Verslag | Roda verslaat Heerenveen in slotfase: 2-1

Roda JC Kerkrade heeft z’n derde zege van het huidige seizoen te pakken. In een overwegend matige wedstrijd tegen sc Heerenveen kwam het in de eerste helft op achterstand, maar wist het na de pauze de wedstrijd succesvol om te keren: 2-1. De doelpunten van Roda JC kwamen op naam van Dani Schahin en invaller Livio Milts.

De eerste helft begon gezapig, met het spel op een laag tempo en geen noemenswaardige kansen – of überhaupt aanvallen. Na de openingsfase waagde Rosheuvel als eerste man op het veld een poging, maar Van Amersfoort leverde aan de overkant het eerste serieuze schot af. Jurjus wist echter goed redding te brengen, wat hij voor rust ook deed op een poging van Vlap. Diezelfde Vlap kreeg halverwege de eerste helft een gigantische mogelijkheid, maar wist op aangeven van Kobayashi zijn schot naast het doel te krijgen. Heerenveen bleef de beter voetballende partij, maar behoudens een rare scrimmage in de enkele minuut blessuretijd kreeg het voor rust verder geen goede mogelijkheden. Dat gold ook voor Roda JC, dat in eerste instantie twee keer gevaarlijk kon worden in de omschakeling, maar dat leverde door het lage eigen tempo allemaal niks op.

Na de thee en de koekjes bleef het spelbeeld min of meer hetzelfde met een wat beter Heerenveen, al kreeg Roda ook in deze helft de eerste mogelijkheid. Aan de overkant kreeg Kobayashi een mogelijkheid en enkele ogenblikken later lag de bal in het netje achter Jurjus via Veerman: 0-1. Niet onterecht, zo bleek ook in de fase na het doelpunt, waarin Heerenveen via Van Amersfoort wederom een mogelijkheid kreeg.

Het spel van Roda JC leek ondertussen niet bepaald ergens op, maar de 1-1 viel wel: Schahin wist uit een vrije trap met een boogje de bal in het net te krijgen. Het doelpunt kwam uit de lucht vallen, de gebaren van Schahin leidden tot gefluit en een spreekkoortje jegens de doelpuntenmaker, die de afgelopen weken de nodige kritiek te verwerken heeft gehad. Enfin, na de gelijkmaker had het voor Roda meteen nog leuker kunnen worden, want Engels brak goed door maar schoot in kansrijke situatie over het doel van Hahn. De goal leek wat los te maken in de thuisploeg, want de drang naar voren en daarmee de druk op Heerenveen namen toe. Desondanks kwam het niet tot meer (grote) kansen, tot Milts het vlak voor tijd gewoon maar eens probeerde en ineens raak schoot: 2-1! De Belg kreeg de bal enigszins toevallig voor de voeten via Rosheuvel en twijfelde geen moment om op de rand van het strafschopgebied uit te halen – Hahn heeft de bal waarschijnlijk enkel gehoord. De voorsprong kwam in de absolute slotfase niet meer in gevaar en daarmee stond bij het affluiten van scheidsrechter Bax de stand van 2-1 op het scorebord.

Foto: Roda JC Live.