Top/flop | Telstar – Roda JC

Vrijdagavond ging Roda JC met 2-1 onderuit op bezoek bij Telstar. Weinig ging goed bij de Kerkradenaren, maar middels de traditionele top/flop blikken we toch terug op de wedstrijd.

Top

Dylan Vente. In een avond waar eigenlijk helemaal niets lukte, was de spits van Roda JC de enige die iets van niveau wist te behalen. Vente scoorde vlak voor tijd de 2-1, toch alweer zijn elfde doelpunt van het seizoen, maar daar gaat het niet om. Vechtend, sleurend en strijdend voor iedere bal, en met prima aanvallende loopacties, onderscheidde hij zich van de rest van het team. Een van de weinige positieve noten aan Roda-kant op de vrijdagavond.

Coming out-wedstrijd. De hele speelronde stond afgelopen weekend in het teken van Coming Out Day 2022. Dat kreeg door heel Nederland aandacht, maar bij Telstar gooiden ze er een schepje bovenop. De Witte Leeuwen speelden in fraaie regenboogshirts en voorafgaand aan de wedstrijd werd een regenboog getoond op de hoofdtribune. Die zat overigens niet heel vol, dus misschien zag het er op tv wel niet uit, maar het idee is vele malen belangrijker. Een pluim voor de club uit Velsen-Zuid.

Telstar-supporters. Niet alleen de club verdient een pluim, maar ook de supporters. De kleine ‘harde kern’ van de al even zo kleine, maar wel leuke club toonde tijdens de wedstrijd een spandoek met ‘Vrijheid voor uitsupporters’. Een prettig hart onder de riem voor de Roda-fans, die niet naar Noord-Holland mochten komen, in een tijd waarin voetbalsupporters vooral negatief in de publiciteit komen.

Flop

Roda JC. Tsja… Hier kan een heel bataljon aan spelers één voor één uitgelicht worden, maar we willen het ook nog over wat andere zaken hebben. De ploeg van Jurgen Streppel zakte collectief door het eis. Zoals de trainer zei: “We kwamen niet in de duels, en als we erin kwamen, verloren we ze.” De simpelste ballen kwamen niet aan, verdedigend was het onrustig en aanvallend kon Roda nauwelijks een vuist maken. Na afloop maakte Streppel een uiterst geagiteerde indruk en het valt niet bepaald uit te sluiten dat er de nodige wisselingen gaan komen bij Roda JC, ook in competitieverband. Nee, het leek vrijdagavond kort gezegd helemaal nergens op.

Geen uitsupporters. Al voor de derde keer dit seizoen moesten de Kerkradenaren het doen zonder uitfans. Na MVV-uit (sanctie vanuit de KNVB) en Almere-uit (staking van stewards), was het nu de gemeente Velsen die de komst van Roda-fans verbood. Dat had zogezegd te maken met de incidenten in voorgaande weken, maar dat vertelt niet het hele verhaal. De gemeente had welgeteld vier (4) politieagenten beschikbaar om het duel tegen Telstar in goede banen te leiden. Ja, politie-inzet hoort helemaal niet nodig te zijn, maar dat is helaas niet de realiteit in het betaalde voetbal. Op deze manier kunnen er nooit meer uitfans mee naar het BUKO Stadion, van welke club dan ook, en dat is betaald voetbal-onwaardig.

Pol van Boekel. Nee, de penalty die Telstar na een kwartier mocht nemen, was niet hét gelukje dat Telstar nodig had. De thuisploeg was veel beter dan Roda en de 2-0-voorsprong was volkomen verdiend, maar we moeten het toch even hebben over scheidsrechter Pol van Boekel. Die stond tientallen meters van Lennerd Daneels vandaan, en gaf toch een penalty toen de bal via de schouder op het gezicht van Daneels terecht kwam. Dat is eigenlijk al slecht, maar teksten als: ‘Sorry jongens, maar ik kan het niet meer terugdraaien’, helpen ook niet bij de beeldvorming. Geen beste beurt van de leidsman.

Header: Roda JC Live