Telstar-Index | Roda heeft lot volledig in eigen hand

De beruchte Telstar-Index; hopelijk voor de laatste keer dit seizoen. Roda JC is met nog één speelronde te gaan nog steeds in een strijd verwikkeld tegen de play-offs. Daarbij moet het Sparta Rotterdam en N.E.C. zien af te troeven. Op papier treffen de Limburgers de lastigste tegenstander, maar met een voorsprong van twee punten op zak heeft de ploeg van Anastasiou haar lot in eigen handen.

17. NEC Nijmegen (33 duels – 31 punten – DV: 30 – DT: 59 – Saldo: -29)
Een emotionele achtbaan is in de laatste weken en maanden eerder regel dan uitzondering in Nijmegen. NEC verloor vóór vorige week 12 van de laatste 13 duels en dus vond men het een goed idee om de bevlogen Peter Hyballa de laan uit te sturen, en Ron de Groot af te stoffen om aan zijn vierde interimperiode te beginnen. Dat leidde zowaar tot succes: het tiental van AZ kon het afgelopen zondag niet bolwerken in De Goffert en Taiwo Awoniyi – qua doelpuntenproductie de Nijmeegse variant van Nestor Mytidis –  zorgde in de 88e minuut voor de verlossende 2-1. Een positief resultaat én een mentale opsteker, in die zin dat NEC zonder die treffer de play-offs niet meer had kunnen ontlopen. Nu kan dat, ondanks dat ook Sparta en Roda hun duels wonnen, wél nog; het frappante aan de situatie is dat NEC daarbij afhankelijk is van uitgerekend aartsrivaal Vitesse. Allen bij een zege van de Arnhemmers én géén zege van Sparta, volstaat een overwinning van NEC om kans te hebben op rechtstreekse handhaving, omdat de groen-roden ruimschoots het slechtste doelsaldo hebben en we geen 0-9 overwinning verwachten. Die zege moet er komen bij sc Heerenveen, dat zelf de punten nog nodig heeft om zich te kwalificeren voor de Europa League-playoffs. Het moge duidelijk zijn: NEC heeft de slechtste papieren om de nacompetitie te ontlopen.

16. Sparta Rotterdam (33 duels – 31 punten – DV: 39 – DT: 60 – Saldo: -21)
Ook Sparta deed vorige week wat het moest doen: winnen. Dat de ploeg van Pastoor daarbij niet mocht klagen dat de arbitrage een zuiver doelpunt van FC Twente-spits Unal afkeurde wegens vermeend hands, zal de Kastheelheren een rotzorg zijn, maar wat dat betreft was de Spartapiet afgelopen zondag niets minder dan een geluksvogel. Net als bij NEC had een gelijkspel immers betekend dat nacompetitie een feit zou zijn voor de Rotterdammers. Aanstaande zondag gaat Sparta op bezoek bij het al gedegradeerde Go Ahead Eagles. Voor de Deventernaren is het seizoen dus al gespeeld, maar dat is vanzelfsprekend geen garantie dat de ploeg van erkend degradatietrainer Maaskant er met de pet naar zal gooien. De opdracht voor Sparta is simpel: alleen winst kan voldoende zijn voor rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. Lukt dat, dan moet het hopen dat Roda JC verliest óf gelijkspeelt bij Vitesse. Het vervelende voor Roda is namelijk dat het doelsaldo van de Spartanen een fractie beter is, waardoor bij een gelijk aantal van 34 punten de Rotterdammers de overhand hebben. De rood-witten zijn dan ook verre van kansloos.

15. Roda JC Kerkrade (33 duels – 33 punten – DV: 26 – DT: 48 – Saldo: -22)
Zondag bleek maar weer eens hoe dun de scheidingslijn tussen falen en succes kan zijn. De treffer van Abdul Ajagun in de 90ste minuut tegen Willem II heeft ervoor gezorgd dat Roda met een voorsprong aan de laatste speelronde begint en dat het in eerste instantie zélf aan zet is. Van deze drie ploegen is Roda de enige die zich ook zonder overwinning rechtstreeks kán handhaven in de Eredivisie, afhankelijk van de uitslagen op de andere velden. Bovendien: als Roda er daadwerkelijk in slaagt om te winnen bij Vitesse, is handhaving volledig zeker, ongeacht wat Sparta en NEC doen in hun eigen duels. Ten opzichte van de concurrenten treft Roda wél de zwaarste tegenstander en is het de vraag of de ploeg bij een eventuele gelijke stand in de Gelredome in staat is om rustig te blijven; gaat Anastasiou dan alsnog vol voor de winst, of wordt er gegokt op een gelijkspel wanneer NEC en/of Sparta niet aan de winnende hand zijn? Het zijn de scenario’s die vooraf tot op zekere hoogte uit te tekenen zijn, maar op het moment suprême voor een zenuwslopend slot kunnen zorgen. Een geruststellende gedachte is wellicht dat Roda eerder in deze seizoenshelft de meest cruciale wedstrijden altijd met het gewenst resultaat afsloot; anderzijds resulteerden de voorgaande uitwedstrijden in 2017 slechts in 5 nederlagen en 2 gelijke spelen.

Overzicht: wanneer is rechtstreekse handhaving een feit?

 • Bij een overwinning van Roda JC op Vitesse handhaaft Roda JC zich rechtstreeks in de Eredivisie, ongeacht de uitslagen van Sparta Rotterdam en NEC
 • Bij een gelijkspel tussen Roda JC en Vitesse handhaaft Roda JC zich in de Eredivisie indien..
  • Sparta Rotterdam verliest óf gelijkspeelt tegen Go Ahead Eagles, én
  • NEC verliest, gelijkspeelt óf wint met minder dan 7 doelpunten verschil tegen sc Heerenveen
 • Bij een verlies van Roda JC bij Vitesse handhaaft Roda JC zich in de Eredivisie indien..
  • Sparta Rotterdam verliest óf gelijkspeelt tegen Go Ahead Eagles, én
  • NEC verliest óf gelijkspeelt tegen sc Heerenveen

Header: Roda JC Live