Voorbeschouwing | Roda heeft niets te verliezen in Gelredome

Na de uitstekende competitiestart in eigen huis tegen Heracles Almelo (3-1 zege), gaat Roda JC Kerkrade vrijdagavond op bezoek bij Vitesse. De ploeg van Kalezic wil graag stunten tegen het Arnhemse vreemdelingenlegioen, dat in de afgelopen vijf seizoenen de punten in eigen huis wist te houden. Roda JC Live blikt vooruit op deze zware eerste uitwedstrijd, die Roda bij winst of een gelijkspel voor minstens één dag de koppositie oplevert.

De club: SBV Vitesse
De Stichting Betaald Voetbal Vitesse werd al in 1892 opgericht en is daarmee de oudste voetbalclub in de Eredivisie en na Sparta de oudste nog bestaande profclub van Nederland. De voorzet op de club werd echter al in 1887 gegeven met de oprichting van de Arnhemse cricket- en voetbalvereniging, die toen al dezelfde naam droeg als de voetbalclub die er uiteindelijk uit is voortgekomen. De naam Vitesse werd gekozen door de oprichters, die geen Nederlandse of Engelse benaming wilden en daarom kozen voor het Franse woord voor snelheid. Het voetballen werd bij Vitesse betrokken omdat de voetbalsport makkelijker te leren is dan cricket, alsmede vanwege de lagere materiaalkosten. Met de start van de Gelderse voetbalcompetitie, georganiseerd door de NVB vanaf 1894, eindigde het crickethoofdstuk van Vitesse.

Vitesse ontwikkelde zich tot een succesvolle club in het oosten van het land, maar wist ondanks verschillende deelnames aan kampioenschapspoules nooit landskampioen te worden. Tijdens het interbellum werden de prestaties gaandeweg minder, waardoor in 1922 voor het eerst werd gedegradeerd. In de jaren daarna werden degradatieseizoenen afgewisseld met Europees voetbal, om vervolgens een langere periode in de Tweede Klasse te bivakkeren.

Eind jaren veertig kreeg Vitesse zijn eerste echte stadion in Nieuw-Monnikenhuize, welke pas in 1998 zou worden vervangen door het huidige GelreDome. Enkele jaren daarna besloot Vitesse te gaan deelnemen aan het betaald voetbal, waarin in eerste instantie erg wisselvallige resultaten werden behaald. Met de introductie van de Eredivisie en Eerste Divisie werd Vitesse ingedeeld in die laatste afdeling, waarin enkele keren werd meegedaan om promotie maar vervolgens werd gedegradeerd naar de Tweede Klasse vanwege competitiehervormingen. Na de snelle promotie wist Vitesse dankzij de fusie van ADO en Holland Sport de vrijgekomen competitieplek in de Eredivisie over te nemen, waardoor de club voor het eerst op het hoogste betaalde niveau mocht uitkomen.

Die deelname in 1971 duurde echter maar een jaar, waarna vanaf 1977 weer drie jaar Eredivisie aan de clubhistorie werden toegevoegd. Begin jaren tachtig werd de proftak afgesplitst van de amateurs met de oprichting van de SBV Vitesse, wat in 1990 ook de nieuwe naam van de club werd. De jaren negentig tekenden zich door uitstekende prestaties in de subtop van de Eredivisie en in het bekertoernooi. Die prestaties leidden tot Europees voetbal, waardoor duidelijk werd dat het stadion eigenlijk niet meer aan de eisen voldeed. Daardoor werden plannen gemaakt voor een nieuw stadion aan de zuidkant van de stad, welke in 1998 werd geopend.

Na nog een aantal sterke jaren met veel historische Europese wedstrijden tegen onder meer Real Madrid, Liverpool FC en SV Werder Bremen, kwamen ineens fraudezaken aan het licht en stapelden de financiële problemen zich op. De gemeente en de provincie redden de club, maar het scheelde weinig of Vitesse degradeerde en dan ging het licht waarschijnlijk wel definitief uit. De prestaties bleven in de jaren daarna ronduit beroerd, tot in 2010 de club werd overgenomen door Merab Jordania en consorten en de club als eerste in Nederland in buitenlandse handen viel. De grootse doelstellingen van het kampioenschap werden echter tot nu toe nooit gerealiseerd, al doet de club wel weer mee in de subtop en mocht het in Europa aantreden tegen onder meer Southampton FC. Dit jaar hoopt de club wederom mee te doen om de hoogste plekken in de Eredivisie, al is het kampioenschap waarschijnlijk nog steeds een brug te ver.

