Voorbeschouwing | Erop of eronder tegen promovendus

De Eredivisie is inmiddels toe aan de absolute slotfase van het seizoen: nog vier speelronden te gaan voor we weten wie de titel pakt, hoe de Europese tickets grotendeels worden verdeeld, wie er nacompetitie spelen en wie er direct afdaalt naar de Jupiler League. Voordat het zover is hebben we dus nog een viertal wedstrijden te gaan. Voor Roda begint dit kwartet met misschien wel dé sleutelwedstrijd van dit seizoen: een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, deze zaterdagavond om half zeven. Sparta promoveerde afgelopen seizoen op bijzonder dominante wijze uit de Jupiler League naar de Eredivisie, kende een furieuze start aan de huidige campagne maar zit inmiddels middenin de felle degradatiestrijd. Roda JC Live blikt vooruit op deze ultieme zespuntenkraker, die hopelijk voor de Limburgers een stuk beter afloopt dan de vorige wedstrijd tegen een degradatieconcurrent.

Sparta: knappe start niet voorgezet
Toen Sparta na een reeks grote teleurstellingen eindelijk weer promoveerde naar de Eredivisie, waren de verwachtingen niet heel hooggespannen. De Kasteelbewoners zouden vooral een zwaar seizoen krijgen met een selectie waarvan na de promotie veel sterkhouders binnenboord gehouden werden. Tegen alle verwachtingen in begonnen de Spartanen als de brandweer aan het seizoen en wist het zich maandenlang knap te handhaven in het linkerrijtje. Dat een dergelijke prestatie tot half mei vasthouden een brug te ver zou zijn lag misschien wel in de lijn der verwachtingen, maar het verval was na ongeveer veertien speelronden ineens wel erg groot. Er werden nauwelijks wedstrijden meer gewonnen en Sparta mag van geluk spreken dat het tot nu toe maar één speelronde onder de streep heeft gestaan. De marge naar de nacompetitie is nu echter enkel gebaseerd op doelsaldo, dus het is voor de Rotterdammers de hoogste tijd dat er punten worden gepakt om het Eredivisieschap nog in eigen hand te houden. Dat zou gezien het programma van de Spartanen op papier moeten kunnen met, behalve Roda JC, ook nog een wedstrijd tegen ADO Den Haag in het verschiet. Uiteraard hopen wij echter dat Sparta in ieder geval tegen Roda JC geen successen zal gaan behalen.

De speler: Ryan Sanusi
Sparta heeft dit seizoen met onder meer Thomas Verhaar en Michel Breuer een aardig aantal spelers die dit seizoen op positieve wijze naam hebben gemaakt voor zichzelf. Een van die andere belangrijke spelers is echter Ryan Sanusi. De 24-jarige Belg uit Borgerhout speelde in het recente verleden de pannen van het dak in het historisch goede seizoen van FC Oss, wat hem een mooie transfer naar Sparta opleverde, destijds eveneens in de Jupiler League. Daar wist Sanusi zijn goede prestatiecurve onverminderd voort te zetten, om dit jaar ook in de Eredivisie van grote waarde te zijn voor de selectie van Alex Pastoor. Een knieblessure hield Sanusi dit seizoen helaas lange tijd aan de kant en ook in de wedstrijden erna is hij niet altijd zeker van een basisplaats. Toch kan Pastoor eigenlijk niet heen om de verdedigende middenvelder, die goed functioneert als een soort stofzuiger bij tegenaanvallen door het centrum en ook aanvallend kan bijdragen door aan de basis te staan van veel opbouwende acties.

Beterende hand
Bij Roda JC is het vertrouwen in een goede competitieafloop weer enigszins hersteld. Die hoop leek vervlogen na de zeperd op bezoek bij ADO Den Haag (4-1), maar de ploeg herpakte zich aardig met een overwinning en een gelijkspel, respectievelijk tegen PEC Zwolle (2-1) en AZ (1-1). Dat alle vier die punten gestolen waren, doet niet af aan de waarde ervan. De club bivakkeert nog steeds op de zeventiende plaats van de Eredivisie, maar het gat naar plek 14 is slechts één punt. Door van directe concurrent Sparta te winnen, kan er een reuzenstap gezet worden naar directe handhaving. Daarbij kan ook het doelsaldo nog wel eens van belang zijn; dat van Sparta is op dit moment vijf goals beter, maar daar kan verandering in worden gebracht door de mannen van Yannis Anastasiou.

Wedstrijdinformatie
Wat daarbij niet helpt, is dat de ziekenboeg van de Kerkradenaren – net als aan het begin van het seizoen – uitpuilt. Zowel Chris Kum als Adil Auassar kampen met kleine pijntjes en zijn daarom onzeker voor het duel tegen Sparta. Namen die in ieder geval ontbreken zijn Papazoglou, Gullón, Rutjes, Wolters, Gnjatic en Church. Het helpt niet dat Daryl Werker, die afgelopen weekend zijn eerste Eredivisie-doelpunt scoorde, geschorst is door een oliedomme gele kaart.

Dani Schahin zal waarschijnlijk terugkeren in de basis, aangezien Roda tegen de Rotterdammers wel zal proberen het spel te gaan maken. Tegen AZ was de counter nog de gevierde tactiek. Vanaf de vleugels zal hij bediend moeten worden door Rosheuvel en Van Velzen. Dat houdt in dat er geen plaats meer in de basis is voor Mitchel Paulissen.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum/Verboom, Van Peppen – Ajagun, El Makrini, Van Hyfte – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

Sparta heeft het wat dat betreft een stuk ruimer. Bart Vriends, Daniël Breedijk en Roland Bergkamp kunnen niet spelen vanwege een blessure, maar voor de rest heeft trainer Alex Pastoor de beschikking over een fitte selectie. Die zal waarschijnlijk geen reden zien om zijn opstelling te veranderen.

Verwachte opstelling Sparta Rotterdam: Kortsmit – Dumfries, Breuer, Ketting, Floranus – Dijkstra, Van Moorsel, Sanusi – Cabral, Pusic, Brogno.

Scheidsrechter aanstaande zaterdag is de heer Gözübüyük. De wedstrijd vangt aan om 18:30 uur in het Parkstad Limburg Stadion. Uiteraard verzorgen we een live-verslag via Twitter: @RodaJCLive!

Foto: Roda JC Live