Terugblik op 2016, en een gelukkig nieuwjaar!

2016 was een jaar waarin de Roda-supporter weer eens flink op de proef werd gesteld. Want het ging voor de verandering niet bepaald van een leien dakje bij de Limburgse Eredivisionist. Dat bracht ook voor ons als redactie uitdagingen met zich mee. Tijd voor een terug- en vooruitblik, dus!

Wij zijn als redacteuren vanbinnen ook allemaal supporter. De uitdaging is dat we voor een genuanceerde berichtgeving willen zorgen, zonder dat we daarbij weglopen voor de tendens waarin de club verkeert. Door strubbelingen op het veld, maar ook binnen de club, gekoppeld aan een hoop tegenvallende resultaten, is die tendens overwegend negatief. Het gevolg is dat dit door een gedeelte van de lezers als azijnzeiken wordt ervaren. We zijn er echter niet om Roda te propageren, maar om een reëel beeld van de situatie rondom de club willen schetsen. Als het goed gaat klinkt dat evenzeer in onze berichtgeving door als wanneer het minder goed gaat. Daarnaast trachten we het geheel een beetje luchtig te houden door een dosis humor in ons gebral te proppen. Gelukkig krijgen we daarvoor genoeg waardering!

Voor ons als redactie waren er hoe dan ook genoeg hoogtepunten in 2016. Wat betreft achtergrondstukken waren onder meer de uitgebreide terugblik in mei op de promotie in Breda (en Kerkrade) een jaar eerder, diverse portretten van spelers en vertrokken coaches én de analyse van de mogelijkheden voor een Regionale Jeugdopleiding onderwerpen die we in de picture hebben gezet. De persoonlijke touch proberen we in stand te houden via het niet al te nauwkeurige De Redactie Voorspelt en zo nu en dan een column. Daarnaast hebben we ons rubriekenaanbod uitgebreid met de toevoeging van de rubriek Top/Flop. Die moet ervoor zorgen dat we het altijd zonnig blijven inzien, óf juist weten waar we vandaan komen. Lezen blijft op eigen risico.

Daarnaast is het ons doel om zo actueel en betrouwbaar mogelijk artikelen te publiceren. Ook dat is niet altijd even makkelijk met vier studerende redacteuren. Het is wel het vermelden waard dat we er tot nog toe altijd in geslaagd zijn om met minstens één redacteur bij een wedstrijd aanwezig te zijn, zowel uit als thuis, wat wat ons betreft cruciaal is om een totaalbeeld te kunnen krijgen. Daardoor is het voor ons mogelijk om wekelijks een Twitter-verslag, wedstrijdverslag, nabeschouwing en Top/Flop te produceren. Met die eigen-geproduceerde content willen we ons ook onderscheiden. Als niet-officieel medium kunnen we immers niet op volledige medewerking van de club rekenen en zoeken we onze eigen weg in het media-landschap.

Het is positief dat we op Twitter, Facebook én de website zelf nog steeds een stijgende lijn in ons bereik van volgers terugzien. Iedereen heeft Roda JC Live inmiddels voorbij zien komen, of je het nou leuk vindt of niet. Het allerbelangrijkste is en blijft voor ons als redactie het feit dat we er alle vier plezier in hebben en dat we gemotiveerd zijn om er het beste van te maken. Net zoals dat bij de spelers van Roda het geval zal zijn. Wat dat betreft zijn we verheugd met het aantal respondenten van onze inmiddels traditionele eindejaarsenquête: we hebben 24 uur vóór het sluiten daarvan het aantal respondenten van vorig jaar ruimschoots overtroffen. Hartelijk dank daarvoor!

Laten we hopen dat onze club een voorspoedig jaar tegemoet gaat, waarin de échte problemen achterwege blijven, er goede keuzes gemaakt worden en Roda langzaam maar zeker richting de status van stabiele Eredivisieclub kruipt. De gehele redactie wil u ook persoonlijk alle goeds wensen voor een gezond en sportief 2017. Dat het een mooi jaar mag worden!

Sem, Luc, Robbert en Jeroen