Het stadion: GelreDome
Het GelreDome, zoals geschreven de opvolger van Stadion Nieuw-Monnikenhuize, werd geopend in 1998 en is sindsdien de multifunctionele thuishaven van Vitesse. Het stadion was ooit het eerste stadion met een verrijdbaar veld, wat het complex uitermate geschikt maakt voor evenementen waarbij gras geen noodzaak is. De tribunes staan aan vier kanten en lopen lang op, zonder opdeling in meerdere ringen. De hoeken zijn dichtgemaakt met grijze muren, wat het stadion in combinatie met het afsluitbare dak soms de bijnaam ‘de sporthal’ oplevert. De hoofdzijde heeft meerdere rijen skyboxen en een eretribunevak ter hoogte van de middenlijn. De totale capaciteit is 25.500 voor de voetbalsport en maximaal 41.000 voor concerten.

Onderlinge historie
De meest recente bezoekjes van Roda JC aan het Gelredome zijn geen doorslaand succes gebleken. De laatste keer dat Roda niet met een nederlaag van het veld stapte in de Arnhemse sporthal was op 18 april 2010. Destijds wist het team onder leiding van Harm van Veldhoven met maar liefst 2-5 te winnen door treffers van Mads Junker (2x), Willem Janssen (2x) en Morten Skoubo; over aanvalstrio’s gesproken. In de jaren daarna ging het de Limburgers iets minder goed af in Arnhem; alle vier de wedstrijden werden verloren met de gecombineerde doelcijfers 2-16. In totaal troffen de teams elkaar 32 maal in Arnhem. 13 keer ging de overwinning naar Vitesse, 9 keer nam Roda de punten mee naar huis en 10 ontmoetingen eindigden in een puntendeling. De meest recente editie vond plaats op zaterdag 1 maart 2014. Roda maakte bij die wedstrijd eigenlijk geen moment aanspraak op een resultaat; mede door een vroege openingstreffer en een snelle rode kaart voor Roly Bonevacia eindigde de wedstrijd in een 3-0 overwinning voor Vitesse (2x Havenaar, 1x Vejinovic). Wellicht kunnen we hoop putten uit het feit dat al deze spelers momenteel bij een ander club onder contract staan.

Roly Bonevacia krijgt de rode kaart in de meest recente editie van Vitesse-Roda JC.
Roly Bonevacia krijgt de rode kaart in de meest recente editie van Vitesse-Roda JC.

Vitesse: jonge ploeg in wederopbouw
Voor het team van coach Peter Bosz en assistent-trainer Jon Dahl ‘Bereidheid’ Tomasson begon het seizoen iets eerder dan de meeste andere Eredivisie-clubs. Doordat de Arnhemmers het vorige seizoen op de vierde plaats afsloten, mochten zij in de derde voorronde van de Europa League aantreden. Daarin was het Southampton van ex-Vitesse-trainer Ronald Koeman de tegenstander. The Saints bleken zoals verwacht een maatje te groot voor Vites, getuige de 3-0 in Engeland en de 0-2 in Arnhem. Daardoor kon de focus alweer snel op de Eredivisie gelegd worden. Daarin namen zij het afgelopen zondag in de eerste speelronde in Tilburg op tegen Willem II. Ondanks dat de ploeg van Bosz het meeste aanspraak maakte op drie punten, werd het duel besloten bij een 1-1 eindstand na doelpunten van Falkenburg (Willem II) en Oliynik (Vitesse). Diezelfde Oliynik kreeg in de blessuretijd nog een rode kaart vanwege een uitgedeelde elleboogstoot.

Oliynyk is één van de slechts dertien spelers die ook in het vorige seizoen deel uitmaakte van de selectie. De club zag een hoop dragende spelers vertrekken; Jan-Arie van der Heijden, Marko Vejinovic (Feyenoord), Davy Pröpper (PSV), Zakaria Labyad (Sporting Lissabon) en topscorer Bertrand Traoré (Vitesse) spelen sinds deze zomer elders. Zoals dat de afgelopen jaren gebruikelijk is bij Hollywood aan de Rijn, werd er een legertje huurspelers vanuit Engeland binnengevlogen om de vrijgekomen plaatsen op te vullen. Chelsea FC verhuurde niet minder dan vijf spelers aan de Arnhemmers, waarvan van Lewis Baker, Isaiah Brown en Dominic Solanke het meest wordt verwacht. Bovendien werd de pas 19-jarige spits Milod Rashika van het welbekende Kosova Vushtrri overgenomen. Rashika maakte in de eerste wedstrijden een prima indruk. In de defensie is Maikel van der Werff de enige nieuweling in een linie die voor de rest zo goed als intact is gebleven. Diezelfde Van der Werff kan, net als middenvelder Sheran Yeini, morgenavond nog niet in actie komen tegen Roda JC. Tel de schorsing van Oliynik bij op en we hebben de drie afwezigen bij Vitesse opgesomd. Arnold Kruiswijk en Renato Ibarra behoren waarschijnlijk wel tot de wedstrijdselectie.

