Serieuze proef voor fris Roda JC op Woudestein

Een wedstrijd in het kader ‘aansluiten of afhaken’, dat is Excelsior-uit maandagavond voor Roda JC. De Kerkradenaren kunnen zich stevig op een play-off-plaats nestelen of juist de aansluiting met de top 7 verliezen.

Wie naar de vorm bij Roda JC kijkt, zal positief gestemd zijn na de voorbije weken. Met fris spel boekte het team klinkende zeges op FC Dordrecht (0-5) en Jong PSV (5-1), na een benauwde zege op Jong Utrecht. De laatste wedstrijden werden gewonnen door vlotte combinaties en bij vlagen schitterende doelpunten.

Een blik op de ranglijst leert echter dat Dordrecht (laatste) en PSV (zeventiende) geen hoogvliegers zijn in de Keuken Kampioen Divisie. Waardoor, op z’n Van Gaals, de vraag opkomt: was Roda nou zo goed, of waren de tegenstanders nou zo slecht?

Dat zal maandag blijken, als Roda de kans krijgt om het goede spel ook te laten zien tegen een betere tegenstander. Terwijl de dooi inzet in Nederland glijdt de spelersbus naar Rotterdam, waar de nummer tien op de ranglijst wacht. Niets ten nadele van Dordrecht en PSV, maar Thijmen Goppel zal tegen Excelsior waarschijnlijk minder ruimte krijgen dan in de laatste twee wedstrijden. Het wordt daarom interessant om te zien of het team van Jurgen Streppel ook op Woudestein zulk frivool spel kan tonen.

Niet dat het Excelsior-doel een onneembare vesting is. Gemiddeld moet doelman Alessandro Damen iedere wedstrijd twee keer vissen. Ook sinds de Rotterdammers met vijf man in de verdediging spelen oogt de defensie nog niet al te zeker. Tegen laagvlieger FC Den Bosch werd zelfs een 4-4-voorsprong verspeeld. Dat geeft Roda aanleiding om te denken dat een paar keer scoren op Woudestein zeker mogelijk moet zijn.

Veel zal eraan liggen hoe Roda de wedstrijd gaat aanvliegen. Nemen de Kerkradenaren vertrouwen mee uit de afgelopen weken? Kunnen voetballen is één ding, maar mentaal leek het er dit seizoen nog wel eens aan te schorten. Angst is een slechte raadgever, en bij het minste of geringste sloeg de angst toe in de defensie. Kijk maar naar de gelijkmaker van NAC, die werd weggegeven terwijl er niets aan de hand was. Maandag zullen we zien of Roda verder is gekomen.

Niet onbelangrijk is dat Roda JC een gat kan slaan met Excelsior: bij verlies is het gat nara de Rotterdammers slechts twee punten, bij winst maar liefst acht. Daarnaast verstevigt Roda JC bij winst de achtste positie, die aan het eind van het seizoen vrijwel zeker recht geeft op play-offs, en meldt Roda zich bij winst nadrukkelijk in de strijd om de derde periode. Ondanks dat het ‘maar’ één van de 38 wedstrijden is, staat er dus wel degelijk flink wat op het spel maandagavond.  

Foto: Roda JC Live