Top / Flop | VVV-Venlo – Roda JC

Het duel tussen VVV-Venlo en Roda JC heeft geen winnaar opgeleverd. Middels de top/flop kijken we terug op het duel in De Koel, dat in 1-1 eindigde.

Top

Opnieuw kreeg Dylan Vente weinig ballen, maar van weinig weet de spits veel te maken. Een van de enige bruikbare voorzetten werd door Vente snoeihard binnen geschoten. De paal stond in de weg van een tweede Vente-goal, opnieuw na een prima actie. Waar zou Roda zijn geweest zonder de spits? De vraag is al honderd keer gesteld, maar blijft terecht. Opnieuw mag de ploeg hem danken voor het resultaat.

Een van die goede voorzetten naar Vente was afkomstig van Sami Ouaissa, het talent uit de jeugdopleiding dat steevast laat zien zijn plek in basis meer dan te verdienen. Ook tegen VVV legde Ouaissa een prima pot op de mat. Een plek in de voorselectie van Oranje onder 20, en nu een assist. Het zijn mooie weken voor de Limburger.

Sinds hij Rody de Boer verving onder de lat, is Moritz Nicolas nooit onomstreden geweest onder de Kerkraadse aanhang. In Venlo leverde de Duitser een prima prestatie. Met twee goede ingrepen voorkwam hij in de eerste helft tweemaal een voorsprong voor de thuisploeg, na rust had Nicolas een prima redding in huis op een geplaatst schot van Robert Klaasen.

Flop

Omdat Romano Postema niet helemaal fit was, mocht Arjen van der Heide vanaf de basis meespelen. De speler uit de jeugdopleiding van sc Heerenveen liet bij vlagen zien behoorlijk te kunnen voetballen, maar viel toch te vaak in negatieve zin op. Een slechte hoekschop afleveren, dat kan een keer gebeuren. Wat vooral blijft hangen, zijn de keren dat Van der Heide voor eigen succes ging, terwijl afspelen een betere optie was geweest. Op het moment dat de buitenspeler eens een voorzet gaf, werd Roda gelijk gevaarlijker. Dat zegt genoeg.

Vooral in de eerste helft hanteerde Roda erg vaak de lange bal. Dat werkte prima, als het lukte om de bal achter de VVV-verdediging te leggen. Uit zo’n situatie kreeg bijvoorbeeld Ouaissa een grote kans. Maar te vaak belandden ballen niet achter, maar op de Venlose verdediging. Iedereen weet dat Vente, Ouaissa en Van der Heide niet de meest kopsterke spelers zijn. Die zwakke lange ballen, ingegeven uit angst om op te bouwen, brachten Roda in een groot deel van de wedstrijd in een zwakke positie.

Dat Roda vaak op achterstand komt, is een gekend probleem. In Venlo speelde dat gelukkig niet, maar als je dan op voorsprong komt, helpt het wel om die even vast te houden. De 0-1 leek namelijk een behoorlijke tik te zijn voor VVV, dat kwetsbaar oogde, maar Roda incasseerde een snelle tegengoal. En dat allemaal door één onoplettendheid in de defensie, want de gelijkmaker van Rick Ketting viel toch tamelijk uit het niets.