Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Excelsior

De eerste driepunter van 2018 is een feit: Roda JC versloeg zondag Excelsior met 2-1. Waar heeft Roda die overwinning aan te danken? En wat ging niet helemaal lekker? Naast het spelersrapport zet deze editie van Top/Flop onder meer Mikhail Rosheuvel, spitsengoals én een foeterende Zweed in de spotlights. 

TOP
Als een raket uit de winterstop: Met drie nederlagen op rij de winterstop ingaan, om vervolgens met vier punten uit twee duels uit de winterstop te komen; dat is een aanzienlijke verbetering. Daar komt bij dat de concurrenten onderin stroef begonnen zijn aan de tweede competitiehelft: Willem II en Twente schreven in 2018 één punt bij, terwijl NAC en Sparta alleen maar verloren. Roda heeft de (her)start dus niet gemist.

Mikhail Rosheuvel: Vooruit, de voorzetten van Mikhail Rosheuvel hebben in het verleden menig autoruit op het parkeerterrein bij de Hornbach doen sneuvelen. Maar Mika is momenteel in bloedvorm. Bij alle drie de Roda-treffers in 2018 tekende hij voor de assist en dat waren stuk voor stuk puntgave voorzetten. Daarnaast is hij met zijn diepgang een cruciale speler in Molenaar’s formatie, wiens waarde wellicht wordt onderschat door tegenstanders, maar ook door de eigen aanhang.

Scorende spitsen: Los van de kwaliteit van de voorzetten, moet er natuurlijk ook een eindstation zijn in het zestienmetergebied dat zulke ballen tot doelpunt kan promoveren. Jorn Vancamp kwam ein-de-lijk van die hatelijke ‘0’ af door de gelijkmaker zuiver binnen te schieten en Dani Schahin is bezig aan zijn beste periode in Kerkraadse dienst, als aanspeelpunt én als afmaker. De treffers tegen Excelsior waren typische spitsengoals en dat stemt – uiteraard – tot tevredenheid.

FLOP
Grimmige en warrige sfeer: We kennen allemaal het “Erik, doe rustig!”-filmpje, maar het “Excelsior, doe rustig!”-filmpje kan niet ver weg zijn. De Rotterdammers zaagden er behoorlijk op los, met name in de eerste helft, en de opstootjes die als gevolg daarvan ontstonden waren uiterst onvriendelijk. Ook Roda had daar uiteraard haar aandeel in, net als scheidsrechter Martin Perez. Die beëindige de eerste helft toen Roda in de aanval was, en haalde eenzelfde kolderieke truc uit in het nadeel van Excelsior aan het eind van de wedstrijd.

Gustafson’s opvliegers: Dat Simon Gustafson in potentie véél te goed is voor Roda JC, ziet iedereen met een fatsoenlijk stel ogen. De Zweed heeft echter ook een gebruiksaanwijzing én heeft zo zijn agressieve uitspattingen. Na een overtreding van een tegenstander reageerde hij zó fel en verongelijkt dat scheidsrechter Pérez de nog steeds foeterende Gustafson op een gele kaart trakteerde. Een tweede gele prent bleef uit, maar die ontvlambaarheid kan verkeerd uitpakken.

Problemen na de 2-1: Op het moment dat Roda de tegenstander middels de 2-1 op de knieën had, wist de formatie van Molenaar nog een minuut of tien de druk vol op de ketel te houden. Daarna verwaterde dat: men ging niet écht op zoek naar de 3-1, en men parkeerde niet écht de bus. Daardoor kon Excelsior in de tegenaanval meermaals gevaarlijk worden en dat had de 2-2 kunnen opleveren. Gelukkig bleken de Kralingers niet meedogenloos.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 6,5 – Kreeg niet zo gek veel te doen buiten de tegentreffer. Maakt wel wekelijks een solide indruk en is rap in de spelhervattingen.
Henk Dijkhuizen: 6 – Aan de drive van Henkie ligt het niet, want die is ongeremd. Wel vielen er op zijn vleugel regelmatig té grote gaten, die Roda uiteindelijk niet fataal werden.
Daryl Werker: 6 – Ietwat verrassend in de basisopstelling en oogde hier en daar wat onbeholpen. Desalniettemin een sobere pot gespeeld en goed in de lucht.
Adil Auassar: 6,5 – Onmisbare schakel in de achterste linie die in negen van de tien gevallen een voetballende oplossing vindt. Brengt de vereiste rust in het spel.
Jannes Vansteenkiste: 6 – Zou iets selectiever kunnen zijn in het kiezen van de momenten om op te stomen. Speelde desondanks geen onaardige wedstrijd.
Ognjen Gnjatic: 7 – Vormt in z’n eentje het middenveldsblok waar er voorheen twee stonden. Alleen dat al is prijzenswaardig. Goede breker en kan ook het spel verdelen.
Simon Gustafson: 6,5 – Werd bij momenten teveel meegezogen in persoonlijke macho-duelletjes met tegenstanders. Dat heeft zo’n fijnbesnaarde rasvoetballer niet nodig.
Mikhail Rosheuvel: 7,5 – Zie ‘Top’
Donis Avdijaj: 7,5 – Watervlugge acties leidden aanvankelijk tot kansloze schoten, maar daardoor liet deze jongen zich niet van de wijs brengen. Was een plaag voor verdedigers.
Jorn Vancamp: 6,5 – Begon moeizaam met onnodig balverlies, maar durfde daarna vaker open te draaien, het spel te verleggen en te schieten. En vooral: scoren.
Dani Schahin: 7 – Uitgegroeid tot leider van het team en is op ieder willekeurig moment aanspeelbaar voor zijn ploeggenoten. Tekende bovendien opnieuw voor een cruciale goal.