Top/Flop | Roda JC Kerkrade – FC Twente

Roda JC Kerkrade en FC Twente hervatten zaterdagavond hun Eredivisie-seizoen met een puntendeling: in het Parkstad Limburg Stadion eindigde de wedstrijd in 1-1. Zoals gebruikelijk belicht Roda JC Live na afloop wat er goed en fout ging in onze rubriek Top/Flop.

Top
Dani Schahin – Hij blijft vaak het mikpunt van kritiek, maar zonder hem scoort Roda nauwelijks. Ook tegen FC Twente was de Duitser messcherp bij één van de weinige bruikbare voorzetten. In de eerste helft scoorde hij bovendien bijna met een onwaarschijnlijke volley. Daarbuiten was de kale spits in duels weer erg sterk. In het team dat zaterdag het veld in werd gestuurd, leek Schahin zich goed thuis te voelen en dat geeft hoop voor de tweede seizoenshelft.

Veerkracht en slotoffensief – Een punt waarop Roda vaak kritiek van supporters kreeg, was het uithoudingsvermogen en de mentale weerbaarheid. Laat het daar zaterdag juist in hebben uitgeblonken. Na de 0-1 liet het team van Robert Molenaar de koppen niet hangen. Na enkele aanvallende wissels werd er een twintig minuten lang durend slotoffensief uitgeperst, wat uiteindelijk leidde tot het gelijkspel. Met wat geluk had er zelfs nog een overwinning in gezeten. Dat verdient een pluim.

Eerste half uur – De laatste twintig minuten waren niet de enige minuten die het aanzien waard waren van Roda-zijde. Ook in het eerste half uur kwamen de bezoekers er niet aan te pas, en dat was de verdienste van de Kerkradenaren. Daar had echter wel een doelpunt uit mogen vallen, ondanks dat grote kansen spaarzaam waren. Dat doelpunt had voor een heel ander wedstrijdverloop kunnen zorgen. Waarom na dat half uur de boel inzakte, is iets waar kritisch naar gekeken moet worden.

Flop
Terugval – Want de boel zakte in, en niet zo’n beetje ook. Tussen de dertigste en de zeventigste minuut had Roda niets te vertellen in eigen stadion. Twente kon combineren en Roda moest zich beperken tot verdedigen. Dat bleek al lastig genoeg, want bij de 0-1 kon Haris Vuckic van tien meter afstand volledig vrijstaand afdrukken. Niet lang daarna ging Fréderic Ananou gruwelijk in de fout, maar Tom Boere was zo aardig om op de paal te schieten. Het spel in die veertig minuten kan niet, en dat weten ze bij Roda hopelijk maar al te goed.

De linksbuitens – Laten we het voorzichtig stellen: het was niet echt de wedstrijd van Mario Engels en Gyliano van Velzen. Bij Engels was de pijp na nog geen uur spelen al leeg; bovendien grossierde de Duitser in foute passes en mislukte acties. Het inbrengen van Van Velzen bracht echter niet het gewenste resultaat, want ook die ging kopje onder. Op een gegeven moment stond de Amsterdammer zelfs buiten de lijnen om de bal te vragen, en een niet te missen kans werd, vanaf een meter of drie, gemist. Toen aan het eind Donis Avdijaj van links ging komen, werd die wel gevaarlijk!

Vuurwerk – Bij Roda JC Live zijn we niet wars van wat vuurwerk. Het liefst op het veld, het liefst na het eerste fluitsignaal. De FC Twente-supporters weten dat, en zorgden dus voor vuurwerk op het veld na het eerste fluitsignaal. Graag willen we dus bij dezen een derde criterium stellen: het liefst ook door de spelers. Want nu moest Reinold Wiedemeijer het spel al na vijftig seconden stil leggen, omdat er dus vuurwerk op het veld lag. Niet zo prettig, vooral aangezien dit FC Twente flink wat geld gaat kosten.

Cijfers
Jurjus – 8: met een uitstekende redding hield hij in de eerste helft Boere van scoren af, en voor de rest was hij niet op fouten te betrappen.
Dijkhuizen – 7: lekker onopvallend.
Ananou – 5,5: buiten zijn gigantische fout ging er weinig mis, maar die had Roda wel de wedstrijd kunnen kosten.
Auassar – 6: verdedigend prima, maar opbouwend was het lang niet altijd goed.
Vansteenkiste – 6,5: ook hij viel niet op, maar kwam wel een aantal keren aardig mee op.
Rosheuvel – 5,5: gaf de assist en dat was ook meteen de enige goede voorzet van zijn kant.
Gnjatic – 6,5: is voetballend beter dan El Makrini, dus lijkt zeker te zijn van een basisplek.
Gustafson – 7: speelde weer iets verdediger en dat lijkt goed te bevallen.
Engels – 5: was snel te vermoeid en deed daarvoor niets nuttigs.
Schahin – 8: balvast, sterk in de lucht en scorend met het hoofd. Prima.
Avdijaj – 6: moest duidelijk nog wennen, maar liet in één actie zien dat zijn potentie groot is.
Van Velzen – 4,5: verving Engels, maar was zo mogelijk nog minder.

Header: Roda JC Live