Tiental Roda kopje onder bij Vitesse: 3-0

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond op bezoek bij Vitesse niet voor een stunt kunnen zorgen. De Limburgers, die door een rode kaart voor Ard van Peppen een helft lang met een man minder op het veld stonden, verloren in een matig gevulde Gelredome met 3-0.

De ploeg van Darije Kalezic, die met dezelfde opstelling aantrad als bij de openingswedstrijd tegen Heracles Almelo, begon nog flitsend aan het duel en had na twee minuten zomaar op voorsprong kunnen staan; na een goede actie van Anco Jansen belandde de bal bij Farshad Noor, maar zijn schot spatte uiteen op de paal naast de verslagen Vitesse-doelman Room. Daarna was het Vitesse dat de bal in haar bezit had en binnen een kwartier vier maal gevaarlijk voor het doel van Benjamin van Leer verscheen; de doelman greep echter uitstekend in of de schotpogingen bereikten het doel niet. De Kerkraadse ploeg antwoordde nog wel met een gevaarlijke uitbraak via Van Hyfte, maar op slag van rust wist Vitesse het krachtsverschil toch in de score uit te drukken; een kopbal van Kashia werd door Van Peppen met de hand van de doellijn gehaald, waarna een rode kaart voor de linksback en een strafschop voor de thuisploeg volgden. Lewis Baker benutte de penalty, waardoor beide ploegen bij een 1-0 stand gingen rusten.

Het Kerkraads tiental besloot echter om ook na de theepauze op jacht te gaan naar een doelpunt, mede door het inbrengen van Mitchel Paulissen voor Anco Jansen. Dat doelpunt viel bijna toen Noor met een versnelling voorbij Brown dribbelde, maar hij zag zijn schot met moeite gekeerd worden door Room. Wat daarna volgde, was een haast ononderbroken eenrichtingsverkeer richting het doel van Van Leer. De Roda-goalie had uitstekende reddingen in petto op inzetten van Rashica en Kashia, die bovendien met een kopbal de lat raakte. In de 68ste minuut verdubbelden de Arnhemmers dan toch de score: een steekpass van Diks kwam aan bij Dauda, die vervolgens onberispelijk afrondde. Daarbij zou het niet blijven, want de Braziliaanse invaller Nathan de Souza, die al enkele fraaie acties op de linkerflank had laten zien, liet tien minuten voor tijd zowel Noor als Paulissen staan om vervolgens de bal in de verre kruising te krullen: 3-0. Daarmee stond er al met al een terechte eindstand op het scorebord.

De Kerkradenaren blijven daarmee na twee gespeelde wedstrijden op drie punten staan. Volgende week zaterdag neemt de promovendus het in eigen huis, zonder de geschorste Van Peppen, op tegen De Graafschap.

Vitesse – Roda JC Kerkrade 3-0 (1-0)
Goals: 1-0 Baker (45+1′), 2-0 Dauda (68′), 3-0 Nathan (80′)
Rood: Van Peppen (RJC)
Geel: Jansen, Dijkhuizen (RJC)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen (87′ Werker), Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths (73′ Rutjes), Noor, Faik, Van Hyfte – Jansen (46′ Paulissen), Gyasi.

Header: Pro Shots