Stevens: “Uiteindelijk toch wat gelukkiger geweest”

Roda JC voltooide zondagmiddag haar missie: lijfsbehoud in de Eredivisie werd bewerkstelligd door streekrivaal MVV Maastricht met 1-0 af te troeven. De coaches Huub Stevens en Rick Plum zijn het erover eens dat het niet goed was wat hun ploeg liet zien, maar realiseren zich eveneens dat dat met dit succesvolle resultaat slechts bijzaak is.

Stevens
Stevens werd afgelopen dinsdag als crisismanager ingevlogen in het Parkstad Limburg Stadion. Na de 0-0 van afgelopen donderdag zag hij ook vanmiddag dat de Kerkradenaren hun handen vol hadden aan de Maastrichtenaren. “Er stond zoveel spanning op dat het moeilijk was om er iets van te maken, maar de jongens hebben alles gegeven”, zegt hij in gesprek met L1. “Dit is niet het voetbal dat je in de Eredivisie moet spelen, daar moet je beter voor de dag komen. Maar: we hebben het gered. MVV heeft alles gegeven, een compliment daarvoor, maar wij zijn uiteindelijk toch wat gelukkiger geweest.”

De Sittardse oefenmeester, die eigenlijk als gevolg van hartklachten vorig seizoen al stopte met trainersklussen, is duidelijk wanneer hem gevraagd wordt of hij ook volgend seizoen bij de eredivisionist in de technische staf zou willen zitten. “Het zou kunnen dat ik volgend jaar nog eens langs kom om een wedstrijd te bekijken, maar niet op de bank. Nee, zeker niet”, aldus een opgeluchte Stevens.

Plum
Ook Rick Plum, die voor de derde keer insprong als waarnemend hoofdtrainer, erkent dat de geel-zwarten niet de pannen van het dak speelden in het Parkstad Limburg Stadion. “Uiteindelijk zijn we over twee wedstrijden beter geweest dan MVV. Of het goed was, daar heeft volgend seizoen niemand het meer over. Ik ben er ook van overtuigd dat we beter kunnen spelen, maar er zit zóveel spanning op en er zit een hele historie achter deze groep.”

Plum zag dat de entree van Stevens het nodige teweegbracht bij de club. Uiteindelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen. “De komst van Huub heeft me energie gekost, want het waren hele lange dagen, maar aan het einde van de dag ging je ook met energie naar huis. Het hele jaar kostte energie, maar het werd niet bijgetankt, en dat is deze week wel gebeurd. Er is door iedereen in de staf heel hard gewerkt, Huub heeft op zijn manier zijn steentje bijgedragen en ons in een bepaald stramien geduwd. Iedereen heeft alles aan de kant gezet en dat is een compliment naar iedereen die Roda een warm hart toedraagt.”

Volgens de Kerkradenaar is het nu zaak om op adem te komen en fris aan een nieuwe jaargang te beginnen. Er zijn echter nog de nodige vraagtekens bij de staf. “Iedereen, maar dan ook echt iedereen binnen deze club is aan vakantie toe. Op 2 juli starten we weer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Of ik en de rest daarbij zijn, dat weten we allemaal niet. Maar ik heb een contract bij de club, ik ga ervan uit dat ik op 2 juli hier ben en dan zal ik zorgen dat mijn accu weer opgeladen is. Maar geloof me: het is weer een jaar geweest…”