)
4-2 Conboy (81′)
4-3 Demouge (86′)
Opstelling Roda JC: Kurto – Dijkhuizen, Biemans, Luijckx (80′ Paulissen), Van Peppen – Pluim (60′ Bonevacia), Kali – Hupperts, Donald (66′ Höcher), Németh – Demouge.

In het seizoen 2013/2014 treffen beide ploegen elkaar voor het eerst vlak vóór de jaarwisseling. N.E.C. is op dat moment de hekkensluiter, terwijl Roda JC in de voorgaande weken is afgezakt van een plek in de middenmoot. Met een schamele 2 punten uit de laatste 5 wedstrijden wordt er links en rechts al aan de stoelpoten van coach Ruud Brood gezaagd, terwijl het binnen de club uiterst onrustig is. Een overwinning bij N.E.C. is dan ook een regelrechte must. Die boodschap lijkt bij de spelers ook te zijn doorgedrongen, want de bezoekers schieten werkelijk uit de startblokken en na twee flitsende momenten van Hupperts en Németh prijkt er na 12 minuten een 0-2 tussenstand op het bord. Het duurt even voordat N.E.C. die klap te boven komt, maar de Nijmegenaren gaan vastberaden op zoek naar doelpunten. Doordat vlak na rust de aansluitingstreffer ook daadwerkelijk valt, keert bij de thuisploeg het geloof in een resultaat terug. Wanneer de schutterende, ongeorganiseerde en bovenal slap acterende Roda-defensie besluit een handje te helpen, weet N.E.C. binnen een tijdsbestek van 20 minuten nog 3 keer de verbouwereerde Roda-goalie Kurto te passeren, en heeft het zich dus teruggevochten naar een 4-2 voorsprong. De 4-3 van Frank Demouge komt te laat voor Roda, en al helemaal voor coach Brood; een dag later wordt hij door de clubleiding, met andere woorden Marcel van den Bunder, ontslagen bij de club. Frappant genoeg tekent hij bij aanvang van het huidige seizoen een contract bij…. N.E.C.!

Zaterdag 8 maart 2014:
Roda JC Kerkrade – N.E.C. 3-1 (1-0)
1-0 Hupperts (30′)
2-0 Höcher (53′)
3-0 Hupperts (56′)
3-1 Higdon (60′)
Opstelling Roda JC: Kurto – Letschert, Luijckx, Ramos, Van Peppen – Sutchuin Djoum, Kali – Hupperts (90′ Fledderus), Donald (87′ De Beule), Höcher – Powel (81′ Demouge).

rodanec
Guus Hupperts (rechts) is de gevierde man na zijn openingstreffer in het belangrijke thuisduel tegen N.E.C. (Bron: Pro Shots)

De terugwedstrijd in hetzelfde seizoen staat in maart op het programma. Met Jon Dahl Tomasson aan het roer is Roda verder weggezakt op de ranglijst en heeft het de rode lantaarn overgenomen van N.E.C., dat nu 3 punten meer heeft en 17de staat op de ranglijst. Het is kommer en kwel bij de thuisploeg, waar de onlangs op amateurbasis overgenomen spits Berry Powel voor het eerst in de basis start, omdat Frank Demouge weer eens niet 100% fit is en Krisztián Németh, geloof het of niet, 2 dagen eerder van de trap viel. De 3 punten zijn op deze avond nog noodzakelijker dan dat ze dat bij de heenwedstrijd waren, wil Roda nog een reële kans blijven houden op handhaving in de Eredivisie. Het komt, zij het met wat hulp van N.E.C.-keeper Johnsson, na een half uur spelen op voorsprong; de al eerder genoemde Powel gooit zich voor een lange bal van de N.E.C.-keeper, houdt het leerwerk binnen de lijnen, en stelt vervolgens Guus Hupperts in staat om de 1-0 binnen te lopen. Roda domineert in eigen huis, gaat met een voorsprong rusten, en trekt de goede lijn na de pauze door; eerst zeilt een vrije trap van Höcher over alles en iedereen, inclusief Johnsson, zó de kruising in, en enkele minuten later combineren opnieuw Powel en Hupperts zichzelf naar een doelpunt, waardoor het duel nog binnen het uur gespeeld is en Roda pas haar tweede overwinning in het kalenderjaar gaat boeken. Higdon scoort nog wel tegen namens de Nijmegenaren, die na een rode kaart voor Pálsson het duel zelfs met z’n tienen eindigen. Door de driepunter passeert Roda, op doelsaldo, N.E.C. op de ranglijst, maar een week later doen de rood-groenen de laatste plek weer over aan de geel-zwarten. De rest is geschiedenis.

Omslagfoto: Roda JC Live archief

Comments are closed.