Top/Flop | Roda JC Kerkrade – sc Heerenveen

Nog steeds is Roda JC Kerkrade hekkensluiter in de Eredivisie, maar de overwinning op sc Heerenveen (2-1) zorgt wel voor aansluiting bij de concurrenten. Waaraan hebben we dat te danken, en wat ging er juist mis? Tijd voor Roda JC Live’s Top/Flop.

Top
Wissels van Molenaar – Vaak was er de afgelopen weken consternatie over de, volgens velen, te late of foute wissels die Robert Molenaar toepaste. Zijn omzettingen in het duel tegen sc Heerenveen bleken echter een schot in de roos. Door het inbrengen van Jorn Vancamp mocht Simon Gustafson een stap naar achter doen. Daar kwam de Zweed een stuk beter tot zijn recht dan als aanvallende middenvelder, want hij kon het tempo duidelijk verhogen. Uiteindelijk scoorde invaller Livio Milts ook nog de winnende treffer.

Terugvechten in de wedstrijd – Na de wedstrijd tegen Ajax vielen er harde woorden over hoe spelers de ‘koppies’ lieten hangen na de tegengoals van de Amsterdammers in de tweede helft. Nu leek de tegentreffer juist het vuur aan te wakkeren in een wedstrijd die tot aan de 60ste minuut bevroren leek. Niet alleen via een tactische omzetting, maar ook door het tonen van de juiste spirit zijn de drie punten in Kerkrade gebleven. Ook na de gelijkmaker werd er niet achterover geleund.

Henk Dijkhuizen – Het leek niet uit te maken wat er gebeurde, maar één ding was zeker: Dijkhuizen speelt niet. Door de blessure van Ashton Götz mocht de rechtsback het echter weer eens proberen, en nog wel vanaf het begin. De publiekslieveling (hij wel, maar daarover later meer…) deed, wat hij ook in de play-offs tegen MVV deed: er na een lange tijd zonder minuten ineens weer staan. Een dijk van een wedstrijd werd afgeleverd en daarmee solliciteert hij nadrukkelijk naar een nieuwe basisplaats tegen FC Groningen.

Flop
Publiek en Schahin-rel – Je moet het Roda JC en haar supporters nageven: het is knap. Dan wordt er eindelijk weer eens gewonnen, en nog presteert men het om negatief in het nieuws te komen. Dani Schahin, veel bekritiseerd, liet zich niet van zijn meest tactische kant zien door het publiek op haar plek te zetten met ‘de vinger voor de mond’. Dat deed hij na zijn goal, een uitstekende kopbal. Het publiek reageerde door ‘Schahin, rot op’ ten gehore te brengen; ook niet bepaald tactisch. Het interview na afloop deed in de landelijke media veel stof opwaaien. Kunnen de wonden in deze relatie nog geheeld worden?

Opbouwen van Kum – Chris Kum, oud-speler van Heerenveen en verdediger van beroep, liet zich verdedigend weer eens van een goede kant zien op de koude zondagmiddag. Opbouwend was het echter om te huilen. De afgelopen wedstrijden leverde hij al vaak knullig de bal in, maar de kwaliteit van zijn passes was tegen Heerenveen nog een stuk bedroevender. Dit aspect van het verdedigende werk kan hij wat ons betreft maar beter aan Auassar overlaten.

Matige counters – De enige kans voor Roda in de eerste helft kwam uit een vrij vloeiende aanval. Er zat echter meer in, en dan met name in de countermogelijkheden die de Kerkradenaren kregen. Een keer of drie werd er dermate traag gehandeld in de tegenstoot, dat de ruimtes die er lagen als sneeuw voor de zon verdwenen. Met Mikhail Rosheuvel en Mario Engels op de flanken is er genoeg snelheid om een counter op fatsoenlijke wijze uit te spelen, maar het vernuft hiervoor is nog (niet) aanwezig.

Beoordelingen
Jurjus – 6,5: Veel schoten van de Friezen lieten hem koud, maar kwam op slag van rust goed weg na een flinke fout.
Dijkhuizen – 7: met zijn haar strak naar achter, bleek hij op rechts een prima wachter.
Kum – 5,5: zal opbouwend flink moeten aanpoten, kreeg van Heerenveen voor Sinterklaas blauwe noten.
Auassar – 6,5: leverde de assist voor de één-één, fouten maakte hij achterin geen.
Vansteenkiste – 6: een redelijk anoniem optreden van deze man, die op links laat zien dat hij ook aanvallend wel wat kan.
El Makrini – 5,5: pakte deze wedstrijd gelukkig geen geel, maar rende zich nog steeds onnodig scheel.
Gustafson – 6: pas na de wissels toonde hij zijn talent; dat hij kan voetballen is bij iedereen bekend.
Ndenge – 5,5: werd als eerste van het veld gehaald, niemand die nu nog om zijn vele balverlies maalt.
Rosheuvel – 6: zijn snelheid blijft een belangrijk wapen, zijn voorzetten zijn echter nog te makkelijk te kapen.
Schahin – 6: over zijn knappe goal praat bijna niemand meer na, des te meer over wat er gebeurde daarna.
Engels – 7: lijkt steeds meer vertrouwen te kweken en heeft het voorlopig op links wel goed bekeken.