Top/Flop | sc Heerenveen – Roda JC Kerkrade

Opnieuw werd een verre en lastige uitwedstrijd door Roda JC Kerkrade met een gelijkspel afgesloten. Dankzij een doelpunt van Maecky Ngombo werd sc Heerenveen op 1-1 gehouden. Roda JC Live blikt terug in de Top/Flop.

TOP
De treffer – We hebben Roda zaterdagavond op weinig fatsoenlijke aanvallen kunnen betrappen. Dat is eigenlijk nog overdreven, want in totaal was er precies één te bewonderen. Het mooie was: die ene aanval leverde wel onmiddellijk de openingstreffer op, en dat was nog een mooie goal ook. Vancamp gaf met een buitenkantje rechts een uitstekende voorzet, die bijzonder knap door Ngombo tegen de touwen werd gekopt!

Weinig kansen weggegeven – De thuisploeg had driekwart van de tijd het balbezit en leverde exact 21 schoten op doel. Desondanks durven we te stellen dat Roda weinig bijzonder grote kansen heeft weggegeven. Veel aanvallen van Heerenveen eindigde in losse flodders, schoten van afstand. Al bij al waren er weinig momenten waarop Roda écht goed wegkwam, en dat is een compliment naar de verdediging.

Uitvak – We hopen van harte dat de meegereisde supporters een fijne terugreis naar Kerkrade gehad hebben en nog kunnen genieten van de resterende dagen carnaval. Waarschijnlijk is echter dat moeder de vrouw de kruiken uit de kast kan halen en thee met honing kan gaan aanleveren. De blotebastenborrel in het uitvak was een feest om te zien, en na afloop gingen de fanatieke fans in de polonaise het uitvak uit. Supporters om trots op te zijn.

FLOP
Blessures – De ziekenboeg is al overvol, en in Friesland moesten Maecky Ngombo en Mohamed el Makrini ook geblesseerd het veld verlaten. De recent opgelopen blessures lijken allemaal niet ernstig te zijn, maar het geeft des te duidelijker aan dat het zware speelschema van de laatste weken zijn tol eist.

Gebrek aan creativiteit – Onvermijdelijk samenhangend met de overvloed aan blessures, is een nijpend gebrek aan creativiteit. Zonder Schahin, Avdijaj en Gustafson bleef er aan voetbal bar weinig over. De enige geslaagde aanval leverde als gezegd meteen een goal op; voor de rest was Roda niet in staat om de bal lang in de ploeg te houden. Het geeft duidelijk aan hoe belangrijk deze drie spelers zijn geworden voor dit team.

Henk Veerman-syndroom – Henk Veerman. Er was nogal wat te doen om zijn persoon in de afgelopen week, want hij heeft in de media duidelijk aangegeven teleurgesteld te zijn met zijn speeltijd. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Tegen Roda weet hij echter steevast zijn stempel te drukken. In Kerkrade scoorde Veerman de openingstreffer, in Friesland leverde zijn invallen de gelijkmaker op. Met een vernuftig hakje stuurde Veerman Zeneli op pad, en die scoorde. Ja, spreek maar gerust van het Henk Veerman-syndroom, waar Roda last van heeft.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 6 – Weinig te doen gehad; zijn uittrappen waren niet zo precies als we gewend zijn.
Henk Dijkhuizen: 6 – Revancheerde zich voor de mindere laatste wedstrijden met een degelijke optreden.
Patrick Banggaard: 5,5 – Toont zich nog geen onverzettelijke mandekker in zijn eerste wedstrijden.
Adil Auassar: 6 – Onopvallende wedstrijd, dus ook zonder noemenswaardige missers.
Jannes Vansteenkiste: 6 – Speelde anoniem.
Tsiy Ndenge: 7 – Was de enige die op het middenveld bij vlagen liet zien wel goed te kunnen voetballen.
Mohamed el Makrini: 6 – Deed waar hij goed in is; vegen en gaten dichtlopen
Mikhail Rosheuvel: 6 – Kon niet zo gevaarlijk worden als in de voorbije weken.
Livio Milts: 6 – Speelde een redelijke wedstrijd bij zijn eerste basisduel.
Jorn Vancamp: 6 – Geen doelpunt dit keer, maar was opnieuw belangrijk met een keurige assist.
Maecky Ngombo: 6 – Lijkt de hele wedstrijd met oogkleppen op te spelen, maar scoort briljant met het hoofd.