Vervolging oud-Roda-topmannen sluitstuk van FIOD-onderzoek

Het Openbaar Ministerie gaat Ton Caanen (54) vervolgen voor hypotheekfraude. De oud-topman van Roda JC zou valse documenten hebben overlegd voor de aankoop van zijn woning in Spaubeek.

De vervolging wordt bevestigd door het Parket bij het Openbaar Ministerie. Wim Collard, Hessel Meijer en een nog onbekend vierde persoon worden tevens aangeklaagd wegens medeplichtigheid. Het proces vloeit voort uit een langlopend onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), waarin Roda JC zelf overigens geen partij is.

Inval in het PLS

Eind 2018 verschenen opeens rechercheurs van de FIOD in het Parkstad Limburg Stadion. Al snel bleek dat zij niet op zoek waren naar belastende documenten over Roda JC, maar zich veeleer focusten op de persoon Ton Caanen. Rond de Gelener, toen anderhalf jaar vertrokken als technisch directeur, zongen al langer geruchten rond over financiële malversaties. Caanen zou persoonlijk geld hebben verdiend aan de vele opzienbarende transferovereenkomsten die hij afsloot in zijn tijd als directeur.

Dat is ook waar het onderzoek van de FIOD zich in eerste instantie op focuste, maar voor deze malversaties is nooit bewijs gevonden. Recentelijk werden deze geruchten door Wim Collard ook nog tegengesproken in supporterspodcast The Voice of Kaalhei. In plaats daarvan is het onderzoek uiteindelijk toegespitst op hypotheekfraude.

De technisch directeur kocht in 2016 een villa in Spaubeek voor een bedrag van 6,5 ton. Uit het onderzoek blijkt dat hij de hypotheek voor de aankoop van de woning heeft verkregen door het overleggen van valse loonstroken en werkgeversverklaringen. Daarnaast zou hij zijn eigen vermogen gefingeerd hebben, zo meldde onder andere De Limburger destijds. Caanen heeft sinds de publicaties ieder commentaar geweigerd, net zoals hij nooit in de media heeft willen ingaan op zijn tijd bij Roda JC.

Medeplichtigen

Voormalig algemeen directeur Wim Collard en oud-commissaris Hessel Meijer zijn door het OM als medeplichtigen aangemerkt. Meijer, directeur van vastgoedontwikkelaar Wyckerveste, zou een ton op de rekening van Caanen hebben gestald voor het fingeren van een hoger spaarsaldo. Hij spreekt de overboeking van een ton niet tegen, maar stelde al in 2019 dat het ging om een fout van een medewerker. “Justitie legt de zaken verkeerd uit”, zei Meijer toentertijd. Inmiddels trekt Meijer fel van leer tegen het Openbaar Ministerie, dat hij verwijt onevenredig veel poeha te maken rondom een eenvoudige zaak.

Waar Wim Collard van wordt verdacht is niet bekend, maar gezien zijn toenmalige functie als algemeen directeur van Roda JC lijkt dit gezocht te moeten worden in de werkgeversverklaringen. Voor duidelijkheid hierover is het echter wachten totdat de zaak voorkomt. Saillant detail is dat Collard inmiddels weer werkzaam is bij de Belastingdienst, na zijn vertrek bij Roda JC in de zomer van 2018.

Wanneer de zaak voorkomt bij de rechter is nog niet bekend.