Top/Flop | VVV-Venlo – Roda JC Kerkrade

Het was een gezellige bedoeling gistermiddag in het stadion De Koel in Venlo. Althans, uit perspectief van Roda JC Kerkrade. Vier doelpunten markeerden een uitstekende overwinning op vreemde bodem in de regionale kraker binnen de Limburgse provinciegrenzen. Met nog één regulier competitieduel te gaan lijken de kaarten wat betreft de ranglijst geschud, maar er valt genoeg positiefs mee te nemen naar de wedstrijd tegen ADO Den Haag en het aansluitende nacompetitietoetje. In Top/Flop zetten we het nog een laatste keer op een rij.

TOP
Goede seizoensfase: het moet gezegd worden en het is ook zeker leuk om het te vermelden: Roda JC is op dit moment bezig aan een bijzonder goede reeks wedstrijden. Op basis van de laatste zes Eredivisieduel mag de Limburgse ploeg zelfs een heuse vierde plek noteren. Hoewel je daar in de praktijk natuurlijk weinig voor koopt geeft het wel een goede indicatie van de prima vorm waarin het team zich op dit moment bevindt. Opvallend is dat de zeges in deze periode voornamelijk in uitduels zijn bewerkstelligd. Dat de serie niet voldoende is voor directe handhaving is natuurlijk jammer, maar mocht Roda JC de huidige vorm weten vast te houden kunnen we in elk geval met veel vertrouwen de nacompetitieweken tegemoet gaan.

Prachtige doelpunten: voetbal is geen jurysport, maar altijd leuker dan een doelpunt is natuurlijk een heel mooi doelpunt. Wat dat betreft liet Roda JC de stadionbezoeker en televisiekijker niet teleurgesteld achter; de ene Zuid-Limburgse goal was nog mooier dan de ander. Van de prachtige uithaal van Jannes Vansteenkiste voor de 0-1 tot de fraaie combinatie die werd afgemaakt door Dani Schahin in de tweede helft, het was weer eens ouderwets genieten geblazen. En met het grote aantal superlatieven in deze alinea doen we het kwartet goals eigenlijk nog steeds tekort.

Geen directe degradatie: directe handhaving zit er niet in, maar directe degradatie eveneens niet. Hoewel door de 5-0 nederlaag van FC Twente in Arnhem het resultaat van Roda JC in dat opzicht er weinig toe deed, kunnen de heren van Molenaar en consorten wel vermelden dat het vermijden van de laatste plaats zo goed als op eigen kracht is bewerkstelligd. Het is immers nog niet zo lang geleden dat Roda nog enkele punten ónder FC Twente stond en nog zich nog zeer dichtbij de laatste plek bevond, die op dat moment overigens werd ingenomen door Sparta Rotterdam. De huidige sterke fase van Roda brengt de ploeg dus niet alleen vertrouwen, maar neemt ook een klein stukje onzekerheid weg. En dat is lekker.

FLOP
Dekkingsfout Kum: eigenlijk het enige smetje op een verder uitstekende, haast dominante wedstrijd komt op naam van verdediger Christian Kum. Een knullige dekkingsfout, waarbij hij in voetbaltermen stond ’te slapen’, leidde ertoe dat Hunte na een ruim halfuur de gelijkmaker tegen de touwen kon werken. Het verder prima spelende Roda werd toen even een stukje terug geworpen. Uiteindelijk wist de ploeg na rust het verschil alsnog te maken, waardoor Kums fout praktisch gezien weer uitgewist werd.

Winst NAC Breda: het is in zowel dit artikel alsook in de nabeschouwing naar aanleiding van dit weekend al een aantal keer gemeld, maar directe handhaving (dus minimaal vijftiende worden) zit er dit seizoen helaas niet meer in. Vooruit, theoretisch is het nog mogelijk mits Roda JC ervoor zorgt dat ADO Den Haag een enorme nederlaag leidt en NAC Breda op bezoek bij FC Twente eveneens tegen een grandioze zeperd aanloopt. Het is echter veilig om te stellen dat een dergelijk scenario niet tot de meest realistische behoort en zodoende kunnen club en supporters toewerken naar (hopelijk) vier extra wedstrijden voor de voetbaltechnische zomervakantie aanbreekt.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 7: de tegengoal kon hij weinig tegen beginnen en verder hield hij het doel keurig schoon. Had het ook niet bijster druk, maar dat terzijde.
Christian Kum – 6: de fout was jammer en onnodig, verder speelde Kum solide.
Patrick Banggaard – 7: Banggaard zette gistermiddag een meer dan prima verdedigende prestatie neer.
Adil Auassar – 7,5: zie ‘Banggaard’. De halve bonuspunt is voor zijn doelpunt, die zorgde voor de definitieve voorsprong voor Roda JC.
Jannes Vansteenkiste – 7,5: goed verdedigend werk en een uitstekend doelpunt; de hoge waardering voor Vansteenkiste is ruimschoots verdiend.
Mikhail Rosheuvel – 6: excelleerde minder dan zijn collega’s, maar speelde nog steeds naar een voldoende.
Ognjen Gnjatic – 7: was niet voor het eerst dit seizoen van groot belang op het middenveld.
Simon Gustafson – 7,5: het is per week afwachten wat er van de rol van Gustafson terecht komt, maar deze week liet hij zich weer goed zien.
Tsiy Ndenge – 8: de beste man op het veld en dat mag gezegd worden.
Donis Avdijaj – 7: liet zich net als Gustafson weer eens van zijn uitstekende kant zien. Was van groot belang deze wedstrijd.
Dani Schahin – 7,5: de stormram voorin liet het goed onweren in de Venlose defensie. Zijn doelpunt na bijna een uur voetballen betekende de beslissing in de wedstrijd.

Header: Roda JC Live.