The day after: aanhoudingen, gewonden en spoedoverleg

De dag nadat de wedstrijd tussen MVV en Roda JC uit de hand liep, houdt het duel de gemoederen logischerwijs nog volop bezig. De teller staat inmiddels op acht gewonden, tien aanhoudingen en afkeurende reacties uit alle hoeken van de maatschappij.

Na een minuut of veertig voetballen werd de altijd verhitte Limburgse derby vrijdagavond stilgelegd. In het uur daarna volgden vliegend vuurwerk, vechtpartijen en een ingreep van de Mobiele Eenheid. Het heeft geleid tot acht gewonden, allen politieman of steward van Roda JC. Daarnaast zijn er rondom de wedstrijd tien aanhoudingen verricht. Meer aanhoudingen lijken zeker, want het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. Ook MVV en de gemeente Maastricht hebben in een verklaring benadrukt dat raddraaiers zullen worden opgespoord.

De club meldt dat “een groepje van rond de 25 kwaadwillende aanwezigen over en weer het voor 6.500 welwillende supporters heeft verbruid”. Met de KNVB en de lokale driehoek wordt overlegd hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. MVV spreekt over een ‘landelijk maatschappelijk probleem’. Supportersrellen komen vaker voor in het verouderde stadion De Geusselt, zoals drie weken geleden nog in de thuiswedstrijd van MVV tegen ADO Den Haag.

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus kondigde aan maandag een spoedoverleg te gaan voeren met KNVB, burgemeesters en politie. Hij spreekt van ‘gewelddadig crimineel gedrag’. “Dit heeft niets met voetbal te maken. Politie en OM doen er alles aan om relschoppers lik op stuk te geven.” Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake sprak haar afkeuring uit. “Wat er vanaf de 42e minuut gebeurde tart elke verbeelding. Voetbal moet een feest zijn, dit werd een drama.” Wat dit betekent voor toekomstige Limburgse derby’s wilde de Maastrichtse burgemeester niet zeggen, maar ze liep wel vooruit op maatregelen. “Dat dit zo niet langre kan, is voor mij helder.”

Foto: Roda JC Live