Top/flop | Roda JC – Helmond Sport

De eerste thuisnederlaag ooit tegen Helmond Sport. Dat leverde de zaterdagavond op voor Roda JC. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar toch blikken we in de top/flop nog één keer terug op het treffen met de Brabanders.

Top

Teun Bijleveld terug. Na weken blessureleed keerde Bijleveld terug in de basis. Dat geeft Jurgen Streppel weer wat meer keuzes op het middenveld, een linie die de afgelopen weken dunbezet én uit balans was. “Teun maakt ons wel een stukje beter”, concludeerde Streppel na afloop terecht. Nu is het nog zaak voor Bijleveld om het ritme weer te vinden, al zal dat met het onregelmatige speelschema in het vooruitzicht niet eenvoudig zijn.

Publiek en Dylan Vente. Na de vierde nederlaag in vijf wedstrijden begint het Roda-publiek (terecht) te morren. Voor de tweede keer werden de gemoederen gesust door Vente. De aanvoerder blijkt niet te beroerd om in gesprek te gaan met het publiek en zegt dan blijkbaar ook nog eens de juiste dingen, want de fans reageerden met gejuich op zijn woorden. Dat is een goed teken. Sowieso is er bij Vente over beleving niets te klagen: hij stond er in de catacomben duidelijk verslagen bij en zit behoorlijk met de slechte resultaten, dat is wel duidelijk.

Kansen genoeg, maar… Het voelt niet zo, na een 0-1-nederlaag tegen Helmond, maar Roda heeft kansen zat gehad om te scoren. 2-0 of 3-0 was geen vreemde uitslag geweest, want Vente en Arjen van der Heide hadden misschien wel moeten scoren. Tel daarbij ook nog eens kansen op voor Ted van de Pavert, Romano Postema en Florian Mayer. Mogelijkheden genoeg.

Flop

Kansen niet benut. Maar ja, kansen creëren is één ding, kansen benutten is een tweede. En dat doet Roda niet, al een hele tijd niet. Het is een repeterend verhaal aan het worden, zo zei vrijwel iedereen na de wedstrijd. Een aantal spelers scoorden sowieso al weinig, maar als Bryan Limbombe en Vente het vizier allebei ook niet op scherp hebben staan, dan blijven er bar weinig doelpunten over bij Roda.

Scheurtjes in het collectief. De slechte resultaten lijken nu ook tot wat barstjes te leiden in de eenheid. Lennard Hartjes liet na afloop in de microfoon van L1 optekenen dat hij soms het gevoel heeft “dat we het niet samen kunnen, of niet samen doen”. Vente nam tegenover de pers soms wel tien seconden de tijd om op zijn tanden te bijten, voordat hij een genuanceerd antwoord gaf. De verleiding om zich feller uit te spreken leek groot bij de spits. Last but not least was daar de wissel van Limbombe, die hevig teleurgesteld naar de kant sjokte en direct de kleedkamer in wilde, maar teruggefloten werd door de technische staf. Een handje voor Streppel kon er daarna nauwelijks vanaf. De trainer wilde er na afloop niet te veel over kwijt, maar was duidelijk niet blij met de reactie van de vleugelaanvaller.

Slechte serie. Telstar, Oss, Jong Utrecht, Jong AZ, Helmond. Het klonk vooraf als het ideale moment voor Roda om eens flink aan het puntenaantal en doelsaldo te werken. Niets blijkt minder waar, want de teller stokt op drie schamele puntjes. Behaald in een moeizame thuiswedstrijd tegen Jong Utrecht, en pas nadat zij een rode kaart pakten. Waar Roda een gooi naar de bovenste plaatsen had moeten doen, haakt de ploeg nu nog met moeite aan bij de subtop. In het verschiet: ADO Den Haag, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Willem II. Poeh…

Header: Roda JC Live