Top/Flop | FC Twente – Roda JC Kerkrade

Na twee overwinningen op nabije concurrenten zat er afgelopen weekend weer vrij weinig in het vat voor Roda JC. Op het veld van FC Twente werd met 3-0 verloren en dat is op elke manier natuurlijk een slechte uitslag. Desondanks hebben we, behoudens een aantal dieptepunten, ook een aantal positieve highlights weten te vinden rondom deze wedstrijd. Met de rubriek Top/Flop blikken we nog een laatste maal terug op het treffen in Enschede.

TOP
Respect voor Hendriks: het grootste compliment van de dag gaat uit naar gastheer FC Twente, dat respect toonde voor de afgelopen week overleden Nol Hendriks met een luid applaus en een eerbetoon op de videoschermen in de Grolsch Veste. Het moment leidde bij ons op de redactie tot kippenvel en we weten dat het niet gebruikelijk is dat juist de andere club zodanig uitpakt met het eren van een clubicoon van de opponent. Daarom aan FC Twente: chapeau!

Aardig veldspel: hoewel het nog steeds behelpen is, begint er langzaamaan steeds meer lijn in het spel van Roda JC te komen. Het middenveld zag er zaterdagavond niet onaardig uit en er kan gesproken worden van enige samenhang. Dat de ploeg er nog lang niet is moge duidelijk zijn, maar we zijn er als de kippen bij om een positieve ontwikkeling te spotten en deze te benoemen.

Kans op snelle revanche: de wedstrijd van zaterdag was niet veel, maar gelukkig heeft Roda JC komende week meteen twee gelegenheden om het een en ander recht te zetten. Komende woensdagavond komt FC Groningen van de overkant van het land gasteren in een ouderwets avondje Kerkraads bekervoetbal. Vervolgens ontvangt Roda het weekend daarop regerend landskampioen Feyenoord in wat hopelijk een drukbezocht voetbalspectakel wordt. Kortom: genoeg mogelijkheden om de komende dagen toch nog met een brede grijns op het werk te kunnen verschijnen.

FLOP
Arbitrage: hoewel het vaak een tandje flauw is om te wijzen naar de wedstrijdleiding bij een verloren wedstrijd, zat het afgelopen zaterdag niet bepaald mee op dit vlak. Voor de strafschop van de 1-0 viel genoeg te zeggen, maar bij de 2-0 werd buitenspel over het hoofd gezien. Een lastige bijkomstigheid, waarbij nadrukkelijk moet worden vermeld dat bij een consequenter verdedigend Roda de situaties überhaupt voorkomen hadden kunnen worden.

Kansentekort: slechts twee noemenswaardige mogelijkheden waren er te noteren voor Roda JC en dat is natuurlijk veel te weinig. Wil de ploeg tegen tegenstanders van een iets ander kaliber dan waar tot nu toe van is gewonnen ook succesvol zijn, moeten er in beginsel meer kansen ontstaan dan we nu hebben gezien.

Domme kaarten: nu het nog relatief vroeg in het seizoen is merken we er nog niet zo gek veel van, maar Dani Schahin en Christian Kum pakten gele kaarten die verre van nodig waren en dat kan de ploeg in een later stadium duur komen te staan, mocht er een schorsing volgen n.a.v. de uiteindelijk verzamelde kaartenbak. In een penibele situatie met een vrij dunne selectie is elke mankracht meer dan welkom en dan is er geen ruimte voor een wedstrijdje extra moeten toekijken.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 6: deed wat hij kon doen en was deze keer niet te betrappen op grote fouten.
Ashton Götz – 5: had van begin tot eind totaal geen grip op Assaidi, die vrij kon bewegen en combineren.
Christian Kum – 5: veroorzaakte een onnodige strafschop en liet bij vlagen erg veel ruimte liggen. Moet scherper.
Adil Auassar – 6: de beste van de defensieve manschappen aan Limburgse kant. Zat er beter op dan zijn liniegenoten.
Jannes Vansteenkiste – 5,5: had ook moeite om mee te komen, maar verdient net een krappe voldoende.
Mohamed El Makrini – 5: pakte geen gele kaart, maar had ook weinig noemenswaardige wapenfeiten in huis.
Simon Gustafson – 6: nog altijd de beste man op Roda’s middenveld, maar mag zichzelf meer laten gelden. Hopelijk gebeurt dat ook.
Ognjen Gnjatic – 5,5: kon minder zijn stempel op de wedstrijd drukken dan de voorgaande wedstrijden en dat was voelbaar.
Mikhail Rosheuvel – 5,5: kwam weinig tot geen gevaar uit.
Dani Schahin – 5: miste de enige twee kansen die Roda wist te creëren en kwam verder weinig in het verhaal voor.
Mario Engels – 5: zie ‘Rosheuvel’.