Roda: Goed gevoel, maar niet te hard van stapel lopen
Bij Roda is eenieder positief gestemd na de klinkende seizoensopening tegen Heracles Almelo. Nadat er in het eerste halfuur weinig lukte bij het team van Kalezic, troefde zij daarna de Almelose tegenstander eigenlijk op alle fronten af en werd er dan ook verdiend met 3-1 gewonnen. Met Edwin Gyasi, Farshad Noor en Hicham Faik als uitblinkers viel er eigenlijk weinig aan te merken op de terugkeer van de Kerkraadse formatie in de Eredivisie. Ook Australiër Rostyn Griffiths liet direct zien waarvoor hij gehaald was; het zo nu en dan omver kegelen van een tegenstander, fysieke duelkracht en rust brengen op het middenveld. Mogelijk wordt het Australische contingent in Kerkrade snel aangevuld door de komst van aanvallende middenvelder Daniel de Silva (alleen de handtekening ontbreekt nog) en (hopelijk) centrumspits Tomi Juric, die hopelijk sneller scoort dan onderhandelt; de soap rondom zijn transfer heeft immers de ontknoping nog niet bereikt. Tot die tijd doet Kalezic het met de mensen die hij wél tot zijn beschikking heeft, en dat functioneerde een week geleden zoals we weten uitstekend.

Gibril Sankoh raakte vorige week geblesseerd aan zijn schouder. Hij is morgen weer inzetbaar.
Gibril Sankoh raakte vorige week geblesseerd aan zijn schouder. Hij is morgen weer inzetbaar.

Kalezic zal desalniettemin de eerste zijn die een té euforische stemming beheersbaar houdt. De ploeg presenteerde zich afgelopen zaterdag dan wel uitstekend, maar we moeten realistisch zijn en beseffen dat Heracles-thuis héél andere koek is dan Vitesse-uit. Van zelfoverschatting zal morgenavond dan ook geen sprake zijn en waarschijnlijk proberen de Limburgers vanuit een gesloten defensieve organisatie Vitesse pijn te doen via snelle uitbraken. De naïviteit die zo nu en dan in de jonge ploeg van Bosz sluipt zal hoe dan ook uitgebuit moeten worden door collectieve inzet van Kerkraadse zijde, zonder daarbij te grote ruimtes weg te geven. Kalezic kan weer beschikken over de tegen Heracles geblesseerd uitgevallen Gibril Sankoh. Op het middenveld en in de aanval lijkt er weinig reden te zijn om wijzigingen door te voeren. Daardoor zal Mitchel Paulissen wederom op de reservebank plaatsnemen. Bart Biemans en Nayib Lagouireh zijn nog niet voldoende hersteld van hun blessures om deel uit te kunnen maken van de wedstrijdselectie.

Verwachte opstellingen:
Vitesse: Room – Diks, Kashia, Leerdam, Achenteh – Nakamba, Baker, Qazaishvili – Brown, Rashica, Nathan.
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Noor, Faik, Van Hyfte – Jansen, Gyasi.

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Eric Braamhaar. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Geutjes en Brink. Vierde official is de heer Berben. Het arbitraal kwartet zal de wedstrijd morgenavond om 20:00 uur in gang zetten.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 4-0 (Robbert), 2-0 (Sem), 3-0 (Luc)
Overschatting? Dat woord vinden we niet terug in het helaas nog niet verkrijgbare Roda JC Live-woordenboek. Leuk en aardig, zo’n mooie openingswedstrijd, en een virtuele plaats in de voorronde van de Champions League, maar dat brengt de immer voorzichtige redactie niet aan het twijfelen. De Arnhemse luciferdoos is in de afgelopen jaren een onneembare vesting gebleken voor onze club, wat mede de oorzaak is voor het viertal voorspelde nederlagen. Jeroen weet wel zeker dat de Kerkradenaren tot scoren komen. Verder hoopt de gehele redactie over een dag tot de conclusie te komen dat zij het bij het verkeerde eind had.

Foto’s: Pro Shots

Comments (4)

  1. VeurspellerT

    noa HierAKlus denk ig tog:
    ViesTesse – Roda 1 – 1

Comments are closed.