Top/flop: (te weinig) doelpunten

Terug van weggeweest: de rubriek Top/Flop. Na iedere competitiewedstrijd van Roda JC worden een paar positieve en negatieve punten aangestipt, zo ook na de gewonnen seizoensopening tegen FC Dordrecht.

Top

Doelpuntenproductie. In de laatste oefenwedstrijden, tegen Go Ahead Eagles en De Graafschap, kwam Roda JC ondanks een hoop kansen niet tot scoren. Het leidde tot wat zorgen, want hoe erg zou Patrick Pflückes scorend vermogen gemist gaan worden in het nieuwe seizoen? Het antwoord na één speelronde is: nauwelijks. Bryan Limbombe en Guus Joppen namen de honneurs waar en tekenden voor de twee Roda-goals in Dordrecht, maar er moeten wel wat slagen om de arm worden gehouden. FC Dordrecht was vrijdagavond een wel erg gemakkelijke prooi en er hadden een stuk meer doelpunten gemaakt mogen worden.

Behendig middenveld. Ook het middenveld zorgde in de afgelopen weken in Kerkrade voor de nodige hoofdbrekens. Voetbal zat, met dribbelaar Benjamin Bouchouari, de technische Xian Emmers en de balvaste Phil Sieben, maar fysiek komt dat middenveld toch echt tekort. Dat gebrek aan fysiek staat ook na de wedstrijd tegen FC Dordrecht buiten kijf, maar de Schapekoppen bleken een fijne tegenstander om dit behendige middenveld te doen uitblinken. Zonder een strobreed in de weg te worden gelegd konden de middenvelders combineren, wat leidde tot de nodige kansen.

Solide verdediging. Een linie waar Roda de zaken juist wel goed op orde heeft, is de verdediging. Die onderging in de zomer een ware renovatie en kwam in Dordrecht prima voor de dag. Het centrale duo Nils Röseler – Guus Joppen kende weinig problemen, en ook Boyd Reith bleef moeiteloos overeind. Ali Barak kende wat meer moeite op de linksbackpositie en werd dan ook na vijftig minuten gewisseld voor Xander Lambrix.

Flop

Kansen, kansen. Twee goals mag dan een prima productie zijn, in de komende 37 wedstrijden zal Roda JC toch echt iets zuiniger met de kansen moeten omgaan. Een eindstand van 0-4 of 0-5 was zeker niet geflatteerd geweest, maar de Kerkradenaren hielpen de nodige mogelijkheden om zeep. In de omschakeling lag er constant een zee aan ruimte, maar onder andere Phil Sieben, Dylan Vente en Mohamed Mallahi wisten het net niet te vinden. Dat kan beter in de komende weken!

Niet doorgedrukt. Doordat Roda het na rust wel welletjes leek te vinden, en FC Dordrecht niet bij machte was om terug te komen, kabbelde het spel in de tweede helft rustig voort. Het werd zelfs een ware pot zomeravondvoetbal, saai. En dat was zonde, na een ijzersterke eerste helft.

FC Dordrecht. Vervelend, maar het moet toch gezegd worden: voor FC Dordrecht lijkt het opnieuw een lang en zwaar seizoen te worden. De Krommedijk-club wilde dit seizoen naar de top van het rechterrijtje klimmen, na een aantal jaren in de kelder van de Keuken Kampioen Divisie, maar dat lijkt op basis van de eerste wedstrijd te veel gevraagd. In het eerste half uur werd de ploeg van Michele Santoni tureluurs getikt, en in de sterke KKD van dit jaar zal dat niet de laatste keer zijn geweest.

Header: Roda JC Live