Stap in zaak-Korotaev: Helin verliest hoger beroep

Helin International is ook in hoger beroep veroordeeld vanwege het vervalsen van de handtekening van Aleksei Korotaev. Dat meldt De Telegraaf.

Het Hof in het Emiraat acht bewezen dat de investeringsmaatschappij de handtekening van Korotaev heeft gebruikt om een ongedekte cheque uit te schrijven. Helin kan nog in cassatie gaan bij het Supreme Court in Dubai, maar de kans bestaat dat een dergelijk beroep snel wordt afgewezen. In cassatie gaat het immers, net als in Nederland, niet meer om de relevante feiten, maar slechts om de vraag of het recht goed is toegepast en er geen vormverzuimen hebben plaatsgevonden. De Telegraaf weet dat een cassatieprocedure in Dubai over het algemeen vrij snel verloopt.

Geschiedenis
In februari 2017 werd de Zwitserse Rus gearresteerd op het vliegveld van Dubai, daags nadat hij Roda JC met 0-2 van Ajax had zien verliezen. Hij zou een ongedekte cheque van € 17,7 miljoen hebben uitgeschreven aan Helin, een vergrijp waar in Dubai een celstraf van drie jaar op staat. In afwachting van zijn proces werd hij achter de tralies gezet, waar hij zeven maanden doorbracht.

Zijn straf werd verminderd naar een boete van ongeveer € 3.000, nadat duidelijk was geworden dat zijn handtekening mogelijk vervalst was. Tegen die boete stelde Korotaev hoger beroep in, aangezien hij volledige vrijspraak verlangt. Ondertussen werd Helin vervolgd voor het vervalsen van de handtekening van de investeerder.

In dat hoger beroep is nu duidelijk geworden dat Helin inderdaad de handtekening van Korotaev vervalst heeft. Er is onder andere onderzoek uitgevoerd door een expert. Bovendien heeft Korotaev een verklaring van goed gedrag ontvangen.

Hangende de procedure mag Korotaev Dubai niet verlaten, maar het is volgens De Telegraaf slechts een kwestie van tijd voordat het uitreisverbod wordt opgeheven.

Roda JC
Korotaev heeft in de afgelopen tijd meermaals aangegeven dat hij nog steeds grote plannen heeft met Roda JC. Wanneer zijn bankrekeningen worden vrijgegeven en zijn uitreisverbod wordt opgeheven, is zijn intentie om zo snel mogelijk naar Kerkrade te reizen.

De vraag is of dit op tijd komt voor Roda JC, dat op de rand van een faillissement staat. Op 15 juni moet er een sluitende begroting bij de KNVB liggen.

Foto: Roda JC Live