Top/Flop | AZ – Roda JC Kerkrade

Na een bijzonder vermakelijke, maar ook zenuwslopende wedstrijd heeft Roda JC Kerkrade weer een punt aan haar totaal weten toe te voegen. In Alkmaar werd AZ, de nummer drie van de ranglijst, knap op een 2-2 gelijkspel gehouden. Roda JC Live blikt terug in de Top/Flop.

TOP
Wissels – Regelmatig was er kritiek op het wisselbeleid van Robert Molenaar, maar in Noord-Holland bleken die wissels juist gouden grepen. Met name de wissel na een uur spelen miste zijn werking niet. Het klinkt onlogisch om bij achterstand een aanvaller eraf te halen voor een middenvelder, maar Molenaar deed het. El Makrini fungeerde vervolgens als uitstekende stofzuiger op het middenveld, waardoor AZ er niet meer aan te pas kwam. Het leidde tot een lang offensief, resulterend in het gelijkspel.

Fitheid – Vaak wordt gezegd dat profvoetballers wel twee duels in korte tijd aan moeten kunnen, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Zeker niet als je een ellenlange reis naar Alkmaar af moet leggen, daags na een zeer pijnlijke nederlaag in de beker. Op penalty’s werd Roda JC uitgeschakeld door Willem II, na een ware slijtageslag. Daar was zondagmiddag niets van te zien. Zoals John van den Brom zei: “Roda oogde fitter, maar dat kan eigenlijk helemaal niet.”

Mogelijkheden in de spits – Met Dani Schahin staan of vallen de resultaten van Roda. Zo was de situatie in de eerste seizoenshelft, maar dat tij lijkt gekeerd. Jorn Vancamp scoort inmiddels twee duels op rij en met Maecky Ngombo is er een nieuwe kracht bijgekomen. Ngombo viel in voor de geblesseerde Schahin en deed dat uitstekend. Met zijn gretigheid nam hij de ploeg uitstekend op sleeptouw en hield hij de verdedigers van AZ meer dan bezig. Nu nog een goal.

FLOP
Moeite op de vleugels – Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Molenaar reeds aan dat het de bedoeling was om de flanken van AZ te neutraliseren. In de dynamiek op de vleugels ligt de kracht van de Alkmaarders, en dat hebben we in de eerste helft geweten ook. Met name aan de kant van Henk Dijkhuizen en Mikhail Rosheuvel werd Roda compleet overlopen. De twee goals kwamen niet voor niets via die zijde tot stand, en dat het bij twee goals bleef, was een klein wonder. Dat is een groot aandachtspunt, zeker als dit vooraf uitgebreid besproken is.

Schahin geblesseerd… – Bekend werd dinsdag dat Roda verwacht dat Dani Schahin tegen Heerenveen weer kan spelen. Gelukkig maar, want de spits bleek de afgelopen weken van onschatbare waarde voor de Kerkradenaren. Daarom was het een flinke dreun dat de kale kop van de Duitser nog voor de rust weer in de catacomben verdween. Maecky Ngombo wist dit uitstekend in te vullen, maar de kopkracht van Schahin blijft van levensbelang voor Roda.

Wout Weghorst – Dat Wout Weghorst in deze rubriek verschijnt, heeft met twee zaken te maken. Allereerst zijn eigen prestatie: de boomlange spits van AZ had twee keer moeten scoren in Alkmaar, maar faalde. Dat is vervelend voor hem, en des te fijner voor Roda. Echter moeten de Kerkradenaren ook naar zichzelf kijken. Deze dodelijke aanvaller moet niet in scoringspositie kunnen komen. Nu bleef dat gelukkig onbestraft.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 7 – Blijft week in week uit een betrouwbare indruk maken en liet ook nu weer enkele sterke reddingen zien.
Henk Dijkhuizen: 4,5 – Werd in de eerste helft helemaal tureluurs gespeeld op zijn vleugel, wat ook te maken had met slecht meeverdedigen van Rosheuvel.
Patrick Banggaard: 6 – Meteen in de basis, en dan zo snel een ongelukkige goal… Herpakte zich daarna knap.
Adil Auassar: 7,5 – Toont aan dat hij de terechte aanvoerder is; verdedigend houdt hij Roda goed op de been.
Jannes Vansteenkiste: 6 – Speelde anoniem.
Tsiy Ndenge: 6 – Scoorde de winnende treffer, nadat hij in de beker de schlemiel was.
Simon Gustafson: 6 – Liet zondag niet zijn potentie zien – goede nieuws is dat Roda het tegenwoordig ook kan als Gustafson een mindere dag heeft.
Mikhail Rosheuvel: 6 – Was aanvallend bijzonder gevaarlijk, maar verdedigend redelijk nutteloos.
Donis Avdijaj: 7 – Bij vlagen laat hij zien uitstekend te kunnen voetballen, maar dat kan nog vaker en beter.
Jorn Vancamp: 7 – Wat een knal! En daarmee scoorde hij alweer voor de tweede wedstrijd op rij.
Dani Schahin: 6 – Kopte knap door op Vancamp en had daarmee een belangrijk aandeel in het gelijke spel. Daarna moest hij snel de strijd staken.
Maecky Ngombo: 7 – Nam het team aanvallend gezien op sleeptouw.
Mohamed El Makrini: 7,5 – Zorgde persoonlijk voor de ommekeer in de wedstrijd.