Top/Flop | FC Groningen – Roda JC Kerkrade

Het is Roda JC zoals bekend niet gelukt om tegen FC Groningen de vierde zege op rij te pakken. In het hoge noorden won de thuisploeg met 2-1, waarmee Ernest Faber en consorten zichzelf zo goed als zeker veilig hebben gevoetbald. Voor Roda JC wachten nog drie spannende wedstrijden om directe handhaving veilig te stellen. Voordat we verder gaan blikken we echter nog even terug op de afgelopen wedstrijd middels onze rubriek Top/Flop.

TOP
Veerkracht in tweede helft: de eerste helft was vanuit Roda’s perspectief nauwelijks het aanzien waard en ook de tweede helft leek in eerste instantie een ronduit kansloze missie te gaan worden. Toch kwam Roda JC min of meer ineens terug in de wedstrijd en nadien wist het er nog een spannende middag van te maken, waarin een gelijkspel nog lang mogelijk was. De heren mogen zodoende een goede veerkracht meenemen als feedback naar de volgende wedstrijd.

Schade blijft beperkt: het mooie van degradatiestrijd is soms dat een nederlaag redelijk de situatie niet automatisch laat verslechteren; concurrenten verliezen immers vaker wel dan niet. Deze speelronde was het weer eens raak: de huidige onderste vier teams wisten allen geen punten bij te schrijven. Het gat naar FC Twente is er niet kleiner op geworden, waarvoor we deze week ADO Den Haag (en een prutsende Oussama Assaidi) mogen bedanken. Andersom eindigde de Brabantse derby tussen Willem II en NAC Breda niet gelijk, waardoor enkel de Tilburgers uitliepen en NAC nog steeds op slechts punten afstand staat.

FLOP
Cruciale stap gemist: de drie zeges op rij veranderden Roda’s positie van nagenoeg kansloos naar behoorlijk kansrijk. Het is daarom jammer dat de volgende stap niet kon worden gezet. Een zege in Groningen zou immers ervoor zorgen dat zowel FC Groningen als NAC Breda binnen één punt marge kwamen. Met het oog op de wedstrijden tegen VVV-Venlo (thuis zwak) en ADO Den Haag (vrij wisselvallig) geen vervelende uitgangssituatie. We zullen het nu echter moeten doen met een iets moeilijkere, maar nog steeds bij lange na niet kansloze, situatie.

Schorsingen: een vervelend gevolg van de wedstrijd van afgelopen weekend zijn de schorsingen voor Dani Schahin en Donis Avdijaj, die ieder tegen een gele kaart met directe gevolgen aanliepen. Zij missen dus de eerstvolgende wedstrijd in de Eredivisie. Geluk bij een ongeluk zou echter kunnen zijn dat die wedstrijd tegen PSV wordt gespeeld. Enerzijds is de kersverse landskampioen klaar wat betreft het voltooien van doelstellingen; anderzijds is de kans op punten voor Roda in de twee wedstrijden erna groter dan tegen de Eindhovenaren. Als je een wedstrijd zou moeten kiezen om zonder twee sleutelspelers te spelen, is het duel tegen PSV zodoende misschien wel de minst vervelende.

Druk bij de goals: bij beide doelpunten gingen dingen niet helemaal goed – logisch, anders vielen er geen tegengoals. Het valt de ploeg echter enigszins aan te rekenen dat er niet heel fel gedekt werd op beide momenten. Doan kreeg behoorlijke ruimte om uit te halen en ook de tweede tegengoal volgde, ondanks de lichtelijke kluts-situatie, uit onvoldoende alertheid. In een dergelijk sleutelduel hadden we op dat vlak toch iets meer mogen verwachten.

Beoordelingen
Hidde Jurjus: 5 – had er bij het openingsdoelpunt misschien iets beter bij gekund. Verder weinig onderscheidend, maar daar rekenen we hem niet volledig op af.
Christian Kum: 5,5 – zijn doelpunt bood perspectief in de slotfase van de wedstrijd, maar daar houdt het ook op. Wel mooi acrobatisch gedaan.
Patrick Banggaard: 6 – het centrale duo stond an sich goed en hield naar z’n mogelijkheden de zaak schoon. Helaas was dat niet voldoende voor puntgewin.
Adil Auassar: 6 – zie ‘Banggaard’.
Jannes Vansteenkiste: 5 – kon met name in het eerste bedrijf weinig Groningse aanvalsdrang onschadelijk maken.
Mikhail Rosheuvel: 6 – was dreigend, maar niet overtuigend. Liep zich op een aantal momenten onnodig vast.
Tsiy Ndenge: 6 – zie ‘Gnjatic’.
Ognjen Gnjatic: 5 – deed z’n ding maar had bij vlagen misschien feller mogen zijn.
Donis Avdijaj: 4,5 – de gele kaart was niet slim en verder was Avdijaj helaas nauwelijks positief te herkennen.
Simon Gustafson: 5 – was te weinig zichtbaar om Roda voorin echt gevaarlijk te maken.
Dani Schahin: 5 – net als voor Avdijaj geldt ook voor Schahin dat de gele kaart onhandig is. Kwam bovendien weinig in het spel voor.

Header: Roda JC Live.