Supporters niet vervolgd na verwijdering De la Vega

Er komt geen strafrechtelijke vervolging tegen de supporters, die in september 2019 Mauricio García de la Vega uit het Parkstad Limburg Stadion verwijderden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Tijdens de rust van de wedstrijd Roda JC – De Graafschap (1-1) werd De la Vega door boze supporters uit het stadion verwijderd. De wedstrijd stond in het teken van protestacties tegen de Mexicaan: zo bleef de Koempel-tribune tijdens de eerste helft leeg en werden er vanaf de Zuid-tribune enige spandoeken getoond. Na de eerste helft werd De la Vega door een groep fans gedwongen om het stadion te verlaten, waarna de pseudo-investeerder door een politiewagen werd afgevoerd.

De dag na de wedstrijd deed De la Vega aangifte wegens bedreiging en mishandeling. Deze aangifte is in behandeling genomen door het Openbaar Ministerie, maar dat heeft geconcludeerd dat niemand vervolgd kan worden voor een strafbaar feit.

“De fans hebben hem inderdaad uit het stadion gezet, maar diezelfde fans beschermden hem ook tegen agressieve fans die buiten het stadion stonden”, zo stelt het OM in een verklaring. “Bovendien was De la Vega voor de wedstrijd geadviseerd uit veiligheidsoverwegingen niet naar het stadion te komen.”

De la Vega zelf is teleurgesteld over de uitspraak, zo laat hij weten aan L1. “Supporters hebben nu de mogelijkheid om hun eigen maatregelen te nemen als ze dat nodig vinden.” Advocaat Ivo Sigmond laat weten een rechtsgang te overwegen. “Ik vind de motivering van het Openbaar Ministerie (OM) makkelijk wegredeneren”, stelt Sigmond in gesprek met Loo-TV. De raadsman denkt erover om een artikel 12-procedure te starten, waardoor vervolging afgedwongen kan worden.

Foto: Roda JC Live