Voorbeschouwing | Geen bonus- maar cruciale punten op het spel tegen PSV

Met nog drie wedstrijden voor de boeg nadert het Eredivisie-seizoen van Roda JC zijn ontknoping. Wetende dat FC Twente vrijdag zichzelf over een dood punt heen hielp én dat de concurrenten Sparta Rotterdam en NAC Breda woensdag op elkaar stuiten, moeten de Kerkradenaren tegen landskampioen PSV oppassen dat zij niet de verliezer van het weekend worden. Roda JC Live blikt vooruit.

Het zijn ietwat onwennige omstandigheden: een midweekse speelronde, een hekkensluiter die dood en begraven leek maar zich drie wedstrijden voor het eind toch lijkt op te richten, en een wedstrijd op het programma tegen een ploeg die in de afgelopen dagen meer bierglazen dan ballen heeft gezien. Het is voor Roda JC de vraag waarvoor het op dit moment speelt: tégen rechtstreekse degradatie, of vóór rechtstreekse handhaving? Feit is dat elk punt, en vooral elke drie punten, bijzonder welkom zijn voor de nummer zestien van de Eredivisie.

Naar boven én beneden kijken
De tweespalt ziet er cijfermatig als volgt uit: Roda verdedigt drie punten voorsprong ten opzichte van hekkensluiter FC Twente (dat één duel meer speelde) en twee punten voorsprong op nummer zeventien Sparta Rotterdam. Cruciaal is vanzelfsprekend om hoe dan ook één van die ploegen ‘onder’ je te houden in de komende weken, anders is degradatie een feit. Kijken we naar boven, dan lijkt NAC Breda de enige haalbare kaart voor de Kerkradenaren: de op dit moment ‘veilige’ Brabanders hebben vier punten meer. De kans is echter aannemelijk dat Roda alleen bij  een overwinning zicht houdt op de Bredanaars en dus rechtstreekse handhaving, omdat die ploeg dus tegen Sparta speelt; tegelijkertijd zou een overwinning van Sparta en géén overwinning van Roda betekenen dat de Rotterdamse ploeg langszij komt. Kortom: welke kant je ook op redeneert, een nederlaag kan de ploeg van Robert Molenaar zich eigenlijk niet permitteren.

Vorm van voorgaande weken hervinden
De Kerkradenaren hadden het zichzelf een stuk makkelijker gemaakt wanneer afgelopen zondag op bezoek bij FC Groningen de lijn van de voorgaande weken was doorgetrokken, maar daar kwam bitter weinig van terecht. Roda had in het Noordlease Stadion, tot de goal van Chris Kum, zo’n 70 minuten lang niets te vertellen tegen de Noorderlingen, waar een zege Roda op één punt van Groningen had gebracht. Behalve de 2-1 zeperd liep Roda ook personele schade op, want het Duitse duo Dani Schahin – Donis Avdijaj liep in Groningen dusdanig gefrustreerd te wezen dat het beide spelers de vijfde gele kaart van het seizoen – en dus een schorsing – opleverde. De ontwikkelingen staan in schril contrast met de wedstrijden ervoor, waarin een pro-actief in plaats van reactief Roda achtereenvolgens NAC Breda, Vitesse en PEC Zwolle aftroefde. Het is dus zaak om snel de vorm te hervinden, om niet in de resterende drie duels achter de feiten aan te lopen.

Gehos en polonaiselopen
Wat in Roda’s voordeel lijkt te spreken, is dat er geen beter moment om de koploper te treffen denkbaar is dan het huidige: een paar dagen na het binnenslepen van de landstitel. PSV rolde na de eclatante 3-0 kampioenszege op Ajax van platte kar naar kroeg om de titel te vieren. Terecht natuurlijk, want de ploeg legde in stijl beslag op de hoofdprijs. Feit is echter wel dat er tussen al het gehos en polonaiselopen door slechts eenmaal getraind is door de manschappen van Phillip Cocu, hoewel de club dat naar alle waarschijnlijkheid – en terecht – worst zal wezen. Laten we een paar understatements erin gooien: de teamgeest zal er in de afgelopen dagen niet onder geleden hebben, en het team is natuurlijk niet voor niets drie wedstrijden voor het eind al kampioen: de opdracht om zo’n formatie te kloppen is op papier loodzwaar voor Roda JC.

Wedstrijdinformatie: aanvallende problemen bij Roda JC, vraagtekens alom bij PSV
Roda JC Kerkrade heeft met name in de aanval personele problemen in aanloop naar het duel met PSV. Dani Schahin en Donis Avdijaj ontbreken beiden vanwege een schorsing; Jorn Vancamp en Livio Milts lijken logische vervangers, al is het ook niet uit te sluiten dat Robert Molenaar kiest voor Maecky Ngombo. Achter de frontlinie is er geen reden om zaken te wijzigen; de ziekenboeg is ongewijzigd.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Vancamp, Milts.

Hoe PSV voor de dag zal komen, is onbekend. Nadat afgelopen zondag de titel werd gepakt tegen Ajax, is er flink doorgezakt in het centrum van Eindhoven, maar het is niet duidelijk of Phillip Cocu daar rekening mee gaat houden. Jongere spelers zouden een kans kunnen krijgen, maar het kan ook zijn dat de trainer grotendeels vasthoudt aan de kampioensformatie. Zeker is in ieder geval dat Luuk de Jong niet aan de aftrap zal verschijnen in Kerkrade; hij viel zondag geblesseerd uit.

Vermoedelijke opstelling PSV: Room – Luckassen, Obispo, Schwaab, Paal – Rosario, Van Ginkel, Rigo – Gudmundsson, Lammers, Mauro Júnior.

Het duel tussen degradatiekandidaat en kampioen staat onder leiding van Serdar Gözübüyük en vangt aan om 18:30 uur. LIVE volgt u de wedstrijd via Twitter: www.twitter.com/RodaJClive.